La Presidenta del Consorci d’Aigües de Tarragona, Meritxell Roigé, acompanyada del director-gerent, Josep Xavier Pujol, han donat a conèixer les dades més rellevants de les accions executades durant 2018 i han presentat els eixos principals per aquest any 2019.
En el curs de 2018, el Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) ha començat a executar les principals línies del Pla Estratègic 2018-2021 orientat a la millora de la qualitat i de les garanties del subministrament, així com també en el reforç de la seguretat, millores ambientals i la millora de la comunicació tan a nivell intern com extern.
En relació als consums, les dades dels ajuntaments i les indústries enguany han mostrat un lleuger descens. Cal prendre en consideració que el consum per la indústria d’aigua reutilitzada ha estat de 4,72 Hm³, a més dels 26,22 Hm³ subministrats pel CAT, el que suposa un 15% de consum industrial en aigua reutilitzada.
Escolta un fragment de l’entrevista que hem realitzat a Meritxell Roigé:
Concessió
El Consorci d’Aigües ha demanat un ajust de la concessió vigent, passant de 100,27 Hm³/any actuals a la proposta de 94,71 Hm³/any. La proposta neix arrel de la reducció de dotacions, majoritàriament de la indústria i altres d’ajuntaments, al fer servir actualment uns volums equivalents en aigua reutilitzada, provinents de les estacions depuradores de Vilaseca-Salou i de Tarragona.
Sensors multiparamètrics
Amb la nova Directiva Marc de l’Aigua, els requisits de qualitat de l’aigua seran cada vegada més estrictes, especialment a la xarxa, la qual cosa suposa que s’ha de conèixer de la millor manera possible com es comporta l’aigua a la xarxa.
Amb aquest objectiu, el CAT ha dissenyat un desplegament de 17 sensors multiparamètrics a implantar a la xarxa de distribució del CAT, en el període 2017-2020, per cobrir la totalitat de l’aigua distribuïda, complementat amb els 5 ja desplegats en col·laboració amb EMATSA als dipòsits d’arribada del CAT a les instal·lacions que gestiona aquesta companyia. Aquests sensors mesuren conductivitat, terbolesa, índex UV 254nm, color, TOC i temperatura. El pressupost total del desplegament de sensors ascendeix a més de 250.000 €.
Flota de vehicles
Aquest 2018 el Consorci ha incorporat 6 vehicles elèctrics amb un cost anual de 51.500€ amb la modalitat de rènting. D’aquesa manera s’evita l’emissió anual de 20 Tn de CO2. La mesura s’emmarca en el seguit d’accions previstes sobre el medi ambient i la sostenibilitat del Pla Estratègic 2018-2021. Enguany s’han incorporat dos turismes i quatre furgonetes. La resta de la flota, fins arribar a la seva totalitat, 36 unitats, s’aniran renovant fins l’any 2021, que és quan es preveu que tota la flota de vehicles sigui amb motor elèctric 100%, tret d’alguns que per les seves prestacions hagin de ser amb motor híbrid.
En aquest sentit, el CAT ha instal·lat carregadors a les instal·lacions centrals, a l’Estació de Tractament de l’Aigua Potable i també al punt de captació, a Campredó, amb un total d’11 unitats, acollint-se a una subvenció del 60% del cost elegible sufragat pel Pla Movalt del Minsiteri d’Energia. El desplegament d’aquests carregadors està basat en un estudi que permet cobrir els desplaçaments habituals per tota l’àrea d’influència del CAT, contemplant a mig termini la incorporació de nous carregadors a l’Estació de Bombament del Vendrell, Calafell i Valls.
Finalització del projecte Life +
D’altra banda, s’ha posat punt i final al projecte Life+ ADMICLIM (adaptació i mitigació del canvi climàtic al Delta de l’Ebre), que va començar l’any 2014 i que ha consittit, en la part que ha col·laborat el CAT, en l’anàlisi del transport de llims generats a l’ETAP de l’Ampolla i la seva dispersió a través dels canals de reg principals de les comunitats de regants per arribar a les parcel·les i incrementar així l’acreció i evitar la subsidència del Delta. Tot i la finalització de projecte a nivell europeu, actualment el CAT ja té enllestit el projecte constructiu per fer possible la gestió alternativa des llims de l’ETAP, aproximadament unes 1200-1400 Tn/any.
Recordem que el CAT ha format part del projecte com a soci, aportant l’excedent de fangs que genera el Consorci al llarg del procés de potabilització per al seu retorn al medi. D’aquesta manera el CAT contribueix a mitigar, amb un part molt petita però validant un possible model, els efectes del canvi climàtic i l’afecció al delta per la subsidència que pateix.
El projecte ha estat liderat per l’IRTA, juntament amb altres socis com el ICGC, Oficina del Canvi Climàtic de la Generalitat, l’Agència Catalana de l’Aigua, la Universitat de Còrdova i la Comunitat de Regants-Sindicat Agrícola de l’Ebre.
Renovació pàgina web
El CAT ha renovat la seva pàgina web potenciant la comunicació corporativa a través d’una nova imatge i una pàgina més àgil i comunicativa. En aquest sentit, s’ha incorporat també el portal de transparència on es pot consultar tota la informació actualitzada de les accions desenvolupades pel Consorci i els resultats de la seva gestió, així com la nova seu @electrònica, un espai per relacionar-se electrònicament amb el CAT.
Visites ETAP
Mentre que durant el curs passat, a causa de la prova pilot i de la posada en marxa del nou model, es van registrar un total d’un miler d’alumnes que van visitar les instal·lacions del CAT a l’Ampolla, enguany, a hores d’ara, hi ha una previsió de créixer el doble, registrant un total de 2.100 alumnes, una xifra que encara pot augmentar ja que queden dies lliures pels centres escolars i formatius que ho desitgin. Tot plegat, demostra que aquest curs s’ha consolidat el nou model de visites la planta potabilitzadora, un model que fa que la visita guiada sigui molt més didàctica i interactiva i permet una major comprensió i conscienciació dels visitants.
Línies d’actuació a 2019
Aquest 2019 el Consorci commemora els 30 anys de l’inici del subministrament d’aigua arreu de la demarcació de Tarragona. Aprofitant aquesta efemèride el CAT ha encarregat un estudi a la Fundació de la Universitat Rovira i Virgili per conèixer l’impacte econòmic del CAT a les comarques de la demarcació des de l’inici de l’explotació l’any 1989.
L’estudi: “Incidència econòmica del Consorci d’Aigües de Tarragona al territori: una anàlisi multidimensional a partir d’indicadors”,vol dimensionar l’impacte econòmic del CAT basant-se en el territori, amb un especial èmfasi en l’economia i els principals sectors productius directament afectats per la demanda d’aigua dels consorciats. Els resultats de l’estudi es donaran a conèixer durant el tercer trimestre d’aquest 2019.
D’altra banda, les accions més notòries s’emmarquen en la continuïtat de l’aplicació del Pla Estratègic 2018-2021. La inversió global serà de 9,3 milions d’euros en un termini de dos anys. Entre les obres previstes destinades a augmentar la garantia en el subministrament cal destacar la construcció d’un dipòsit regulador a la zona del Coto del Rei (El Vendrell).
Aquesta inversió també anirà destinada a actuacions de seguretat com són el soterrament dels autoportants i els sistemes de detecció amb videovigilància i alarma a l’Estació de Tractament d’Aigua Potable.
Encara en l’àmbit de la seguretat, aquest 2019 s’ha iniciat ja la redacció d’un Pla d’emergència del CAT. Mentre que l’any 2018 es va iniciar la tramitació de la revisió dels plans especials urbanístics de protecció d’infraestructura del CAT que es preveu estiguin definitivament aprovats al llarg del segon semestre del 2019 .
Finalment, durant aquest 2019 hi ha previst l’inici de diversos projectes d’ampliacions destinats a estendre la xarxa de distribució a diferents ajuntaments,com són:
- L’Espluga de Francolí, consorciat novament des de l’abril de 2018, iniciant les obres per connectar-se a la xarxa del CAT.
- Mont-roig del Camp, construint un nou ramal de subministrament a la zona de la platja.
- La Selva del Camp, reestructurarant la xarxa d’abastament en alta provinent del CAT al municipi.
- La Conca de Barberà, a través del Consell Comarcal, juntament amb els serveis tècnics del CAT, estan redactant els estudis per possibilitar l’arribada de l’aigua de l’Ebre a un conjunt de 10 municipis de la comarca. Aquesta és una intenció per part d’aquest territori ja iniciada l’any 2003 i que ha vist diferents evolucions i propostes, però que ara sembla ja descartar definitivament la possibilitat del transvasament d’aigua del Canal Segarra – Garrigues. Aquest projecte consolidarà, encara més, el model de gestió d’èxit i equilibri del CAT, permeten que més ciutadans i pobles de les comarques de Tarragona estiguin connectats a una xarxa en alta.