14.3 C
Amposta

Consulta el mapa i la informació de totes les fosses comunes de les Terres de l’Ebre

Les últimes actuacions en fosses a les Terres de l'Ebre han estat a Corbera d'Ebre, Ascó i la Pobla de Massaluca

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El Govern de la Generalitat de Catalunya ha inaugurat una exposició al Palau Robert de Barcelona sobre fosses comunes de la Guerra Civil i del franquisme. “Tenim el deure de treballar per la recuperació de la memòria històrica. Un deure com a societat per retre el just homenatge i record a les persones desaparegudes i també el deure, com a ciutadans, perquè l’oblit pot fer que les condicions en què es van viure determinats fets de la nostra història es tornin a repetir”, ha reflexionat el president Pere Aragonès.

Aragonès i la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, han visitat l’exposició, titulada “On són? 85 anys d’exhumacions de fosses comunes de la Guerra Civil a Catalunya”. La mostra, que es podrà visitar gratuïtament fins al 26 de febrer, és la història de diverses recerques de persones desaparegudes i de les seues famílies. Inclou tant plafons informatius i objectes desenterrrats com un mapa interactiu que permet localitzar i conèixer l’estat de diversos punts d’exhumacions.

Tres dies abans de la inauguració de l’exposició es va actualitzar el mapa de fosses i s’ha passat de 530 a 887. Ara s’ha incorporat tota la informació de la qual disposen tots els departaments, es poden consultar des dels informes antropològics i arqueològics fins a tota la documentació que hi ha relacionada amb la fossa.

La Direcció General de Memòria Democràtica gestiona i manté actualitzats i disponibles per al públic el mapa i el web de fosses de la Guerra Civil i el franquisme, proporciona i rep informació sobre les fosses, confirmades o probables existents arreu del territori de Catalunya, i rep informacions de troballes en superfície de restes òssies humanes del període de la Guerra Civil i la dictadura. Aquí trobareu les memòries de les diferents actuacions i el mapa amb tota la informació disponible de cada fossa el podeu trobar aquí.

Mapa de fosses de la Guerra Civil i el franquisme

Últimes actuacions en fosses a les Terres de l’Ebre

Mas de la Pila, Corbera d’Ebre (Terra Alta)

Arran d’una troballa de restes en superfície, localitzades en una àrea boscosa que havia patit un incendi recent, es va iniciar una actuació arqueològica que va permetre recuperar les restes òsties corresponents a un mínim de set individus, probablement soldats republicans, morts durant la Guerra Civil, en la confluència de dues línies de trinxeres del sector del mas de la Pila.

En els deu metres lineals excavats també s’hi van localitzar restes materials i restes de munició i metralla, que donen indicis de la presència de brigadistes internacionals en aquestes posicions. L’any 2008 ja es va fer una primera intervenció i recollida de restes òssies humanes superficials en tres sectors del mas de la Pila, i amb aquesta ja seran cinc les intervencions dutes a terme en aquesta localització.

Data inici de l’actuació: març del 2022. Tipus: excavació fossa comuna. Estat: finalitzada.

Mas de la Pila, Corbera d’Ebre (Terra Alta)

Vallxiquer, Ascó (Ribera d’Ebre)

Arran d’una troballa de restes en superfície, el desembre de 2021, es va evaluar l’existència d’una possible fossa. Enfront noves evidències, la Direcció General de Memòria Democràtica va sol·licitar una intervenció arqueològica per a excavar la zona, que es va realitzar durant els dies 23 i 25 de febrer de 2022. L’actuació va finalitzar amb la recuperació d’unes restes, possiblement d’una persona.

Data inici de l’actuació: febrer del 2022. Tipus: excavació fossa comuna. Estat: finalitzada.

Llenguaderes del Quico, Pobla de Massaluca (Terra Alta)

Descripció: L’agost del 2021 un arrendatari d’un camp de conreu de la zona va descobrir unes restes òssies i va informar de la troballa al COMEBE, que va traslladar la informació al Cos de Mossos d’Esquadra. A partir d’aquesta notificació, es van recollir les restes que havien quedat al descobert, que corresponien a un mínim de dues persones, presumptament soldats de la batalla de l’Ebre. Atès que es va observar que hi podien haver més restes òssies, es va considerar oportú, per part de la Direcció General de Memòria Democràtica, dur a terme un intervenció arqueolòica. S’hi van recuperar les restes de quatre individus, en total.

Data inici de l’actuació: novembre de 2021. Tipus: excavació fossa comuna. Estat: finalitzada.

Llenguaderes del Quico, Pobla de Massaluca (Terra Alta)

Redacció – T. R.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -