14.3 C
Amposta

Comença una campanya destinada a infants i joves per fer front a les violències masclistes en el marc de la Covid-19

"#AgafaelGuant, infants i joves lliures de violències masclistes" identifica diferents manifestacions de violències, facilita recursos pedagògics i apropa els serveis d’atenció

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Institut Català de les Dones, del departament de la Presidència,  posa avui en marxa a les xarxes social la campanya #AgafaElGuant Infants i joves lliures de violències masclistes amb l’objectiu d’augmentar la protecció i la seguretat d’infants, adolescents i joves davant les violències masclistes en l’actual realitat derivada per la crisi sociosanitària de la COVID19.

La convivència forçada amb els agressors, una connectivitat més intensa a internet i els canvis en l’ús de l’espai públic poden fer  incrementar i agreujar les situacions de violències masclistes.

Davant aquesta situació la iniciativa s’adreça a la població més jove per:

– donar-los eines per a identificar les diferents manifestacions de les violències masclistes que poden estar patint

– apropar-los els recursos i serveis existents

– promoure un espai virtual de suport i sororitat col·lectiu que trenqui el seu aïllament.

#EstemAmbTu

La campanya, que visibilitza diferents manifestacions de violències masclistes per facilitar la seva identificació, es difondrà a través de Tik-Tok, Instagram, YouTube, Twitter i Facebook.

Per incrementar la difusió i eficàcia dels missatges a través de les xarxes, la iniciativa demana el suport dels i les influencers que s’adrecen al públic més jove.

Les situacions sobre les quals #AgafaElGuant hi posa èmfasi son:

#StopGrooming

 • Estigues alerta! Hi ha adults que es fan passar per col·legues a les xarxes.

#StopControl

 • Ets lliure de parlar amb qui vulguis i penjar les fotos que vulguis! Que no et controli la teva parella!

#ProuViolènciesMasclistes

 • Res del que facis justifica que t’intimidin, t’empenyin o et peguin
 • Tens dret a una llar segura i una vida plena lliure de violències masclistes
 • Tens dret a sentir-te segura al carrer

#ProuViolènciesSexuals

 • Tens dret a no rebre imatges sexuals que no has demanat
 • Si reps imatges íntimes d’algú altre sense el seu consentiment, NO les renviïs- Aturem el sexpreading!
 • Si difonen fotos íntimes teves sense el teu consentiment, t’estan fent sexpreading i és delicte
 • Res justifica que et toquin sense el teu consentiment o t’obliguin a realitzar pràctiques sexuals que no desitges

#ProuViolènciesLGTBIfòbiques

 • Tens dret a viure la teva orientació sexual i identitat de gènere de forma lliure dins i fora de casa!

#ProuViolènciaPsicològica

 • Res del que facis justifica que t’humilïn, et culpabilizin o t’ignorin

#ProuViolènciaEconòmica

 • Ningú té dret de controlar els teus diners, prendre-te’ls o gastar-se’ls sense el teu consentiment

Repte #AgafaElGuant

Per a què la nova realitat d’obligada distància social i de major presència domiciliària no es converteixi en aïllament per a infants i joves en situació de violències masclistes la campanya proposa agafar un guant dels que estem utilitzant per fer front a la pandèmia i fer-se una fotografia/vídeo emulant la Rosie the Riveter com a mostra de sororitat i suport col·lectiu.

Recursos per a joves a dones.gencat.cat/agafaelguant

A través de la plana web de la iniciativa: dones.gencat.cat/agafaelguant es facilita un seguit de recursos audiovisuals que ajuden a la identificació de les violències masclistes. Aquí també es poden trobar els principals serveis on adreçar-se si s’està en aquesta situació. Els missatges de la campanya difonen i faciliten àmpliament les principals vies d’accés telemàtiques:

Noves situacions, les violències de sempre

La campanya vol incidir, especialment, en:

 • Infants i jovesque presencien situacions de violència cap a les seves mares o que pateixen violència sexual per part d’algú del seu entorn i del qual no poden aïllar-se.
 • Noies jovesque es troben en situació de violència física, psicològica i/o sexual dins les pròpies llars, centres residencials o d’acollida, on la persona agressora és la parella, algun membre de la família, tutor, personal responsable de la seva cura, companys de pis o del centre residencial, o inclús persones del propi veïnat.
 • Noies joves que pateixen violències en l’espai públic en forma d’intimidació, assetjament, o agressions sexuals per persones de l’entorn comunitari.
 • Adolescents i joves LGTBIQ+que estan patint violència per part de familiars i entorn proper que no accepten la seva identitat de gènere o preferència sexual i que conviuen amb el rebuig, el menyspreu i la incomprensió.

Ciberviolències

Amenaces, assetjament i control a través del mòbil i les xarxes socials són algunes de les manifestacions que estan patint adolescents i joves, i que impedeixen que les cases i residències siguin espais segurs i protegits.

 • Infants i adolescents són objectiu del grooming, adults que els contacten utilitzant les xarxes socials i les aplicacions mòbils fent-se passar per menors d’edat amb la intenció d’obtenir material de contingut sexual una vegada guanyada la seva confiança.
 • El sexpreadingi la sextorsió s’acarnissen principalment amb les noies joves. La difusió de fotos i vídeos de contingut sexual sense el consentiment de la persona que hi apareix és una de les pràctiques utilitzades sovint per fer mal i venjar-se d’ex parelles o per humiliar i desprestigiar les noies.
 • L’obtenció d’imatges i vídeos sexuals fent servir amenaces o el xantatge per no publicar-les és el que es coneix per extorsió sexual o sextorsió. La vergonya i la culpa sovint fan que les noies no ho expliquin al seu entorn i se sentin atrapades i aïllades.
 • El ciberassetjament, l’extorsió per continguts sexuals, o el control mitjançant internet, xarxes socials i aplicacions mòbil són manifestacions de les violències masclistesque es donen tot i la distància social i l’aïllament domiciliari, i que tenen un impacte enorme en la persona.

Espai públic

El moment actual està provocant canvis en la nostra manera de relacionar-nos en societat i amb l’espai públic.

La distància social, les franges horàries per sortir al carrer, o la reducció dels aforaments al molts llocs o al transport poden fer augmentar la sensació d’inseguretat a l’espai públic per a les dones joves.

Les violències masclistes en l’àmbit comunitari són una realitat que es dóna encara que la presència als carrers sigui testimonial, i que cal denunciar i visibilitzar per eradicar-les.

Des de sentir-se intimidada, increpada verbalment o assetjada, fins a rebre tocaments no desitjats o patir una agressió sexual.

Aquestes violències afecten les noies joves i atempten contra les seves llibertats i el ple desenvolupament de les seves vides.

Contra les violències masclistes en pandèmia

A més d’aquesta iniciativa adreçada a la població més jove en situació de violències masclistes, l’ICD  posa a disposició de la ciutadania un seguit de documents divulgatius amb recomanacions per a les pròpies víctimes, el seu entorn més immediat o les persones professionals del circuit d’abordatge de les violències masclistes, que han estat elaborades juntament amb el Consell Nacional de Dones de Catalunya.

Aquesta iniciativa se suma a les diferents actuacions que ha creat el Govern de la Generalitat en l’estat d’alerta per garantir l’atenció a les dones en situació de violències masclistes i contrarestar les dificultats de trobar suport en professionals, familiars i amistats en el marc d’una situació crítica com un confinament forçat amb l’agressor, el desconfinament i el procés per arribar a la normalitat.

A més de fer seguiments a les dones usuàries dels serveis i recolzar el treball de les professionals d’atenció de tot el territori, crear espais de coordinació interinstitucional i amb entitats, o introduir la perspectiva de gènere en el Pla per a la reactivació econòmica i protecció social, son estratègies de l’ICD per garantir l’atenció: l’ampliació del servei telefònic permanent 900900120 o l’impuls d’una nova  xarxa de proximitat gràcies a la col·laboració dels establiments comercials operatius a través de la campanya “Establiment segur contra la violència masclista”.

Tant el 900900120 com el web dones.gencat.cat a la plana “Serveis en l’estat de confinament” centralitzen tota la informació dels serveis d’atenció a dones en situació de violència masclista, ja siguin serveis d’altres departaments de la Generalitat, ajuntaments, consells comarcals, o entitats d’atenció.

Redacció – I. B.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -