14.3 C
Amposta

Divendres i 13

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Mentre els ciutadans de Catalunya iniciaven la jornada de reflexió, els veïns de Linares vivien un particular “a por ellos” practicat amb exemplar i efectiva violència per dos membres de la Policia Nacional contra veïns de la població. Un cas “aïllat”, que els veïns denuncien com una forma habitual d’exercir “l’autoritat”.

Els catalans van anar a votar, o no, saben els resultats. Com la gent de Linares. Allí s’imposarà una aparença de normalitat, justícia i respecte. Es condemnarà “la violència” o els excessos policials. Al poc, però, l’imputat serà el ciutadà agredit. Li espera un calvari que es desenvoluparà i farà gran fora de l’espai públic, fora de la política. Convé que tothom sàpiga que si et trobes de cara amb una “autoritat” millor abaixar la vista i demanar perdó, a Linares i a la Carolina. No facis política.

La política només és possible en l’espai públic, el seu àmbit vital és la llibertat, la pluralitat. El diàleg polític, l’acte polític només és possible entre dones (homes) diferents però amb els mateixos drets. El poder polític ha de ser expressió d’una voluntat comuna basada en l’acord, el contracte. Un poder democràtic no pot anul·lar l’opinió ni la identitat de cap diferent. L’espai públic no pot ser neutral o asèptic, ha de ser plural, capaç d’incorporar els canvis que qualsevol pluralitat implica i provoca. No pot violentar els interessos, la voluntat de cap minoria per imposar els propis.

A Catalunya vam anar a votar, o no, saben que les nostres preocupacions quedaven fora de les urnes. Com a Linares. Un Parlament sense dret a reprovar la monarquia corrupta, a legislar per evitar els desnonaments, demanar llibertat de presos polítics/rapers, a qüestionar l’estructura d’un estat incapaç de donar resposta a la precarietat dels joves, al canvi climàtic, ni tan sols a vacunar amb la celeritat que ho fan d’altres. Tots aquests temes i altres, etc., sembla, queden fora de la política.

Vam anar a votar, o no, saben els resultats. Saben que tot serà ben igual. Els sindicats seran els esquirols que rebentaran la protesta, els partits d’esquerra defensaran monarquia i bancs en qui tenen múltiples interessos i corrupcions en comú. Els “veritables” condicionaran qualsevol canvi al seu lideratge i privilegis, fills com són de represaliats, els seus drets i consells d’administració no es toquen. Els precaris que vinguin darrere que arreen. Les institucions no es qüestionen, queden fora de la política i dins la Constitució. Els partits de dreta seguiran proclamant que cal reduir el català i la llibertat a l’àmbit de les masies i de les famílies, fora de l’àmbit públic. Com el dictador aconsellaran no fer política. Estan ells per salvar la pàtria i les llibertats més privades com la virilitat, els bous i la caça.

Tots els partits han perdut milers de vots, han empatat en eficàcia i credibilitat. Els poders de l’Estat han aconseguit deslegitimar els resultats i minar l’autoestima de qualsevol moviment polític. Han deixat el descontentament fora de la política. Ho sabíem abans d’anar a votar, aquí a Linares i a la Carolina.

La violència s’exerceix contra les persones, la força contra les coses. Un poder democràtic, “l autoritat”, no pot sorgir de la violència i la força. Com diu Hannah Arendt la violència pot destruir el poder, mai crear-lo. La violència és l’absència de poder i de respostes, la negació de la política.

Les respostes estan fora de la política, fora del vot, fora del diàleg, més enllà de l’esperança. “La millor lluita és la que es fa sense esperança”, “nos habeis enseñado que ser pacificos no sirve de nada”. Deien les pancartes.

Combatre la violència és no deixar fora de la política i dins la constitució els problemes de la gent. Negar la violència és donar respostes essent conscients que va guanyar una abstenció mostra d’un gran fàstic.

Després del divendres 13, de l’abstenció i del gran fàstic què?

Francesc Sancho i Serena, metge jubilat

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -