14.3 C
Amposta

El congrés HYDRA a Móra la Nova constata la complexitat de definir el nou model energètic

El primer congrés sobre transició energètica a Catalunya ha comptat amb més de 150 assistents, entre els quals s’hi inclouen empreses multisectorials, administracions i professionals del sector energètic

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

HYDRA, el primer congrés sobre la transició energètica a Catalunya, celebrat a Móra la Nova el passat 10 de juny, tanca una primera edició amb satisfacció per la inscripció, però amb preocupació per la complexitat en definir quin ha de ser el nou model energètic present i futur.

Durant el congrés, es va analitzar en quin moment es troba Catalunya, però també la Ribera d’Ebre pel que fa a la seua transformació a partir d’un nou model energètic, destacant el paper fonamental que té la comarca pel que fa a la producció d’energia en el conjunt del territori i de com ha de lluitar per tenir un major paper i una major retribució.

Si bé amb anàlisi i mirades diverses sobre aquest model energètic tan necessari i urgent, hi ha elements coincidents en els experts que van intervenir que és, la producció d’aquesta energia, que ara per ara és de dependència exterior i també d’una reducció del consum, que passa per una major conscienciació col·lectiva. L’alcalde de Móra la Nova, Francesc X. Moliné, declarava que “no podrem aconseguir el canvi només amb energies renovables si no tenim un estalvi energètic”.

El congrés va comptar amb veus acreditades i expertes en l’àmbit d’administració pública, recerca i investigació i empresa, que dibuixen el panorama actual. Una d’elles és la de Joan Josep Escobar, cap de la Divisió de Gestió Energètica de l’ICAEN, qui apuntava a la necessitat de construir un marc legal per poder avançar, “estem amb una llei 16/2017 sobre canvi climàtic i amb un avantprojecte, però si no hi ha lleis aprovades, no podem tenir full de ruta”.

Per altra banda, va comptar amb la intervenció del doctor Mariano Marzo, director de la Càtedra de Transició Energètica de la UB-Fundación Repsol, qui va constatar que ens trobem en un “moment de transició molt complex, que no pot tenir respostes simples. Ha de ser un esforç d’innovació de tots: governs, empreses, sector financer i ciutadania”. Marzo va voler acabar amb una crida a l’acció molt clara, “no tot podrà fer-ser amb renovables, però s’ha de passar a l’acció. Calen menys proclames i més propostes realistes basades en la ciència: menys ideologia i més tecnologia”.

Precisament per parlar de tecnologia les intervencions d’Encarna Baras, sustanaibility Business Manager d’Eurecat, Joan Morante director i José Luís Dominguez-García, cap del grup Power System, de l’IREC van permetre constatar la poca inversió en R+D+I en comparació a altres països de la Unió Europea, la dificultat i costos de la producció d’hidrogen sense instal·lacions garantistes del seu tractament i emmagatzematge i de la digitalització dels processos pel que fa a l’energia en general.

Finalment, la realitat més pràctica: de com les actituds en prendre conscienciació sobre el consum es tradueix en un menys cost tant en l’àmbit domèstic com en l’industrial incorporant petits gests quotidians com explicava Manel Simó, director general d’Afrucat i Antoni Franquesa, director del departament d’eficiència energètica, VE i autoconsum de Factorenergia.

I com la gran revolució està, ara mateix, en les fotovoltaiques tant en l’àmbit dels habitatges i indústries com en el sector agrícola amb la irrupció de les agrovoltaiques, que a altres països europeus ja s’instal·len i aquí no compten amb marc normatiu per a desenvolupar, segons Aleix Massana director general de Sòlit Energia.

És així com HYDRA ha conclòs la seua primera edició del congrés, i és que la transició energètica no podrà produir-se sense resiliència i flexibilitat.

El congrés va estar inaugurat per l’alcalde de Móra la Nova, Francesc Xavier Moliné i el president del GGE, José Enrique Vázquez com a organitzadors, acompanyats de Joan Josep Escobar, de l’ICAEN, Gemma Carim, presidenta del Consell Comarcal de la Ribera de l’Ebre i Josep Cid, president del CERE.

Redacció

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -