14.3 C
Amposta

El CAT i Eurecat analitzen com el canvi climàtic afecta la qualitat de l’aigua potable

Una jornada tècnica a l’ETAP de l’Ampolla exposa les primeres conclusions del projecte europeu SafeCREW, que estudia com adaptar els processos de potabilització davant l’escalfament global i l’impacte humà

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

L’Estació de Tractament d’Aigua Potable (ETAP) de l’Ampolla (Baix Ebre) ha acollit avui una jornada tècnica organitzada pel Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) i el centre tecnològic Eurecat per analitzar els efectes del canvi climàtic en la qualitat de l’aigua potable. La trobada ha reunit prop d’un centenar de professionals d’arreu de Catalunya implicats en la gestió de l’aigua i ha servit per exposar els primers resultats del projecte europeu SafeCREW.

Aquest estudi internacional, en què participen el CAT i Eurecat juntament amb nou entitats europees més, investiga com s’hauran d’adaptar els processos de potabilització davant les noves condicions climàtiques i l’impacte de l’activitat humana. L’anàlisi de les dades recollides al curs baix del riu Ebre durant els darrers vint anys ha revelat un augment de la temperatura de l’aigua de 2 °C en l’última dècada, així com un increment de la conductivitat, fet que evidencia una major presència de sals.

Segons Irene Jubany, investigadora d’Eurecat, aquests canvis requereixen una revisió dels tractaments per garantir la qualitat de l’aigua potable. «Si coneixem millor les característiques de l’aigua, podrem optimitzar els processos de potabilització», ha destacat. A més, ha alertat que la qualitat i quantitat de l’aigua de l’Ebre és cada vegada més variable, fet que obligarà a adaptar els sistemes de tractament.

Des del 2022, el projecte SafeCREW ha implementat diverses campanyes de mostreig i ha incorporat noves tecnologies d’anàlisi en línia, com sensors de trihalometans, per monitorar contínuament la qualitat de l’aigua. Andreu Fargas, del CAT, ha destacat la importància d’aquests avenços: «Disposem d’una visió detallada de com evoluciona la qualitat de l’aigua des de la captació fins a l’abastiment, la qual cosa ens permet millorar l’eficiència en l’ús de desinfectants com el clor».

L’objectiu final del projecte és establir models predictius que permetin mantenir els estàndards de qualitat sense incrementar l’ús de productes químics, adaptant el tractament de l’aigua a les fluctuacions del cabal del riu, agreujades per episodis de sequera i pluges torrencials.

SafeCREW forma part del programa europeu Horizon 2022 i compta amb un pressupost de 4 milions d’euros. El CAT i Eurecat són les úniques entitats catalanes que hi participen, al costat d’institucions d’Itàlia, Alemanya i Ucraïna.

Redacció M.F

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -