14.3 C
Amposta

Cuidem la salut

En una dieta equilibrada els greixos aporten entre el 25 i 30% de les calories i fan diferents funcions corporals. Però tinguem en compte els greixos trans, molt perillosos per la salut, hem de fer-los fora si o si de la nostra dieta

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Des de l’abril d’enguany està en vigor la legislació Europea d’obligat compliment pels estats membres que limita l’ús dels greixos trans a un màxim de 2 grams cada 100 grams en tots els aliments. Aquests greixos provenen principalment dues fonts, una industrial o artificial i l’altre natural. L’industrial són olis vegetals hidrogenats que es fan servir per fer millorar la textura, el sabor i fer que els aliments cuinats tinguin una duració més llarga, els Snacks, gelats, croquetes, brotxaria, pastissos són alguns d’ells. Els greixos naturals provenen dels animals ruminants com la cabra, la vaca i l’ovella i són la mantega, carn grassa, llet, nata, iogurts o crema. Aquesta llei fa més de deu anys que la Unió Europea va informar les Indústries del sector alimentari perquè tinguessin temps a fer la regularització i no hi hagués excuses quan estiguis aprovada.

Fins ara la legislació Europea només limitava la quantitat de greixos trans en els preparats làctics com els iogurts que no podien sobrepassar el 3% del contingut total en greixos d’aquí la regularització que s’ha fet de tots els aliments que fins ara només la tenien quatre països de la Unió, Suïssa, Dinamarca, Àustria i Islàndia.

Els científics han demostrat que aquests greixos són molt negatius per la salut cardiovascular pel seu augment de manera considerable els nivells de colesterol dolent (LDL) i els triglicèrids fent que el colesterol bo disminueixi. Quan es consumeixen aquests greixos l’aparell digestiu els passa a la sang i s’incorporen a les membranes substituint els greixos que les formen i acabant perdent la fluïdesa i flexibilitat i això fa que les molècules del colesterol no s’acoblin a les membranes i queden lliures en l’organisme augmentant el colesterol en sang.

A part dels riscos cardiovasculars i la inflamació tenen un paper molt actiu en el desenvolupament de l’arterioesclerosi, la diabetis o la mort subita cardíaca per aquest motiu és important tenir-ho en compte a l’hora d’anar a fer la compra al supermercat o botigues, tots els productes que vulguem comprar hem de mirar l’etiquetatge, perquè la nova reglamentació Europea fa referència als greixos trans industrials que s’afegeixen en el procés de producció i per detectar-los cal buscar-los a les etiquetes dels productes, Parcialment Hidrogenat, si ho fem gaudirem de més bona i llarga salut, fem una compra responsable. Pensem-hi.

Joan Cunill, enginyer mediambiental 

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -