14.3 C
Amposta

Com s’aconsegueix el passaport Covid i per a què serveix?

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Les persones que ho desitgin ja poden demanar el Certificat Digital UE Covid. Catalunya s’ha afegit a la prova pilot per emetre aquest certificat que faciliti a la mobilitat dins de la Unió Europea. Entrarà en vigor l’1 de juliol, però ja funciona en fase de proves des d’aquest dilluns en 9 països: Espanya, Alemanya, Grècia, Dinamarca, República Txeca, Croàcia, Bulgària, Lituània i Polònia.

Com puc obtenir-lo?

L’atorguen les comunitats autònomes i té validesa a tota la Unió Europea durant un any, és a dir, fins al juliol del 2022. A Catalunya, es demana a través del web o l’aplicació de La Meva Salut. Cal complir un dels tres supòsits possibles:

  • Acreditació de vacunació contra la Covid-19.
  • Acreditació d’haver passat la Covid-19 amb una prova diagnòstica PCR positiva al sistema de salut. Per obtenir-lo, han de passar un mínim d’11 dies des del resultat positiu per PCR de Covid-19.
  • Amb una prova diagnòstica Covid-19 negativa (disponible pròximament).

Cal acreditar-se amb el DNI o la targeta sanitària i entrar dins l’apartat “Informes i Resultats”. Des d’allà a “Certificat digital Covid UE” i també es pot demanar a través del web del ministeri de Sanitat.

Què és?

És una acreditació que facilita viatjar per la Unió Europea durant la pandèmia en condicions de seguretat i evitar tràmits. Acredita que s’ha passat la Covid en els últims 6 mesos (i com a mínim fa més de 14 dies), s’ha rebut la pauta completa d’alguna de les vacunes homologades per l’EMA o s’ha donat negatiu en un test d’antígens en les últimes 48 hores o una PCR en les últimes 72 hores.

De moment, les vacunes homologades son Pfizer, Moderna, AstraZeneca i Janssen. Els països membres que ho vulguin també poden acceptar altres vacunes homologades per l’OMS.

És obligatori?

No, és voluntari. Permet agilitzar els tràmits de control sanitari durant viatges dins de l’espai Schengen i no haver de complir algunes mesures addicionals de prevenció (com les quarantenes o tests), però no es pot impedir la llibertat de moviments a la UE per no tenir-lo. Els estats membres han acordat no imposar restriccions addicionals a qui el tingui “tret que sigui necessari i proporcionat per salvaguardar la salut pública”.

En el cas d’Espanya, el que sí que és obligatori per viatjar o per entrar al país, si no es té el passaport Covid, és omplir un formulari de control sanitari a través de la web spth.gob.es o de l’aplicació Spain Travel Health –SpTH–.

La Comissió Europea ha proposat que els menors de 6 anys estiguin exempts, no només del certificat europeu, sinó també d’haver de fer-se PCR o test d’antígens. En el cas de la resta de menors, caldrà que es facin una PCR o test d’antígens, però s’estalviaran la quarantena els fills de les persones que no estiguin obligades a fer-ne, per exemple perquè ja tinguin la pauta completa de la vacuna.

Com funciona?

És un codi QR que acredita que s’està immunitzat contra la malaltia, que es tenen anticossos o que s’ha donat negatiu en un test o PCR. També conté un segell digital que en garanteix l’autenticitat. La policia o les aerolínies poden comprovar la informació amb una aplicació mòbil de verificació. Les dades per obtenir-lo les facilita Salut per garantir-ne la fiabilitat i no es poden conservar en cap base de dades. Es recomana portar-lo al mòbil, però també se’n pot demanar una còpia en paper.

Redacció – T. R.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -