14.3 C
Amposta

El Baix Ebre, una de les comarques catalanes amb més peticions de DUNs

Pel que fa a la distribució territorial de presentació de DUNs, les Terres de l’Ebre representen el 21% del total

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El termini per a sol·licitar, a través de la Declaració Única Agrària (DUN), els ajuts directes i del Contracte Global d’Explotació de l’any 2020, finançats amb els fons FEAGA i FEADER de la Política Agrària Comuna (PAC) de la Unió Europea, va finalitzar dilluns.

La DUN és la via per la qual se sol·liciten els ajuts de la PAC i es realitzen altres tràmits del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya . Les 48.818 DUNs presentades contenen més de 200.000 tràmits gestionats per diferents Direccions General del DARP.

L’any 2019 la DUN va aconseguir transformar-se a un entorn web. Gràcies a aquest canvi, la tramitació de les sol·licituds d’ajuts i de la resta de tràmits de la DUN, no han sofert incidències a conseqüència de l’estat d’alarma per la COVID-19. Les Entitats Col·laboradores han fet un gran esforç per a tramitar les DUNs d’aquest any, i han estat clau per a què tothom hagi tingut la possibilitat de sol·licitar els ajuts de la PAC i la resta de tràmits que integra la declaració.

El termini de presentació es va ampliar un mes durant la pandèmia, i es va fixar el 15 de juny com a data límit. Fins el 30 de juny es poden realitzar modificacions de les DUNs presentades. El 15 de juny va finalitzar el termini de sol·licitud dels ajuts a la reestructuració i/o reconversió de la vinya, dels quals s’han presentat 570 sol·licituds. Cal recordar que l’aplicació DUN permet a l’agricultor modificar la informació de la seva explotació durant tot l’any, i d’aquesta manera tenir actualitzades les dades de la seva activitat productiva.

Noves tecnologies a DUN

Les millores continues a la DUN per a facilitar la tramitació electrònica i integració de les dades dels agricultors i ramaders no s’atura. Destaquen:

FotoDUN

L’app FotoDUN ha permès la comunicació dels agricultors i Entitats Col·laboradores. Actualment, s’ha rebut més de 3.000 proves fotogràfiques geoetiquetades, com a proves documentals per a justificar els canvis i incidències trobades, com per exemple, canvi d’ús, estat del conreu, modificació de conreu, declaració de no inici d’obres, i altres.

Mòdul de tramitació de documentació. DUNdoc.

La DUN disposarà, aquesta setmana, d’una nova funcionalitat, que permetrà l’enviament telemàtic al DARP dels documents associats als tràmits sol·licitats.

La sol·licitud dels ajuts de la PAC són el 64% dels tràmits fets a través de la DUN:

 • 135 sol·licituds d’ajuts directes
 • 105 d’ajuts del CGE
 • De la resta de tràmits, destaquen:
  • 530 declaracions del Registre de plantacions fruiteres
  • 441 sol·licituds de modificació de dades del SIGPAC
  • 817 declaracions de productes amb DOP/IGP
  • 487 comunicacions de venda de proximitat
  • 625 declaracions de producte modificat genèticament

Pel que fa a joves, destacar el nombre de sol·licituds de l’ajut complementari de joves, que ha arribat a 1.716 sol·licituds, i l’ajut a la primera instal·lació, al que s’ha presentat 180 sol·licituds.

Pel que fa a la distribució territorial de presentació de DUNs, a la demarcació de Lleida s’hi ha presentat el 40%, i a la demarcació de Terres de l’Ebre el 21%. Les comarques del Segrià, amb 5.295 DUNs, i el Baix Ebre, amb 4.046, representen el 19% del total presentades a Catalunya.

Les comarques on s’ha presentat més DUNs de les altres demarcacions són l’Alt Empordà, amb 1.342 a Girona; Osona, amb 1.327 a la Catalunya Central; l’Alt Penedès, amb 1.625 a Barcelona, i el Baix Camp, amb 2.340  a Tarragona.

Més informació, aquí.

Redacció – L. S.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -