14.3 C
Amposta

Crims de TV3: una cigarreta destapa l’autor de l’assassinat d’Ulldecona

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El dilluns dia 3 de maig es va emetre a TV3 el programa “Crims” i, en concret, el primer capítol del cas “Castell”. Aquest dilluns, 10 de maig, s’ha pogut veure el desenllaç del feminicidi de la jove Mari Carmen Castell, de tan sols 18 anys, que va tenir lloc el febrer de l’any 1982 a Ulldecona. El famós xef Jeroni Castell, germà de la víctima, ha tingut gran protagonisme aquest segon capítol. Tots dos capítols ja es poden consultar a TV3 a la carta.

Aquest darrer capítol, que dóna per finalitzada tota la temporada, ha deixat els espectadors atònits davant d’un assassinat molt dur, però més encara pel fet de conèixer l’autor material, Ramon Pascual Barranco, veí i conegut, i no poder fer res per acusar-lo. Però la família Castell, juntament amb dos Guàrdia Civils de Tortosa, Antonio i Rafa, no van parar mai de buscar la manera de reobrir el cas i dur-lo a judici.

Les investigacions per part de la Guàrdia Civil en el moment del crim van ser molt dolentes, ja que es van perdre proves, com la pedra que va fer servir l’autor per matar la noia o uns cabells que es van trobar al cos de la víctima. Però, anys més tard, a més, es va saber que el sergent de la Guàrdia Civil d’aquella època d’Ulldecona va entorpir la investigació, ja que coneixia una de les germanes de Ramon Barranco. Malgrat això, el judici posterior on el sergent va ser acusat de revelació de secrets va quedar absolt.

Tothom sabia qui havia estat l’assassí: Ramon Pascual Barraco. Però ningú tenia proves, i els investigadors de la Guàrdia Civil no tenien per on agafar-se. L’exhumació del cos per part del catedràtic de medicina forense, Luis Frontela Carreras, el forense del cas Alcàsser, l’any 1993, ni tampoc les investigacions del detectiu privat, Jorge Colomar, van aconseguir incriminar-lo.

Quan faltaven pocs anys per a la prescripció, després de 16 anys del crim, la Guàrdia Civil va detenir a Barranco juntament amb les dues germanes i amics seus després de rebre una trucada anònima a la comissaria de Tarragona. L’anònim l’havia deixat una persona, qui, després de ser localitzada, es va saber que havia rebut la informació del mateix pare de l’assassí. Antonio i Rafa, els dos Guàrdia Civils que duien el cas, van agafar-se a aquest anònim i un jutge jove, Luis Francisco Alamán, va ordenar l’obertura.

En aquell moment, la Guàrdia Civil va poder ordenar la detenció de Ramon Barranco i part del seu entorn més proper, com les seues dues germanes. Però ho van fer de forma escalonada per donar-los-hi temps per parlar. Faltaven 4 anys perquè prescrigués el crim i els Guàrdies Civils, Rafa i Antonio, van creure que aquella era l’última oportunitat.

Les confessions van ser claus per poder bastir una acusació contra ell. Una de les germanes, Nieves, abans d’acabar l’interrogatori, va demanar una cigarreta anunciant que estava disposada a contar-ho tot. La Guàrdia Civil li va preguntar: “Nieves, tu pots dormir tranquil·la? Com pots viure amagant aquest secret?” i ella va dir: “Si em dónes una cigarreta ho explico tot”. Després de donar-li la cigarreta, Nieves va explicar que el dia del crim el seu germà va arribar a casa amb els pantalons ensangonats i van ajudar-lo a eliminar tota la roba. Després, aquest fet va ser corroborat per l’altra germana i la mare.

Ramon Barranco va ser detingut 16 anys després, el maig del 1998, i una de les proves irrefutables va ser el pèl que es va trobar en l’exhumació del cos de Mari Carmen que va coincidir amb el seu. Finalment el judici es va celebrar l’any 2000 a l’Audiència de Tarragona. Va ser molt dur per la família estar tan a prop de l’assassí, però aquest va acabar amb una condemna de 30 anys de presó, tal com va demanar el fiscal. Ramon Pascual Barranco va ser acusat d’assassinat i violació en grau de temptativa pel feminicidi de Mari Carmen Castell l’any 1982 a Ulldecona.

Aquella acusació va posar fi a la lluita incansable, amarga i molt llarga de la família Castell. Jeroni Castell explica al programa que aquells anys tots plegats van sentir que estaven ajudant a Mari Carmen, però després del judici i de la condemna, van sentir un buit que va allunyar-los d’alguna manera d’ella, ja que aquells anys l’havien sentit molt a prop. A partir d’aquell moment van saber que ja no podien fer res més.

Al final del capítol, quan sembla que ja s’ha acabat, el programa ofereix una última sorpresa. Jeroni Castell, germà de Mari Carmen, conta un fet que va succeir l’any 2000. L’assassí Ramon Barranco va complir 13 anys de presó efectiva i va sortir-ne definitivament el maig del 2018, i va anar a viure a Vinaròs, municipi proper a Ulldecona. En una sortida que va fer Jeroni Castell el setembre del 2020 en moto va aturar-se en un bar, on va trobar a Ramon Barranco. Aquell moment va ser molt dur, explica, però es va encoratjar i va contar a tothom qui era ell i que havia matat a sa germana: “Vaig explicar a tots els del bar que era un depredador de dones, que era despiadat i que havia sigut capaç de matar a una xiqueta de 18 anys a cops de pedra”.

El capítol s’acaba amb les paraules de Jeroni Castell: “Va matar i és capaç de fer-ho una altra vegada”.

Podeu veure el segon capítol fent clic aquí:

Redacció – Ll. S.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -