14.3 C
Amposta

El cas Turov obligarà a l’Ajuntament d’Alcanar a endeutar-se per afrontar els 2,24 MEUR

L'alcalde d'Alcanar, Joan Roig: "És la crònica anunciada d'una tragèdia urbanística i econòmica per una mala praxi"

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

L’Ajuntament d’Alcanar (Montsià) ha lamentat aquest nou revés judicial amb el cas Turov que l’obligarà a endeutar-se per fer front als 2,24 MEUR de les garanties de les indemnitzacions per l’enderroc dels 24 dels apartaments il·legals. L’any 2018 ja va haver de pagar 1,068 MEUR a la promotora de la urbanització pels altres 8 apartaments. En un plenari aquest divendres s’aprovarà una modificació pressupostària per fer un préstec per als avals, un endeutament “que condicionarà” totes les inversions presents i futures. L’alcalde Joan Roig ha apuntat que Turov costarà al municipi més de 4 MEUR i ha denunciat que ha estat “la crònica d’una tragèdia urbanística i econòmica per una mala praxi anunciada”.

Com ha assenyalat l’alcalde d’Alcanar, Joan Roig, estan sorpresos per la decisió judicial d’avançar les reclamacions patrimonials del cas Turov i desvincular-les de l’execució de l’enderroc dels 32 apartaments de la urbanització Serramar, d’Alcanar Platja, amb una llicència declarada nul·la i il·legal. Roig ha apuntat que habitualment s’executa la demolició dels habitatges irregulars i després es reclama la indemnització. De fet, ha dit que ja els va semblar “una situació anòmala, estranya i paradoxal” que fa quatre anys haguessin de pagar 1,068 MEUR a la promotora d’aquests habitatges il·legals.

La mercantil Turov va fer la reclamació patrimonial pels 8 habitatges que no havia pogut vendre i dels quals era propietària. La decisió judicial d’avançar el pagament ha animat els propietaris dels 24 apartaments restants a fer el mateix. La promotora va construir 32 apartaments en una zona qualificada urbanísticament de ciutat-jardí, on es podia construir un màxim de 9 cases unifamiliars. La denúncia d’una veïna de la zona va suposar la nul·litat de la llicència d’obres i la resolució judicial que la urbanització s’ha d’enderrocar.

Roig, acompanyat de cinc dels regidors de l’equip de govern, ha explicat que el consistori haurà de sol·licitar un préstec de 2,24 MEUR per fer front a les garanties que ara reclama el jutjat contenciós-administratiu 2 de Tarragona. El consistori s’haurà d’endeutar a llarg termini i això condicionarà els projectes i les inversions presents i futures. Tenen fins aquest divendres per presentar l’aval i han considerat que “la millor opció” és celebrar un plenari extraordinari i presentar com a aval l’acord de ple amb la modificació pressupostària que els permetrà demanar el préstec. “Esperem que ens doni un marge de maniobra per poder negociar el crèdit bancari per constituir les garanties”, ha explicat l’alcalde. “Ens van donar deu dies i esperem que el jutjat entengui que un consistori com el nostre necessita més temps per formalitzar aquest tipus de procediments”, ha afegit.

L’alcalde ha quantificat en més de 4 milions d’euros el cost que suposarà el cas Turov per a les arques municipals, una xifra que pot augmentar “molt més” si prosperen les demandes per danys morals. El pressupost anual de l’Ajuntament d’Alcanar és d’uns 9 milions d’euros. L’equip de govern reconeix que s’haurà de “replantejar” i revisar la temporització d’algunes actuacions i tem que tot i iniciar el mandat amb “zero endeutament”, l’hagin de tancar amb una ràtio de deute per sobre del 50%. “Vam fer una gestió molt responsable dels recursos municipals per entrar al mandat i en sortirem molt hipotecats, hipotecats per molts anys”, ha lamentat Joan Roig.

Aquest revés a la tresoreria arriba després d’uns anys “molt complicats” en què el consistori ha hagut de gestionar i assumir les conseqüències de “situacions sobrevingudes”: els aiguats de la tardor del 2018, el temporal Gloria, o les inundacions de l’1 de setembre de l’any passat. “S’ha fet molt complicat governar en aquestes condicions”, ha reconegut l’alcalde d’Alcanar. “Turov és un exemple d’allò que no s’ha de fer mai en gestió pública: prioritzar els interessos personals per sobre del general, és conseqüència de males decisions que acabarà pagant el municipi d’Alcanar”, ha afegit.

“L’impacte” financer i tots els detalls de les reclamacions patrimonials del cas Turov s’exposaran en dues assemblees públiques el 12 i 13 de juliol, al nucli d’Alcanar i les Cases, respectivament.

L’alcalde Joan Roig també ha volgut subratllar que ERC no formava part del govern municipal el 2003, quan es va donar la llicència a la mercantil Turov, un permís que no s’adequava a les normes urbanístiques municipals. També ha lamentat que ara s’usi aquest cas per “contaminar” i atacar l’equip de govern republicà. “Una de les grans aportacions dels governs d’Esquerra és que hem trencat i tallar amb dinàmiques i herències del passat, i fent-ho, ens hem sentit molt tots sols”, ha dit.

Declaracions de l’alcalde d’Alcanar, Joan Roig

ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -