Batea, Móra la Nova i la Galera son tres dels 37 municipis que s’han presentat a la primera edició dels Premis Poble de l’Any. Malgrat això, han passat a la final 12 pobles, entre els quals trobem Batea i Móra la Nova.
Amb aquesta iniciativa Prensa Ibérica, juntament amb El Periódico, Diari de Girona i Regió7, pretenen reconèixer i distingir a Catalunya l’esforç que ajuntaments, empreses i entitats civils realitzen en favor del progrés dels seus municipis. Aquests premis adquireixen rellevància i context en el marc del problema de la despoblació, del dèficit d’infraestructures i de les condicions que suporta el món rural. Es distingiran aquells pobles que apostin pel desenvolupament agrícola, tecnològic o digital, cultural i marítim.
Batea és finalista al Millor Poble Agrícola per ser el tercer poble del país en nombre d’explotacions agrícoles i el primer productor de vi amb més de 20 milions de quilos de raïms. En aquest poble de la Terra Alta es produeix el 20% de la garnatxa blanca de tot el món. També compta amb més de 20 cellers que elaboren els vins més guardonats de Catalunya i en el cas dels vins de garnatxa els més guardonats del món. Al recent concurs de les garnatxes del món 20 de les 80 medalles van ser per a vins produïts a Batea. A més, els olis produïts al poble també estan conquerint els millors reconeixements per la seua excel·lent qualitat.
Móra la Nova és finalista al Millor Poble Tecnològic per habilitar una nau industrial al Polígon del Molló com a nou espai CoEbreLab de laboratori rural de la Ribera d’Ebre equipat amb tecnologia 5G amb l’objectiu de permetre a les empreses de la comarca i del territori ebrenc, i també de la resta de Catalunya, poder fer servir la tecnologia 5G per a desenvolupar els seus productes.
Aquest laboratori, que porta el nom de CoEbreLab 5G Rural ha de servir per a generar un important impacte econòmic a la Ribera d’Ebre, situar-la com a referent i captadora de projectes, principalment d’aplicació a l’entorn rural i fomentar el creixement de les empreses existents i l’arribada de noves empreses del sector tecnològic i d’altres sectors que necessitin aquest tipus d’instal·lació, i generin nous llocs de treball i un salt qualitatiu pel que fa al teixit socioeconòmic actual.
El premi de cadascuna de les categories del concurs consistirà en una estatueta, trofeu o placa commemorativa i l’acte de lliurament de premis es durà a terme de manera presencial a Manresa el dimarts dia 27 de setembre.
Podeu voltar els millors pobles de l’any, aquí.
Redacció – I. R.