14.3 C
Amposta

Comencen les presentacions de ‘Xarxa de Calor de Proximitat’, per escalfar edificis municipals amb biomassa forestal

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

La iniciativa ‘Xarxa de Calor de Proximitat de la Diputació de Tarragona’, que contempla la instal·lació de calderes i xarxes de calor en edificis municipals per produir energia tèrmica a partir de la biomassa (estelles de fusta, procedents de boscos), es comença a presentar als primers nou municipis que es beneficiaran d’aquest sistema d’abastament energètic. La primera presentació tindrà lloc a Gandesa, el proper 19 de febrer, a les 19.00h. En els propers mesos es presentarà als altres vuit municipis.

 A la capital de la Terra Alta, s’instal·larà una caldera de biomassa per escalfar tres equipaments municipals: l’Escola Puig i Cavaller, la Llar d’infants municipal i la Biblioteca municipal. En l’acte, obert a tota la població, es donaran detalls del projecte, que a Gandesa contempla una inversió de 242.844 € i que entrarà en funcionament l’hivern de 2020.

 Un projecte estratègic per al territori

El projecte ‘Xarxa de calor de proximitat de la Diputació de Tarragona’ (http://www.dipta.cat/ca/calor-de-proximitat) pretén crear un model propi de referència d’instal·lacions de xarxes de calor municipals alimentades amb biomassa forestal de qualitat, un sistema més econòmic, sostenible i respectuós amb el medi ambient .

 El projecte es va presentar públicament el passat 15 de gener, amb la signatura del conveni entre la Diputació de Tarragona i els primers 9 ajuntaments que es beneficiaran d’aquest sistema d’abastament energètic (Gandesa, Alcover, el Montmell, Horta de Sant Joan, la Fatarella, la Sénia, Rasquera, Tivissa i Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant). Està previst que aquest any 2019 s’iniciï el procés de licitació de les obres que es requeriran per implantar les xarxes de calor.

 Les actuacions estan cofinançades en un 50% pels fons FEDER de la Unió Europea en el marc del programa operatiu FEDER Catalunya (2014-2020). La Diputació de Tarragona i l’Ajuntament hi participen amb 25% d’inversió, respectivament.

Una sola caldera de biomassa per escalfar tres equipaments de Gandesa

Les xarxes de calor distribueixen energia tèrmica. Des d’una única caldera (alimentada amb biomassa forestal de qualitat) s’escalfa aigua i es condueix per un entramat de canonades aïllades que connecten amb els sistemes de calefacció dels edificis municipals. La caldera de biomassa que s’instal·larà a Gandesa donarà calor a l’escola Puig i Cavaller, la llar d’infants i la biblioteca municipal.

Beneficis ambientals, econòmics i socials.

Els beneficis d’aquesta iniciativa són múltiples. A nivell ambiental, el funcionament de dels instal·lacions permetrà una reducció d’emissions de 47 Tn de CO2 l’any. L’estalvi econòmic és de 17.000 € anuals respecte a la despesa actual del Consistori per donar calor a aquests 3 equipaments. D’altra banda, la utilització de l’estella forestal com a combustible permet revaloritzar els productes que resulten de la gestió forestal sostenible, necessària per defensar persones, béns i l’entorn de l’amenaça que suposen els incendis forestals. Amb la tria de la biomassa com a energia renovable s’afavoreix la dinamització del sector forestal i l’impuls de l’economia circular dels territoris rurals o d’interior, com és el cas de Gandesa.

El projecte va més enllà de la posada en funcionament de les xarxes de calor i de les seves calderes, i es fixa com objectiu bàsic augmentar la participació dels governs locals i de la ciutadania en la conscienciació sobre l’ús i aprofitament de la biomassa forestal, que es tradueixi en un increment del consum d’aquest combustible per a usos tèrmics a les nostres comarques.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -