14.3 C
Amposta

Com ha de ser l’alimentació durant el confinament?

El més vist

La Regió Sanitària Terres de l’Ebre podria encapçalar el desconfinament a Catalunya

El ministeri de Sanitat nega que hagi acceptat la petició de la consellera de Salut, Alba Vergés, perquè Catalunya utilitzi les regions sanitàries i...

La recollida de cirera comença a la Ribera d’Ebre amb millors previsions que l’any passat

La recollida de la cirera, que obre la campanya de la fruita dolça a la Ribera d'Ebre, ha començat amb retard per les pluges...

La Regió Sanitària de les Terres de l’Ebre és la menys afectada pel coronavirus de tot Catalunya

Les Terres de l'Ebre són la regió menys afectada pel coronavirus de tot Catalunya. La baixa densitat de població ha beneficiat el territori ebrenc...

L’ICS Terres de l’Ebre crea una Unitat domiciliària per recollir mostres per a PCR

La Gerència Territorial de l’ICS a les Terres de l’Ebre, arran de la COVID-19, ha constituït la Unitat de Recollida de Mostres, integrada per...
- Advertisement -
- Advertisement -

En dies de confinament, una de les qüestions que més preocupa és l’alimentació, i es plantegen qüestions com quins aliments són millors per mantenir en bon estat el sistema immunitari i evitar que elements externs facin emmalaltir. La professora d’Estudis de Ciències de la Salut de la UOC, Noemí Cuenca, ha explicat a l’ACN que, per mantenir una bona pauta d’alimentació, cal optar per aliments amb vitamina D, molts antioxidants i vetllar per tenir una microbiota el més diversa possible. En aquest sentit, cal escollir aliments com fruita, verdura, cereals, llegums, làctics, peix i carn, perquè aportaran allò més necessari per mantenir-se sa. Per contra, els experts recomanen evitar els aliments ultraprocessats i pobres en nutrients.

Cap aliment ni grup d’aliments per si sol pot ajudar en la lluita contra el coronavirus. Els nutricionistes amb qui ha parlat l’ACN coincideixen en què l’única cosa que s’hi pot fer és intentar mantenir les defenses “a ratlla” i contribuir a construir un sistema immune “més fort”. A banda de l’alimentació, els experts també recomanen, gairebé com una imposició, practicar algun tipus d’esport. El confinament no permet sortir de casa, però avui dia hi ha moltes plataformes que ofereixen accés a la ciutadania a tot tipus d’activitats, ja siguin més tranquil·les o més intenses. “Cal mantenir-se actiu”, destaquen.

Una de les nutricionistes és Aina Rabasa, de Manresa. Ella recomana una bona planificació i organització, a l’hora de comprar, però també a l’hora de cuinar. Segons Rabasa, cal potenciar tot tipus d’aliments frescos i evitar els refinats. En línies generals, cal apostar per vegetals, proteïnes d’alta qualitat i greixos saludables. A mig matí i mitja tarda, una bona opció serien els fruits secs, la fuita amb iogurt o una torradeta amb hummus.

Una altra de les nutricionistes entrevistades és Neus Arimany. Ella ha explicat que per, reforçar el sistema immune, cal menjar peix blau “i molt Omega 3”. L’Omega 3 també és beneficiós perquè és antiinflamatori. En aquest sentit, la professora Cuenca també opina que els antioxidants de fruites i verdures poden ajudar molt. Mantenir una microbiota “ben cuidada” també és un factor clau per enfortir el sistema immunològic, amb aliments rics en fibra com les verdures o els llegums. “Com més varietat de bacteris i altres microorganismes hi hagi als budells, molt millor”, ha destacat. Això també s’aconsegueix amb els fermentats, com per exemple el iogurt o el te kombucha. Una diversitat major als budells fa que l’organisme disposi de més eines per lluitar contra factors externs. Per contra, una microbiota pobra, tindrà molts menys recursos per fer front a les amenaces.

Nutricionistes que passen visita online

Aquests dies molts nutricionistes no van a treballar, però alguns passen visites des de casa de forma telemàtica. És el cas de la Neus Arimany, que ha explicat que en un primer moment els seus clients, amb la consulta tancada, van preferir esperar i mantenir les visites presencials, encara que fossin més endavant. “Ara que la cosa sembla que s’allarga, s’estan posant les piles amb les visites online”, ha explicat. Amb tot, però destaca que l’activitat ha baixat “molt”.

Entre les preguntes més habituals que es fan hi ha la de com evitar engreixar-se si, per exemple, es comença a menjar més per ansietat o per avorriment. “Molts tenen por que pel fet d’haver de disminuir l’activitat física perdin tot el que han aconseguit”, ha explicat. En aquest sentit, l’organització, la planificació i saber mantenir les rutines és un dels punts clau. Arimany ha explicat que és molt important donar-los eines per vèncer l’estrès o l’avorriment.

La gana emocional

Una de les sensacions de les quals cal ser conscient per poder evitar és la gana emocional. La presidenta del Col·legi de Dietistes i Nutricionistes de Catalunya, Nancy Babio, ha recomanat escoltar el cos, menjar només quan es tingui gana i ser conscients d’allò que s’està ingerint. En un escenari de confinament, es poden donar situacions d’angoixa, preocupació o por, cosa que provoca una sensació de gana que convida a menjar aliments que aporten “plaer immediat”. És en aquests casos que moltes persones recorren a la xocolata o a aliments molt processats, com les patates xips o la brioixeria, aliments rics en greixos i sucres. La presidenta del col·legi ha advertit que ingerir aquests aliments “només és un plaer momentani” i que, si s’allarga la conducta en el temps, es pot acabar augmentant de pes.

Font: ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

S’activen dos nous brots a les Terres de l’Ebre: al Pinell de Brai i a Alcanar

Aquest dilluns, 10 d'agost, el Departament de Salut ha informat que a les Terres de l’Ebre hi ha catorze brots de coronavirus. Anteriorment n'hi...

Incendi provocat per un llamp a una muntanya de Prat de Comte

Els Bombers de la Generalitat han informat, per mitjà de la xarxa social Twitter, d'un incendi a la vessant d'una muntanya a Prat de...

La zona blava d’Amposta, gratuïta des d’avui 10 d’agost, fins dissabte 15

Des d'aquest dilluns 10 d'agost a les 16h fins dissabte 15 (inclòs) la zona blava d'Amposta serà gratuïta. Tradicionalment, la setmana de Festes Majors no...

La historiadora Noemi Riudor recull en un llibre 24 històries de combatents que van morir a la Guerra del Pirineu a l’Ebre

El llibre 'Memòria històrica. Fent recerca del Pirineu a l'Ebre', de la historiadora Noemi Riudor, recull les històries de 24 persones, la majoria combatents...

Tortosa forma i dona feina a 10 joves del centre històric amb el programa Treball als Barris

El Centre de Formació Ocupacional (CFO) de Tortosa està duent a terme una nova edició del programa "Treball als Barris". Enguany, 10 joves menors...
- Anunci -
- Anunci -