14.3 C
Amposta

El boix pot desaparèixer dels Ports per una plaga que ja ha arrasat l’arbust a Alemanya, França o La Garrotxa, pel que fa Catalunya

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

A principis d’aquest any els tècnics del Parc Natural van detectar que la papallona del boix havia arribat als Ports de Tortosa-Besseit, la qual pot devastar un dels arbustos més emblemàtics i abundants del massís, el boix. Es tracta d’una papallona d’origen asiàtic, una altra espècie invasora que ens ha envaït, que va entrar al nord Europa i que ara s’està estenent cap al sud. Les grans boixedes que proliferen al massís tenen un gran simbolisme a les Terres de l’Ebre i formen part de la seva cultura tradicional, tot i que hem de tenir ben present la seva importància ecològica. El boix era molt utilitzat, fins fa molt poc, en feines artesanals, concretament en la fabricació de culleres, forquilles i d’altres eines de la cuina. Al mercat de Tortosa hi havia una parada de venda d’aquests utensilis que regentava el darrer artesà d’aquesta especialitat de l’Ebre, on es podien adquirir els productes que ell mateix elaborava, malgrat la seva avançada edat. Res a veure una cullera elaborada amb boix amb les que podem adquirir avui en dia als mercats

La plaga ha arrasat el boix a Alemanya i França, també a la Garrotxa i ara comença al massís dels Ports. El més greu d’aquesta plaga és que no hi ha cap formula per combatre-la, ja que l’aplicació de productes fitosanitaris per eliminar les papallones “provocaria més danys ecològics que beneficis” ens explica el president en funcions del Parc Natural dels Ports, Joan Josep Malràs. Eliminaria d’altres papallones de gran valor per a l’ecosistema dels ports i “el mal causat seria pitjor que el remei”. El tractament hauria de ser molt focalitzat, feina òbviament impossible de realitzar donada l’àmplia zona a combatre i donada l’orografia escarpada i de difícil accés del massís.

Per tant, els tècnics s’han de limitar a esperar i “veure com evoluciona la plaga”, diu Malràs. Confien, tot i que amb escasses esperances, en què en aquest hàbitat no sigui tan virulenta com en la resta d’Europa. De moment es limiten a posar trampes i a revisar-les setmanalment, per veure la incidència i evolució d’aquesta plaga tan temible. Hi ha, a més de la dels Ports, 19 Estacions de seguiment més a tot Catalunya, confirma el president en funcions del Parc.

Es contamina a través de la jardineria urbana

Pel seu atractiu i pel seu simbolisme no son pocs els Ajuntaments que han guarnit els seus jardins urbans amb el boix de vivers, alguns dels quals arriben contaminats i des d’allí la papallona ataca a les boixeres del medi natural, i es aquí l’origen de la plaga.

Per aquest motiu el president en funcions del Parc Natural dels Ports, ha volgut fer una crida a la població perquè “informin els tècnics del Parc quan detectin aquesta infecció” en els seus jardins. Seran “degudament assessorats” de com s’ha de fer el tractament adequat i “així reduir l’expansió de la plaga” en la mesura de el possible, va acabar explicant Malràs. És aquest l’únic sistema realista existent, ara com ara, per lluitar contra la desaparició d’una espècie tan emblemàtica a les Terres de l’Ebre.

Redacció – J. V.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -