14.3 C
Amposta

Descobertes restes d’un dinosaure que habitava als Ports fa més de 100 milions d’anys

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Un grup d’investigadors ha aconseguit identificar una nova espècie de dinosaure carnívor procedent de la localitat castellonenca de Vallibona: el Vallibonavenatrix cani, la primera a més de dinosaure espinosàurid descrit en la península Ibèrica. La revista Cretaceous Research acaba de fer públic el descobriment d’una nova espècie de dinosaure teròpodo al que investigadors de l’Institut Dom Luiz dona Faculdade de Ciência dona Universidade de Lisboa, del Grup de Biologia Evolutiva de la Uned i de la Universitat Autònoma de Madrid han denominat Vallibonavenatrix cani, va informar ahir el paleontòleg José Miguel Gasulla, un dels autors del treball.

Aquest dinosaure teròpodo és el primer representant del grup dels espinosáuridos descrit en el registre ibèric i va habitar a la comarca dels Ports fa uns 125 milions d’anys. De fet, el material sobre el qual s’ha basat aquesta espècie pertany al Cretàcic Inferior (fa uns 125 milions d’anys) de la localitat de Santa Àgueda a Vallibona. Els fòssils que han permès aquesta identificació van ser arreplegats a principis de la dècada de 1990 per Juan Cano Forner un aficionat a la paleontologia de Sant Mateu i formen part de la seua col·lecció museográfica reconeguda per la Generalitat Valenciana des de 1994. De fet, el nom del nou dinosaure es compon de Vallibonavenatrix, que significa «la caçadora de Vallibona» i cani en referència al descobridor de les restes.


Il·lustració d’un Vallibonavenatrix cani. Autor: José Antonio Peñas

L’estudi ha sigut liderat per Elisabete Malafaia, una especialista en dinosaures carnívors pertanyent a l’Institut Dom Luiz dona Faculdade de Ciência dona Universidade de Lisboa i membre juntament amb els altres autors –José Miguel Gasulla, Fernando Escaso, Iván Narváez i Francisco Ortega– del Grup de Biologia Evolutiva de la UNED, a més de José Luis Sanz, de la Universitat Autònoma de Madrid.

El treball s’emmarca en la línia d’investigació que aquest grup desenvolupa per a la reconstrucció de les faunes que van habitar els ecosistemes del Cretàcic Inferior de la Formació Morella en l’actual comarca dels Ports, integrada geològicament en la Conca del Maestrat. Aquesta formació és una de les referències més freqüents en la història dels vertebrats fòssils espanyols atès que és l’origen d’algunes de les primeres restes de dinosaures identificats a Espanya en l’últim terç del segle XIX i en ella s’han descrit alguns dinosaures tan característics com l’ornitòpodo Morelladon.

Vallibonavenatrix cani pertany als espinosáuridos, un grup de dinosaures carnívors relativament poc representat en la península Ibèrica, però que compta amb un registre abundant en el nord d’Àfrica, Amèrica del Sud, Àsia i, més pròximament, a Anglaterra. Aquest grup de dinosaures es caracteritza per la peculiar forma dels seus cranis i dents, que presenten certes semblances amb els dels cocodrils. Aquests carnívors són també molt recognoscibles pel desenvolupament d’espines neurales altes en algunes vèrtebres.

Redacció – T. R.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -