14.3 C
Amposta

Carlo Padial: “No som conscients fins a quin punt són populars els youtubers”

El més vist

Publicitat

spot_img
- Advertisement -
- Advertisement -

ACN.- “No som conscients fins a quin punt són populars els youtubers”. Qui ho diu és el cineasta Carlo Padial, director del documental ‘Vosotros sois mi película’, que s’estrena aquest divendres. El documental segueix de prop el procés creatiu de ‘Bocadillo’, un polèmic projecte dirigit pel Youtuber Wismichu (Ismael Prego). La cinta es va presentar durant el Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Sitges i va generar polèmica entre el públic i la premsa perquè projectava durant una hora i vint minuts una escena repetida en bucle. En una entrevista a l’ACN, Padial afirma que el “paternalisme i la condescendia” envers els youtubers “ja no toca”.

El youtuber Ismael Prego, conegut amb el nom de Wismichu, va presentar a l’octubre al Festival de Sitges la seva suposada primera pel·lícula ‘Bocadillo’ en una sessió al Retiro que va acabar amb esbroncada i amb part del públic demanant que els tornessin els diners o abandonant la sala. El film consistia bàsicament en la repetició d’una escena de pocs minuts amb algunes variacions i això va generar l’empipament del públic. Poc després de la sessió el mateix Wismichu ha fet una piulada en la qual deia: “Vosaltres sou la meva pel·lícula”, el nom que ha acabat tenint el projecte cinematogràfic. De fet, a la sortida de la sala, una càmera gravava la reacció del públic i els preguntava l’opinió sobre el que acabaven de veure.

Wismichu tenia des d’un primer moment la idea de fer una acció semblant a la que finalment va ser: projectar una pel·lícula que repetia en bucle una escena en el context d’un festival i en un primer moment simular que era un film “normal”. En aquest procés, van contactar amb Carlo Padial, director de ‘Algo muy gordo’ i ‘Mi loco Erasmus’, perquè dirigís un documental sobre el projecte.

Quan va conèixer Wismichu, Padial li va semblar que el projecte podia ser molt interessant perquè coincidia amb els seus interessos: “Acostumo a creuar el cinema amb altres llenguatges”, explica. El cineasta sempre havia volgut fer un reportatge llarg sobre un youtuber: “Em semblava molt atractiva la mística que els envolta, però ells són molts hermètics i no és fàcil accedir-hi i aquesta era una bona oportunitat per fer-ho” .

Padial creu que el documental, a partir d’una “performance molt vistosa i evident”, parla d’un canvi cultural i que no només afecta l’audiovisual. “La gent de menys de 30 anys està veient i vivint coses i tenen uns valors que ja no són els de la gent més gran, i encara funcionem com si només existís allò representat pels mitjans de comunicació tradicionals, els festivals i la crítica”. El cineasta ha viscut ‘Vosotros sois mi película’ com una comèdia satírica sobre el present “embogit i canviant”.

Quan Padial es va posar a realitzar el guió previ que era molt detallat tenia clar que “ho volia estructurar com si fos la pel·lícula d’un atracament a un banc, sent el banc el cinema i sent un atracament simbòlic per part d’uns youtubers, d’uns proscrits que entren al centre de la cultura establerta”. El director del documental li interessa molt més això que no pas el que va passar al Festival de Sitges.

“Hem d’entendre que els youtubers són extraordinàriament populars”, diu Padial, qui lamenta que la societat encara actua com si no fossin importants. “Aquest paternalisme i la condescendia amb els youtubers ja no toca i actuem exactament igual com actuaven els nostres pares amb el que ens agradava a nosaltres o com abans d’això actuava la música tradicional quan va aparèixer el rap, i abans el punk i abans el rock”.

“Estrella cinematogràfica”

Padial assegura que Wismichu “és una estrella” i que una de les gràcies del projecte és que, tot i la confrontació entre youtube i cinema, “una de les situacions iròniques que mostra el documental és que ell és una estrella cinematogràfica”. El cineasta considera que té “una presència molt evident a la pantalla, més que la major part d’actors” que Padial coneix que fan sèries i televisió a l’estat espanyol.

 

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -