14.3 C
Amposta

El camping Alfacs d’Alcanar guanya el premi ‘Ciutat i Paisatge’ dels FAD d’Arquitectura i interiorisme

D’entre més de les 400 obres presentades, el Càmping Alfacs, era una de les  8 seleccionades al premi d’arquitectura per la remodelació que van fer els estudis barcelonins Bajet Giramé i JAAS

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El dimarts 11 de juny, el Disseny Hub de Barcelona va acollir la 66a edició dels Premis FAD d’Arquitectura i Interiorisme, la 19a edició dels Premis FAD de Pensament i Crítica, l’11a edició dels Premis FAD Internacionals i la 36a edició dels Premis Habitàcola per a estudiants. Els Premis FAD d’Arquitectura i Interiorisme són els més longeus d’Europa en el sector i un dels més prestigiosos de la península Ibèrica.

D’entre més de les 400 obres presentades, el Càmping Alfacs, situat a Alcanar Platja era una de les  8 seleccionades al premi d’arquitectura per la remodelació que van fer els estudis barcelonins Bajet Giramé i JAAS, després que el 2021 el temporal Glòria arrasés amb la infraestructura.

El premi FAD d’arquitectura i interiorisme ‘Ex Aquo’ en la categoria ‘Ciutat i Paisatge’ va ser lliurat a dos espais. Per una banda, a la Praça e posto de Turismo, Piodão de Portugal, i, per una altra banda, a ‘Alfacs‘ el nom sota què es van presentar les noves instal·lacions del Càmping.

Foto: Joan Guillamat

Pel que respecta a la valoració, el jurat va assegurar que van tenir en compte “la transformació d’un gran espai exterior que, amb una molt bona lectura del terreny i una sèrie d’estratègies intel·ligents, aconsegueix re-valoritzar aquest espai natural davant del mar. Un eix central organitza els equipaments d’aquesta mena de petita ciutat, creant una estructura que facilita l’accessibilitat i la interacció social. Els carrers que es ramifiquen a partir d’aquest formen una xarxa de mini barris, compost per construccions prefabricades de fusta. A més dels habitatges, tots ells amb vistes al mar, s’inclouen unes cuidades petites construccions auxiliars per a lavabos comunitaris i rentat d’estris. Un mur corbat que abraça el mar i recrea una mena de platja artificial que integra aquest lloc per a l’esbarjo i l’entreteniment amb el seu entorn marítim de forma harmoniosa. Es destaca una cura exquisida en l’ús de la vegetació i els materials de construcció que connecten el conjunt amb el paisatge circumdant: blocs de terra compactada, pilars i jàsseres de formigó ratllat per emular l’erosió natural de la zona, o pedres de la pedrera local s’empren per a banys o paviments. Tot això subscriu una nova i magnífica idea d’habitar en aquest model vacacional”.

Característiques de la nova identitat d’Alfacs

El gabinet d’arquitectes que han fet la reforma del càmping han explicat que el plantejament estratègic d’aquest projecte vacacional va ser concebut el 2016 i amb una visió a llarg termini, va tenir en compte les diferents zones existents del client en el mateix territori, i va situar el càmping com a epicentre de la transformació.

Foto: Joan Guillamat
Foto: Joan Guillamat

Des de la seva concepció, la totalitat del projecte s’ha arrelat en la identitat local i la varietat de recursos i paisatges de la regió, fusionant l’arquitectura amb l’ètica, la societat, així com la història i cultura local. El 2021, la necessitat de renovar uns pavellons multiservei dins del mateix càmping, va marcar un punt d’inflexió i va assentar les bases del que és avui l’espai de vacances. Aquest primer projecte, que va ser seleccionat als premis FAD’22, i sota el nom “Outdoor Pavilions“, captura l’essència de totes les posteriors intervencions d’Alfacs. La rehabilitació va incloure dos pavellons existents que es van reorientar i la construcció d’un de nou, donant lloc a un pati central.

Els edificis principals, destacats per la seva construcció sostenible, juxtaposen materials com la terra compactada, teula i fusta, fusionant modernitat i durabilitat amb l’entorn. La vegetació es converteix en un eix central, proporcionant un oasi natural en cada racó del lloc i donant prioritat al benestar en els espais exteriors, per tal que la vida dels visitants succeeixi, en la seva major part, allà. Vells pinars ombrívols, jardins aromàtics habitats per comunitats vegetals autòctones, una multiplicitat de pèrgoles, canyissos i parres transpirables, agrupacions de cabanes de fusta i una àmplia diversitat de llocs fan d’Alfacs un lloc ideal per al gaudi estiuenc.

Foto: Joan Guillamat

Els edificis centrals aixequen grans espais de convivència i trobada, sota visibles cobertes inclinades de teula. Els pavellons auxiliars es plantegen com a discretes crugies infraestructurals que acullen i dignifiquen diferents activitats del dia a dia com el rentat de roba i vaixella, higiene personal, rentat de vehicles, etc. Tots aquests espais s’obren a jardins comunitaris, porxos recollits i umbracles on s’emparra la vegetació, convertint les activitats mencionades en activitats lúdiques i plaents.

La gradualitat defineix la transformació amb noves estructures ancorades en la topografia existent, generant un diàleg entre l’artificial i el natural. D’aquesta manera, els visitants es troben amb espais versàtils, des d’àrees comunitàries fins a racons íntims, tots dissenyats per maximitzar el gaudi a l’aire lliure. D’altra banda, les zones de bungalows, construïdes en fusta, es col·loquen sobre murs i peus de formigó. Cada unitat compta amb una terrassa amb vistes al mar, cosa que suposa un gran repte i alhora un gran assoliment del projecte.

Aquestes edificacions compactes, amb una envoltant ventilada de taulons serrats subjectats a un exosquelet que, a més de porxo, serveix com a suport de plaques fotovoltaiques, estan dissenyades per no distingir visualment on comença una i acaba una altra, i es treballen en seccions per oferir plànols interiors variats. Per a aquest projecte, Bajet Giramé i JAAS proposen la construcció d’hàbitats deliberadament ambigus, entre exterior i interior, molt diversos, tant amplis, comunitaris i assolellats com íntims i ombrívols, oferint racons, topografies, porxos, piscines i jardins, amb una vinculació espacial que dota de vitalitat aquest paisatge vacacional. 

A més, davant les ondulacions d’una riba rocosa on se succeeixen cales salvatges i roques baixes, es recupera la topografia existent del que hauria estat una petita cala urbanitzada i ocupada per parcel·les de càmping fa més de cinquanta anys. El farciment d’aquesta cala per sorra de sílex i una piscina embeguda contra un gran mur de contenció circular, respon al desig col·lectiu de gaudir d’una petita platja a resguard del mar. D’aquesta manera es recupera el caràcter comunitari de la zona per a l’ús i gaudi de totes les persones estiuejants.

Per a la transformació d’ALFACS s’utilitza pedra de Sènia d’una pedrera local a escassos 10 km del lloc, incorporada en tots els seus possibles formats des de la seva extracció i evitant la generació de material de runa, formigó erosionat per l’aigua anàleg al trobat al vell mur del límit de costa, i blocs de tàpia prefabricada, garantint una acurada estètica global i un confort tèrmic en harmonia amb l’entorn. Tant els arquitectes com la propietat adopten des de l’inici del projecte una visió sostenible, construint només quan és necessari i evitant la demolició prescindible.

Així, ALFACS emergeix com un model de turisme responsable, on la innovació arquitectònica s’entrellaça amb la preservació de l’entorn, reafirmant el seu compromís amb la comunitat i el medi ambient. Aquesta metamorfosi gradual celebra la unió entre el gaudi de l’oci i el respecte per la natura, marcant un nou estàndard en el turisme sostenible, convivencial i de qualitat.

Redacció L.P.

Enllaços relacionats

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -