14.3 C
Amposta

Catalunya preveu un 18,6% menys de producció de préssec i nectarina i confia que es tradueixi en un repunt dels preus

Afrucat posa de relleu l'increment de costos en origen i reitera la incertesa sobre la disponibilitat de mà d'obra

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

La producció de préssec i nectarina a Catalunya se situarà enguany entorn a les 413.050 tones, un 18,6% menys que l’any passat, segons les previsions d’Afrucat. El sector encara una campanya “atípica” marcada per l’emergència sanitària amb “incertesa” pel que fa a la disponibilitat de mà d’obra i davant l’increment de costos derivats del transport, de les mesures de prevenció al camp i centrals i de la pujada del salari mínim interprofessional. Tot i això, Afrucat confia que la davallada generalitzada de collita de fruita de pinyol al conjunt d’Europa contribueixi a un repunt dels preus, com s’està veient en l’inici de la campanya al sud de l’Estat. L’entitat adverteix que “el sector no podria sostenir una campanya més sense cobrir costos”.

Catalunya espera enguany un 18,6% menys de producció de préssec i nectarina en relació amb la darrera campanya, segons les previsions que han donat a conèixer aquest dimecres Afrucat i el Departament d’Agricultura. Això és conseqüència d’un quallat i floració escassos a Lleida i Tarragona, sumat a les gelades de finals de març que també han afectat varietats més primerenques. L’escassetat de fruits als arbres pels problemes de quallat i floració fa preveure, però, una bona mida qualitat i uns nivells de dolçor òptims dels fruits, segons ha explicat el director general d’Afrucat, Manel Simon.

Així, la producció se situarà en unes 413.050 tones. Per grups, en préssec rodó serà un 22% inferior (95.490 tones); en préssec pla disminuirà un 15% (113.630 tones); en nectarina baixarà un 20% (181.500 tones) i la pavia, un 9% (22.430 tones). A la demarcació de Lleida, principal zona productora, s’estima una producció de 379.100 tones, un 18,7% menys que l’anterior campanya; a Tarragona, de 27.100 tones (-18,8%); a Barcelona, de 5.400 tones (-2,2%), mentre a les comarques de Girona, se situaré en les 1.350 tones (-22%).

En aquesta davallada productiva també s’han de tenir en compte les arrancades que s’han fet els darrers anys coincidint amb el Pla que va activar Agricultura el 2018 per treure fruita de pinyol del mercat. En total, s’hi ha acollit unes 1.400 hectàrees, del total de 2.000 ha que preveia subvencionar el Pla, de les quals el departament ja ha abonat els ajuts a les 650 ha que es van arrencar primer, segons ha explicat el director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Carmel Mòdol.

La caiguda de producció fa preveure una millora dels preus

Aquesta caiguda de la producció de fruita de pinyol es dona de forma generalitzada al conjunt de zones productores de l’Estat però també d’arreu d’Europa, sobretot a Itàlia. El fet que hi hagi menys fruita al mercat, sumat a l’increment de la demanda de productes de proximitat per l’emergència sanitària, fa que el sector confiï en una repunt dels preus en origen, després de cinc campanyes amb preus baixos i, fins i tot, per sota dels costos de producció. Des d’Afrucat, han assenyalat que els preus l’inici de la campanya al sud de l’estat espanyol estan sent “correctes” i superiors a ara fa un any i, en les darreres dues setmanes, s’estan mantenint tot i l’entrada al mercat de més producte.

El sector amenaça que “no podria sostenir una campanya més amb preus per sota costos”

Simon ha advertit que el sector “no podria sostenir una campanya més venent per sota costos de producció”. Així, ha assegurat que, arribat el cas, Afrucat exigirà a Brussel·les mesures extraordinàries i, si no, “el sector s’ha de plantar”, ha sentenciat. “No s’entendria” que no es “regularitzi” el preu, tenint en compte que la producció serà baixa al conjunt d’Europa i que s’estan arrancant plantacions”, ha assenyalat el president del comitè de préssec i nectarina d’Afrucat, Francesc Palau.

Increment de costos de producció

A la vegada, des d’Afrucat han remarcat l’increment de costos de producció d’aquesta campanya derivats, en bona part, de l’emergència sanitària pel coronavirus. Per una banda, s’han duplicat els costos de transport, també s’han incrementat per les restriccions de mobilitat dels treballadors i, d’altra banda, pagesos i centrals han hagut d’implmentar mesures de prevenció contra la covid-19. Cal sumar-hi, a més, l’aplicació de l’increment del salari mínim interprofessional. En aquest sentit, des d’Afrucat han reclamat que aquests increments de costos s’haurien de veure repercutits també en els preus en origen.

Incertesa per la disponibilitat de mà d’obra

Una altra de les incerteses amb què el sector afronta la campanya de la fruita és si podrà disposar de la mà d’obra suficient. El director general d’Afrucat ha indicat que és un tema que, a hores d’ara, “no està resolt” i per això l’entitat segueix treballant per garantir que hi hagi els treballadors suficients.

En aquest sentit, Afrucat va posar en marxa els tràmits perquè puguin retornar els centenars de treballadors agraris d’origen estranger residents al territori que van anar a passar les vacances o el confinament als seus països, els quals treballen a la fruita des de fa anys i molts són encarregats de finques. La patronal preveu que la setmana vinent arribi en autocar el primer contingent provinent de Romania. Tot i això, Afrucat també treballa per obtenir els permisos necessaris per poder retornar treballadors en avions i es queixa de la manca de facilitats amb què s’estan trobant per part del govern espanyol.

Des d’Afrucat ja han sol·licitat al Ministeri de Sanitat la realització de tests de covid-19 a aquests treballadors i que això permeti evitar que hagin de fer la quarantena de 14 dies que han de complir les persones que entrin a l’Estat. A la vegada, l’entitat ha tornat a reclamar al govern de l’Estat que autoritzi la regulació de persones sense papers perquè puguin treballar en la campanya agrària, de la mateixa manera que ha fet Itàlia. Simon s’ha mostrat crític per no haver rebut una resposta de l’executiu espanyol a la petició feta per Afrucat.

Finalment, des d’Afrucat han reclamat a les administracions la instal·lació d'”hospitals de campanya” al territori per tal de poder aïllar els treballadors agraris que donin positiu o presentin símptomes de la covid-19. Cal recordar que els ajuntaments del Baix Segrià ja han previst instal·lacions amb aquest objectiu. Tot i això, el dispositiu que han posat en marxa Salut, amb la Paeria i la Diputació de Lleida, preveu derivar a l’Hotel Rambla de Lleida aquells temporers amb coronavirus.

Font: ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -