14.3 C
Amposta

Canvi d’Etiqueta Energètica

L'eficiència energètica té com objecte millorar l'ús de les fonts d'energia, crucial per baixar el consum sense perdre confort, rendiment o serveis i assegurem ser més sostenibles en reduir les emissions de gasos efecte hivernacle a l'atmosfera evitant l'escalfament del planeta

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

L’eficiència energètica és gastar menys energia per fer més activitats com a base, objectiu i concepte del treball de l’activitat que millora l’ús de les fonts d’energia que és un gest imprescindible per baixar el consum d’energia sense perdre serveis i amb aquesta eficiència ens assegurem de ser més sostenibles en reduir les emissions de CO₂ i la resta de gasos efecte hivernacle a l’atmosfera. A la vegada tractem de mantenir el mateix rendiment en totes les activitats que fem incorporant una sèrie de models de gestions sostenibles, inversions en innovació i uns hàbits i maneres de fer més responsables de tots amb el medi ambient.

Les mesures que l’eficiència energètica milloren tenen efectes positius en tots els àmbits, el medi ambient, rebaixant les emissions dels gasos efecte hivernacle i contribuint al no escalfar el planeta, gastant menys d’aquests recursos som més responsables de l’energia i en consumim menys reduint les emissions i la petja de carbó i millorem el proveïment de tota l’energia en optimitzar l’ús de tots els recursos naturals, estalviant costos i energia que en ser menys utilitzats ens redueix la factura energètica a tots els ciutadans, contribuint a fer un entorn més sostenible.

De la mateixa manera que es mesuren els habitatges, col·lectius o individuals, també es fa en qualsevol aparell que es vengui al mercat i que gasti energia. L’etiqueta d’eficiència energètica és una escala de classificació per lletres i colors que van de la A i el color verd a la D i el color vermell, sent la A, B i C els més eficients, la D i E de consum moderat i la F i G els de més alt consum. S’ha produït una modificació d’aquesta escala i la nova ja substitueix la vella. El canvi d’aquesta etiqueta, que era vigent des de 1992 havent rebut diverses revisions, l’última es va fer el 2011, ha estat un reajustament de l’escala d’eficiència eliminant les classes A+ i A+++ que creaven confusió als consumidors, a més els requisits d’una classe a l’altre són més restrictius i no hi ha productes que siguin de classes superiors a la A o B. La normativa és obligatòria des d’últims de desembre del 21 i el calendari d’aplicació es recull en el reglament de la Unió Europea UE / 2017/ 1369.

Aquesta etiqueta permet a tots els consumidors prendre la decisió correcta a l’hora de comprar productes que siguin més sostenibles i econòmics i que els fabricants omplin el mercat dels més eficients, però perquè aquesta eina sigui útil als consumidors ha de ser clara i fàcil d’entendre i llegir, havent de fer revisions periòdicament per apujar els criteris d’eficiència per la demanda cada cop més exigent. Es demana que els productes tinguin un codi QR que els consumidors puguin passar pel seu mòbil i tenir una informació addicional del producte que es vulgui comprar. Aquest control d’etiquetes dels productes es fa en base Reglaments i Directives de la Unió Europea que la indústria i els respectius governs que ha de fer complir fil per randa sense equivocacions.

Un canvi molt important en el nou etiquetatge és el dret que tenen els consumidors a reparar els productes, allargar la seva vida útil que suposa importants beneficis mediambientals que especialment en aquells, l’impacte més gran es produeix en la seva construcció a nou. Rentadores, frigorífics, renta plats, pantalles electròniques inclosos televisors o frigorífics amb funció de venda directa hi ha d’haver peces de recanvi i informació de 7 a 10 anys a partir que el producte es deixi de fabricar. El dret de reparació és la clau de l’economia circular un dels objectius de la UE a més de ser un gran benefici pel dret dels consumidors. Els canvis que ara s’estan aplicant tenen com a finalitat que la indústria continuï innovant fent productes més eficients i sostenibles amb més durabilitat contribuint amb la lluita contra el canvi climàtic. Pensem-hi.

Jona Cunill, tècnic superior mediambiental 

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -