14.3 C
Amposta

El COMEBE recupera el paper de les dones durant la Guerra Civil i la postguerra

La historiadora Anna Sospedra ha estat nomenada comissària del nou espai expositiu

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre (COMEBE) recuperarà la memòria de les dones que van patir la Guerra Civil i la postguerra a través d’un nou espai expositiu instal·lat al Centre d’Interpretació 115 dies, de Corbera d’Ebre. El nou box s’afegirà a l’exposició permanent, que actualment és el centre amb més visitants del COMEBE.

La comissària del nou espai serà la historiadora tortosina Anna Sospedra, autora de l’obra “Doblement oblidades”, un estudi que recupera la memòria de les dones a les brigades internacionals. L’estudi, editat per la Universitat Rovira i Virgili, va ser reconegut l’any 2019 amb un premi del Memorial Democràtic, que en va facilitar la publicació.

El director del COMEBE, Batiste Forcadell, remarca la importància de crear un espai específic a parlar dels rols femenins durant la Guerra Civil i la postguerra. Per a Batista, “parlem massa sovint de la memòria al front i els camps de batalla, però se’ns oblida el paper de les dones en aquella època. Elles són les grans oblidades. Des del COMEBE ho volem reivindicar i per això també hem apostat per una historiadora tortosina, apostant així pel territori i pel talent de les dones”.

La historiadora Anna Sospedra

Així mateix, per a la titular de Justícia, Lourdes Ciuró i Buldó, recuperar i reivindicar les veus de les dones ha esdevingut una prioritat del Departament, en paraules seves: “històricament el paper de la dona durant la guerra no s’ha reconegut prou. I elles també hi eren, també van ser víctimes directes de la repressió i des de la rereguarda es van encarregar de les famílies, de l’atenció als soldats i als ferits… elles també van escriure aquesta pàgina fúnebre de la nostra història. I és de justícia incloure-les en la nostra memòria democràtica”.

Segons ha avançat la comissària, el nou espai recrearà els diversos treballs femenins que desenvolupaven per al sosteniment de l’economia de guerra i de postguerra. Així, en l’exposició, s’hi representaran les tasques que les dones feien en la indústria tèxtil -cosint uniformes per als soldats-, o els treballs que feien als camps. El nou box també reflectirà les tasques tradicionalment més femenines, com les assistencials o de cura que duien a terme les infermeres i les auxiliars en hospitals i centres de salut, i les tasques culturals de les mestres i les administratives.

El paper de les dones en les polítiques de memòria

El Departament de Justícia -mitjançant la Direcció General de Memòria Democràtica- s’ha marcat com a objectiu per a aquesta legislatura reivindicar i posar més èmfasi en la mirada i el paper de les dones en les polítiques de memòria.

L’any passat, per primer cop, una de les plaques instal·lades al Memorial de les Camposines contenia el nom d’una dona víctima de la Guerra Civil i la postguerra. Asunción Álvarez Clua, nascuda a Corbera d’Ebre l’any 1889 i morta a l’edat de 49 anys, s’ha convertit en la primera dona inscrita al Memorial.

El Memorial Democràtic també ha fixat en les dones una de les seves principals línies estratègiques de treball per a aquest 2022. Posarà èmfasi en la mirada de les metgesses, les educadores, les dones que cuidaven les famílies o que amagaven persones a casa seva, entomant el perill que això suposava; dones que amb el seu coratge van fer front a situacions penoses, històries de resiliència i també de fugida a l’estranger.

D’altra banda, recentment, el Departament de Justícia i l’Amical de Ravensbrück han anunciat un acord per tal de col·laborar estretament per donar més visibilitat a les dones que van patir la deportació i els camps de concentració nazis.

Redacció

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -