14.3 C
Amposta

Catorze persones han mort ofegades a les Terres de l’Ebre en tres anys

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El 25 de juliol va ser el Dia Mundial per a la Prevenció dels Ofegaments de l’Organització de les Nacions Unides (ONU), que enguany vol contribuir a donar a conèixer el risc d’ofegar-se a què tothom està exposat i la necessitat de reforçar les mesures per prevenir-ho. Cada any moren unes 360.000 persones ofegades a tot el món i la meitat d’aquestes víctimes mortals son infants i joves de menys de 25 anys. Al conjunt de la Unió Europea es registren unes 6.000 defuncions per ofegament cada any.

A Catalunya, totes les defuncions per ofegaments son investigades per l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya (IMLCFC), dependent del Departament de Justícia, que col·labora amb el Departament de Salut en l’estudi de la mortalitat per causes externes i els seus determinants.

Entre els anys 2019 i 2021, s’han registrat un total de 14 defuncions per ofegaments no intencionals a les Terres de l’Ebre, el 86% dels morts (12 casos) son homes. El 2019 van morir dues persones, tots homes majors de 60 anys i van perdre la vida en un dels canals de l’Ebre. El 2020 van morir ofegades sis persones, cinc homes i una dona, tres tenien entre 20 i 60 anys i els altres tres més de 60 anys. Aquest any quatre van morir a la platja, un en un canal de l’Ebre i un altre al riu. L’any 2021, l’últim del qual es tenen dades completes, també van morir sis persones a les comarques ebrenques, cinc homes i una dona. Un tenia menys de 20 anys, un altre entre 20 i 60 anys i els altres quatre tenien més de 60 anys. El lloc on es van produir els fets, dos d’ells la defunció es va produir a la platja, un cas a una piscina, dos a un canal de l’Ebre i un al riu.

Entre els anys 2019 i 2021, al conjunt de Catalunya, s’han registrat un total de 157 defuncions per ofegaments. El nombre més gran de defuncions per ofegament d’aquest període de 3 anys es va produir l’any 2019 (61 casos, 44 homes i 17 dones), seguit de 2020 (53 casos, 49 homes i 4 dones) i 2021 (43 casos, 37 homes i 6 dones).

Un 61,1% dels ofegaments mortals al país (96 casos) es van produir a platges o altres aigües naturals (63,8% dels homes ofegats, 48,1% de les dones), mentre que els ofegaments a piscines van representar el 15,9% de les defuncions (14,6% dels homes ofegats, 22,2% de les dones). Els ofegaments mortals a piscines van representar el 57,1% dels ofegaments d’infants fins a 10 anys.

Les dades analitzades son consistents amb les informacions publicades per països similars a Catalunya, que posen de manifest la desigual mortalitat per ofegament entre homes i dones de totes les edats, i el fet que, tot i que la majoria de les defuncions es produeixen entre persones grans a platges i aigües naturals, continuen produint-se ofegaments mortals entre els infants, molt sovint a piscines.

El bany a la platja i a la piscina i la pràctica de la natació son activitats agradables que contribueixen a millorar els nivells d’activitat física a l’aire lliure. Per a algunes poques persones que presenten determinats factors de risc (edat avançada, hipertensió i malalties cardiovasculars), els canvis sobtats de temperatura quan el cos entra en contacte amb l’aigua freda, els efectes de la submersió, i l’activitat física poden tenir efectes perjudicials sobre l’organisme. Per això és sempre convenient no submergir-se bruscament, sortir immediatament de l’aigua davant de qualsevol símptoma d’indisposició i, en el cas de les persones amb malalties cardiovasculars, no dubtar a consultar els professionals sanitaris sobre la idoneïtat de la pràctica del bany a la platja i de les activitats aquàtiques.

El consum d’alcohol també augmenta el risc d’ofegament i de mort sobtada a l’aigua, ja que aquesta substància pot afectar negativament la resposta fisiològica davant la immersió, dificultar la pràctica de la natació i propiciar comportaments temeraris dels banyistes.

En el cas dels infants, la supervisió per part de les persones adultes és un factor fonamental per prevenir els ofegaments. Fins i tot, quan els nens i les nenes saben nedar o estan familiaritzats amb l’aigua, cal una supervisió contínua d’un adult durant el bany o el joc a la platja o la piscina: en el cas dels lactants i els infants més petits, cal mantenir-se sempre a una distància que permeti agafar-los allargant el braç en cas necessari. La majoria dels ofegaments no mortals en edat pediàtrica es produeixen en infants amb una edat mitjana de 3,5 anys, a piscines privades no dotades d’una tanca de seguretat, i entre nens i nenes que no sabien nedar i on la vigilància familiar va resultar insuficient.

Redacció – V. Ll.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -