14.3 C
Amposta

El 62% de les famílies que demanen beca de lleure a la Fundació Pere Tarrés son de Tortosa

4 de cada 5 famílies que demanen la beca per colònies a la demarcació de Tarragona viuen sota el llindar de la pobresa

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

4 de cada 5 famílies que sol·liciten una beca per activitats de lleure es troben per sota del llindar de la pobresa moderada a la demarcació de Tarragona. Així ho indica l’informe sobre les condicions de les famílies tarragonines de la Fundació Pere Tarrés, que s’ha presentat aquest dijous. Entre els indicadors de pobresa també destaca que el 56,6% de les famílies tenen el carnet de família nombrosa. Enguany, l’entitat calcula que participaran 1.347 infants en situació de vulnerabilitat a les activitats d’estiu. Això representa un increment del 18,57% respecte a l’any anterior. La fundació va rebre 562 sol·licituds de beques l’estiu passat, de les quals gairebé 9 de cada 10 es van resoldre favorablement.

L’informe sobre les condicions de les famílies que sol·liciten una beca de la fundació detalla que el 61,7% són famílies que viuen a Tortosa, seguides per Reus amb un 12,6%, Salou amb un 7,5%, Amposta i Riudoms amb un 6,6% i 6,3%, respectivament. Cambrils, Maspujols, Tarragona i Llorenç del Penedès es xifren per sota del 2%. Els seus responsables expliquen que a Tortosa les xifres de sol·licituds són més elevades perquè tenen un centre socioeducatiu propi, per la qual cosa, apunten el circuit per atendre infants vulnerables és molt més “fluid”.

L’estudi també recull que el 56,6% de les famílies són nombroses, amb tres o més fills, que 1 de cada 4 famílies tenen el carnet de família monoparental i que un 5,7% tenen alguna persona del nucli familiar amb carnet de discapacitat. L’informe també especifica que un 26,6% són famílies monoparentals, mentre que el 48,5% són llars on conviuen una parella amb tres o més fills. Un altre dels indicadors de l’empitjorament de la situació de moltes famílies és que la renda mitjana anual per unitat familiar és de 14.428 euros.

Pel que fa al risc de pobresa i situació de vulnerabilitat social, l’informe indica que 4 de cada 5 famílies analitzades se situen per sota del llindar de la pobresa moderada, ja que els seus ingressos són inferiors al llindar del 60%. De fet, el 74% viuen en condicions de pobresa alta i gairebé 1 de cada 2 en situació de pobresa severa, és a dir, el 46,4%. “Això vol dir que les famílies becades es troben en una situació de vulnerabilitat molt extrema”, ha afirmat el coordinador de l’estudi, David Lozano. A més, el 63,5% de la mostra són famílies que reben el suport de Serveis Socials o són part del programa de protecció de l’immigrant.

7 de cada 10 infants i adolescents van rebre una beca

L’any passat, la fundació va rebre 562 sol·licituds de beques per diferents activitats de lleure arreu del territori. La gran majoria – el 85,4%- es van resoldre favorablement. D’aquestes, finalment, 7 de cada 10 infants i adolescents van rebre una beca. “Malauradament, només es van poder executar el 70% dels ajuts perquè la mateixa situació d’exclusió de les famílies limita que puguin participar en les activitats, ja que hi ha mares que no poden portar els seus fills pel fet que treballen”, ha assenyalat el director adjunt de la Fundació Pere Tarrés, Rafael Ruiz de Gauna. De fet, el 26% són renúncies de les mateixes famílies o centres.

Pel que fa a l’assignació de beques, hi ha paritat entre nens i nenes. Els infants d’entre 10 i 14 anys representen el 46,4% dels beneficiaris, mentre que el 26,9% ho van ser els menors d’entre 5 i 9 anys. A més, la majoria de les persones que van rebre una beca viuen en municipis de més de 20.000 habitants (89,2%) i els casals de vacances – tant en els períodes d’estiu com Nadal- van ser els que es van subvencionar majoritàriament. Els responsables de la fundació també han detallat que 3 de cada 4 beques assignades han cobert el 75% de les activitats per les quals se sol·licitaven. A la vegada, gairebé el 60% dels imports demanats han estat superiors a 100 euros.

Aquest any, l’entitat calcula que participaran en les activitats d’estiu 1.347 infants en situació de vulnerabilitat respecte als 1.136 que hi va haver l’any passat, fet que suposa un increment del 18,57%. Per aquest motiu, calculen que s’atorgaran més beques “que mai” i ho atribueixen a l’actual context de crisi econòmica causat per les conseqüències de la guerra d’Ucraïna i els dos anys de pandèmia.

Les activitats de lleure, necessàries per a l’enriquiment dels joves

Enguany, participen 4.205 infants en les activitats d’estiu organitzades per la Fundació Pere Tarrés a la demarcació de Tarragona. Els responsables de l’entitat han remarcat la importància de les activitats de lleure per als menors amb risc d’exclusió social o en situació de vulnerabilitat, ja que participar-hi suposa una aportació educativa rellevant, que els permet desenvolupar i millorar competències acadèmiques, socials i habilitats lingüístiques.

“Hi ha una Catalunya invisible que necessita més suport del que rep, les desigualtats s’han accentuat. Hi ha un nucli de famílies que no poden seguir el ritme i estan patint a molts nivells, per això, el que no treballem ara amb els infants els hipotecarà el futur, hem d’omplir les seves butxaques d’aprenentatges i experiències”, ha assegurat Ruiz de Gauna. Comparteix parer, la directora de la delegació a les comarques de Tarragona, Montse Vall, que ha assenyalat que la tendència dels pròxims mesos és que la situació no millori. “Les famílies que tenen una situació més complexa encara la tindran més, és important que es continuïn fent aquestes activitats”, ha destacat.

ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -