14.3 C
Amposta

Concert en femení en honor de les músiques de la Banda Municipal d’Alcanar

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

La Banda Municipal de Música d’Alcanar (BMMA) arriba al 175è aniversari en bona forma. Està molt equilibrada instrumentalment i està formada per 68 dones i 41 hòmens amants de la música, els quals dediquen una bona part del seu  temps lliure a assajar i tocar. Al darrere, la formació té un director entregat, Pascual Arnau, i una escola de música potent i creixent, tant en matèries com en qualitat de l’ensenyament.

I és que enguany la Banda es vesteix de festa per a celebrar el seu aniversari, cosa que farà amb convidats i col·laboradors singulars i amb concerts especials, que tindran lloc al llarg del 2020. La programació ha estat dissenyada fins a l’últim detall per la vintena de persones que, des de fa més d’un any, treballen dins de la Comissió del 175è Aniversari.

Amb l’objectiu de donar a conèixer la programació de l’aniversari, el 20 de febrer es va fer una conferència de premsa a l’Ajuntament d’Alcanar. Joan Roig, alcalde d’Alcanar, destacava que “la tradició musical al nostre poble, però també al país, té nom propi: la Banda Municipal d’Alcanar, que ens ha regalat 175 anys de música ininterrompuda. De fet, és la banda més antiga de Catalunya i configura un patrimoni immaterial de valor incalculable”. Tots aquests anys d’història “no haurien estat possibles sense aquest sentiment que caracteritza els músics i els seus familiars, el públic i els diferents directors”, afegia el batle.

“Hem començat l’any molt bé. Tot i que el centenari requereix molta feina, tots els músics estan molt il·lusionats amb els assajos”, comentava Pascual Arnau, director de la BMMA del 2002 ençà.

La programació especial arranca el 7 de març amb un concert exclusivament de músiques per a homenatjar la incorporació de la figura de la dona a la Banda. “La primera dona que s’hi va incorporar va ser l’advocada Mercè Cid, l’any 1972. A partir d’ella se n’hi van començar a incorporar d’altres. Fins al moment actual, que la seua presència està totalment normalitzada”, detallava Ricard Reverter, coordinador de la Comissió del 175è Aniversari.

El 18 d’abril s’ha previst un concert de música sacra i òpera a l’església, en el marc de la Setmana Santa i amb la col·laboració de l’Associació de Tambors i Cornetes i amb el baix Gerard Ramon. Al maig, a banda de les actuacions de festes, es farà un concert didàctic a l’Escola d’Infantil i Primària Joan Baptista Serra, d’Alcanar, en què també participaran els alumnes del Col·legi Marjal, de les Cases.

El dissabte 27 de juny, coincidint amb el mes que es pren de referència per a la fundació de la Banda, el juny del 1845, tindrà lloc el primer gran concert d’aniversari. “Serà un acte multitudinari que tindrà un fort component emotiu, ja que s’invitarà a participar-hi els antics músics de la Banda i acabarà amb un sopar de gala”, explicava Reverter. El mateix concert d’aniversari es repetirà a les Cases el 16 d’agost. En aquest gran concert hi col·laborarà el Grup de Teatre Gresol, d’Alcanar.

L’altre concert que genera expectació, el 26 de setembre, és el de la Banda Municipal de Música de Barcelona, la qual excepcionalment es desplaçarà fora de la Ciutat Comtal per a actuar a Alcanar. I el 3 d’octubre, la BMMA acollirà la Trobada Anual de Bandes de la Federació Catalana de Societats Musicals, que reunirà 52 bandes i al voltant de 1.500 músics. “Aquest acte requerirà molta col·laboració de les famílies, la qual cosa és molt important i reflecteix la bona salut de la Banda”, assegurava, content, el director de la BMMA.

Enguany la BMMA també es desplaça a fora del municipi. El primer intercanvi serà amb la Banda d’Ulldecona per a celebrar el 150è aniversari de l’entitat de la població veïna. El segon serà amb la Banda d’Énguera, a València. També actuarà a la històrica processó del Corpus de Valls, el 14 de juny. Els actes pels 175 anys acabaran amb el tradicional concert de Santa Cecília, que s’interpretarà conjuntament amb el Cor Iúbilo, d’Alcanar.

L’efemèride té un logo propi, que s’utilitzarà al llarg de tot l’any. També s’ha editat un cartell commemoratiu i s’ha fet un videoclip promocional de l’aniversari. Tot plegat es va presentar en un acte públic al gener. “Pel que fa al material promocional, hem intentat concentrar 175 anys d’història, els nostres símbols i el nostre sentiment en cada format”, afirmava Reverter. A més, la Comissió del 175è Aniversari també està preparant una exposició amb 175 fotos que repassarà la història de l’entitat i que es podrà visitar a Alcanar, al maig, i a les Cases, a l’agost.

Redacció – C. M.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -