14.3 C
Amposta

El Delta de l’Ebre en regressió mentre el Delta de la Tordera guanya metres al mar

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

La secció del temps de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) ha publicat una notícia on explica que el Delta de la Tordera ha guanya més de 170 metres al mar i que aquest és un bon exemple de la importància dels sediments en l’evolució dels deltes.

El temporal Gloria va modificar la costa catalana deixant grans zones erosionades i algunes amb sobreacumulació de sediments. La Tordera va registrar un cabal històric, causat per les pluges tan intenses i abundants que hi va haver entre el 21 i 22 de gener. Abans de l’episodi de pluges generat pel Gloria, d’un cabal de partida de poc més d’1 m³/s es va arribar a un pic de cabal registrat de 376 m³/s, i es va superar la llera de crescuda extraordinària. Tanta pluja i tanta aigua va provocar que el riu arribés a la desembocadura ben carregat de sediments. Uns sediments que va dipositar en arribar al mar.

Nou delta de la Tordera, imatge del 25 de febrer (Satèl·lit d’òrbita polar Sentinel-2 de la missió C) | ccma.cat/el-temps

Aquesta barra de terra i sorra s’ha format a partir dels sediments transportats pel riu durant el temporal Gloria. Una barra que guanya més de 170 metres al mar, amb una llargada paral·lela a la costa d’uns 400 metres. L’absència de pantans al llarg del riu va permetre que els sediments arribessin al mar. És aquesta dinàmica fluvial i costanera la que permet el creixement del delta. Això és un bon exemple per veure com és la dinàmica dels deltes, com es nodreixen. Si el riu no transporta sediments, la falta d’aquests dipòsits provoca la seua regressió, tal com passa al Delta de l’Ebre.

A causa de la gran crescuda del cabal –mai vista, en 50 segons, per alguns veïns de poblacions a tocar del riu– la Tordera es va desbordar en nombrosos indrets del curs mig i baix, va inundar més de 800 hectàrees, va obligar a desallotjar veïns i va fer caure dos ponts a Malgrat de Mar.

Font: CCMA

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -