14.3 C
Amposta

Chacón defensa que el nou decret eòlic “redistribuirà” la producció energètica i traurà “pressió” a la Terra Alta

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

La consellera d’Empresa, Àngels Chacón, s’ha tornat a reunir amb els agents econòmics, socials i polítics de la Terra Alta per fer valer que el nou decret que deroga les àrees prioritàries d’implantació de renovables “redistribuirà” i traurà pressió a la comarca, que rebutja acollir més parcs eòlics. D’altra banda, no hi haurà caràcter retroactiu per aturar els tres parcs tramitats amb l’anterior model i queda en mans de la justícia que es facin, ja que la DO Terra Alta i els moviments socials han presentat un contenciós. Convidats a participar en la redacció de la nova llei de transició energètica, declinen fer-ho si es preveuen més centrals a la comarca i rebutgen que les autoritzacions acabin depenent de la voluntat dels alcaldes.

La consellera Chacón ha tornat a visitar la Terra Alta, un any després d’iniciar-se les reunions amb els agents socials, polítics i econòmics que s’oposen a la massificació eòlica que pateix la comarca, per explicar el nou decret llei que ha derogat les ZDP (Zones de Desenvolupament Prioritari de l’energia renovable). Amb la normativa anterior al decret es van instal·lar 184 aerogeneradors. Produeixen una quarta part de l’energia eòlica de tot el país. La comarca representa el 0,01% demogràfic. Chacón ha fet valer que el nou decret vol desconcentrar la implantació energètica i reduir la pressió a la comarca.

“Amb la nova llei de transició energètica es determinarà el mapa de distribució energètica estratègica a Catalunya, es posarà sobre la taula i se’ls escoltarà. Aquesta és la novetat que no contemplava l’anterior normativa i estic plenament convençuda que haurem de debatre i conjugar potència i sensibilitats territorials”, ha insistit la consellera.

Després de la reunió, els agents econòmics i socials posaven de manifest “les dues realitats” que deixa la modificació normativa. No s’activa un efecte retroactiu per parar els tres nous parcs eòlics que s’han de construir a Batea, Vilalba dels Arcs i la Pobla de Massaluca, amb 30 molinets més, i que es van tramitar amb l’anterior llei. El Consell Regulador de la DO Terra Alta ha liderat un contenciós administratiu contra els projectes i Chacón ha insistit que indemnitzar les empreses pels drets adquirits no és una via prioritària per al Govern. “La seguretat jurídica s’ha de preservar, ens agradi o no”, ha defensat.

Que s’executin dependrà de la justícia. “Lluitarem per aturar-los amb un contenciós admès a tràmit i també perquè la nova llei energètica del país, que canvia totalment la dinàmica, pugui afavorir que no hi hagi més molins”, ha dit Joan Arrufí, president de la DO. “A les solucions que ens dona la consellera, no li veiem recorregut. Una vegada més el territori queda indefens i ha de lluitar via judicial a la imposició de centrals i contra la voluntat de les empreses”, ha lamentat Xavier Fortuño, portaveu de la plataforma en Defensa de la Terra Alta.

Rebutgen que els parcs projectats amb l’anterior decret només es puguin aturar si les empreses es fan enrere, com ha passat amb les centrals del Pinell de Brai i Prat de Comte, perquè les autoritzacions ambientals havien expirat, o també que la nova llei deixi en mans dels alcaldes la decisió d’autoritzar-los. “No pot dependre d’un ajuntament o un alcalde implantar centrals eòliques al seu terme municipal perquè el paisatge és comarcal i l’hem de defensar tots i totes de manera ferma i continuada sense permetre que pugui assumir aquestes responsabilitats de manera partidista qui governi”, ha reclamat Arrufí.

La plataforma es nega a participar en la redacció de la nova llei perquè la comarca “ha assolit la seva quota de solidaritat amb el país”. “No podem parlar d’on volem més centrals quan ja estem envaïts. Als processos participatius, si són per implantar més centrals, no val la pena insistir-hi perquè és contradictori amb allò que defensem”, ha dit el portaveu de la plataforma en Defensa de la Terra Alta. “No se’ns ha deixat participar en el nou decret que no té ni reglament que l’acompanyi, que és el mecanisme amb què hauríem pogut intervenir”, ha afegit Fortuño.

També el Consell Comarcal referma la voluntat política mostrada el desembre del 2018 de rebutjar més centrals. “Entenem que el nou decret i la nova llei en procés deslocalitzarà les centrals eòliques i deixarà a la Terra Alta que ja ha fet la seva aportació. Esperem que la descentralització eviti que vinguin nous parcs a la comarca, la massificació ja és evident i acaba desafavorint les empreses i els paisatges dels quals viuen”, ha reivindicat la presidenta comarcal Neus Sanromà.

“Tenim interioritzada la sensibilitat que la Terra Alta és molt més que aerogeneradors. Ens emplacem a treballar altres projectes”, s’ha compromès Chacón. “Reconeixem aquesta part de mobilització i conscienciació social però nosaltres des que entomem la responsabilitat al departament hem més que demostrat aquest canvi de tendència que volem fer i el decret és una prova més que contrastada”, ha defensat la consellera d’Empresa.

Font: ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -