14.3 C
Amposta

Cinc anys de seguiment en directe d’una parella d’àguiles calçades al Parc Natural dels Ports

Un segon niu és l’escenari d’aquesta cinquena temporada que s'emet en directe

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Una càmera web instal·lada el 2017 en un niu d’àguiles calçades al Parc Natural dels Ports ha aconseguit captar l’atenció d’un ampli ventall de públics d’arreu del món. Enguany serà la cinquena temporada consecutiva que s’emet en directe tot el procés de nidificació. Des d’escolars de les Terres de l’Ebre fins a aficionats i ornitòlegs d’àmbit internacional segueixen l’evolució d’aquesta parella de rapinyaires forestals tan mediàtica.

El principal objectiu del projecte consisteix a estudiar la dieta i aprofundir en aspectes de la biologia, sense causar molèsties a l’espècie. Però, a través de la càmera, no només seguim el procés de nidificació de la parella de calçades si no que també possibilitem a la ciutadania observar/contemplar la vida al bosc. A més, l’emissió per YouTube i la difusió per les xarxes socials i pels mitjans de comunicació ha aconseguit sumar al projecte un important component de sensibilització, d’educació ambiental i de promoció del mateix Parc Natural i del territori que l’envolta.

Cicle en directe

L’àguila calçada és una espècie migradora transahariana. Als Ports, es comencen a veure els primers individus durant la segona quinzena de març. Tant la instal·lació de la càmera com els treballs de manteniment es fan cada any fora de la temporada de nidificació, abans que arribin les àguiles.

En un interval de pocs dies es retroben el mascle i la femella i comencen els vols nupcials. A través de la webcam, es pot veure en directe per Youtube tot el cicle des de l’arranjament del niu i la posta, fins als primers vols dels polls. Al setembre, abandonen els territoris de cria i inicien la migració cap a les zones d’hivernada, fins la primavera següent.

Al 2020, l’únic poll del niu va ser depredat per un astor. En finalitzar la temporada, un cop les àguiles van marxar, es va prospectar la zona i es va localitzar un nou niu en el que la parella hi havia estat treballant. Aquesta nova plataforma és a 14 m d’altura, en una capçada d’un pi roig (Pinus sylvestris), a uns 50 metres del niu conegut.

Segona webcam

Amb previsió que la parella es decidís per aquest niu nou, s’ha instal·lat una segona càmera web. Accedir-hi ha estat complicat ja que l’arbre és alt i prim i s’ha requerit la col·laboració de personal especialitzat en aquest tipus de treballs.

Aquesta nova càmera ha enregistrat l’arribada puntual del mascle i la femella entre el 23 i el 31 de març. En els dies posteriors, s’han vist arranjant aquest segon niu i es preveu que aquest serà l’escollit per a la propera temporada que tot just comença a emetre’s en directe.

L’àguila calçada al Parc Natural dels Ports

L’àguila calçada (Hieraaetus pennatus) és un rapinyaire forestal de mida mitjana, amb una envergadura de 120 cm. És una de les dotze espècies de rapinyaires diürns que nidifiquen regularment als Ports, en rodals de bosc de pinassa i de pi roig, tranquils i ben conservats de l’interior del Parc Natural dels Ports.

Es tracta d’una espècie protegida i d’interès comunitari inclosa a l’Annex I de la Directiva Aus. Això implica que calen mesures especials per a la conservació dels seus hàbitats.

Des de 2003, el Parc Natural dels Ports recull dades de les zones de nidificació, del nombre de parelles i de polls volats. Amb el seguiment anual obté informació acurada i molt valuosa sobre la biologia i comportament de l’espècie, la distribució de les seves àrees de cria o els períodes de nidificació. D’aquesta manera es poden planificar de forma més acurada accions de conservació preventiva, així com evitar el desenvolupament d’aquelles activitats que puguin afectar negativament l’espècie.

Aquesta parella d’aus es va detectar l’any 2011 i és una de les 14 censades al 2020. Cal dir que el nombre de parelles al Parc ha incrementat des de les 3 censades al 2003, fins les 15 que es van mantenir entre 2015 i 2019. Aquesta evolució coincideix amb el procés expansiu de l’espècie a Catalunya.

Redacció

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -