14.3 C
Amposta

[ÀUDIO] El Pla d’Acció Municipal de la Diputació dotat amb 85M€, màxim històric, vol ser un instrument estratègic

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El Pla d’Acció Municipal (PAM) de la Diputació de Tarragona per al període 2020-2023 destinarà 85M€ als municipis del Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i el Baix Penedès. Es tracta d’una inversió 5M€ superior a la del quadrienni anterior, si bé aquesta no és l’única novetat del proper PAM: també inclou un canvi en el criteri de distribució dels imports als municipis, i una nova planificació temporal, per tal que els ajuntaments puguin planificar estratègicament les seves inversions segons les necessitats de les respectives poblacions.

En concret, el PAM ja no contempla una planificació anual sinó quadriennal, una nova temporalitat gràcies a la qual els municipis podran dissenyar millor l’estratègia de les seves actuacions durant el mandat. Aquesta planificació, però, podrà adaptar-se anualment. El Pla d’Acció Municipal de la Diputació de Tarragona esdevé, així, “un instrument de governança estratègica per a la planificació dels ajuntaments des de la seva autonomia municipal”, ha assenyalat la presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, durant la presentació del PAM 2020-2023, aquest dilluns al matí. La presidenta, qui ha indicat que aquest PAM s’ha tirat endavant per unanimitat, ha detallat els principals continguts del Pla d’Acció Municipal de la institució acompanyada de la diputada delegada del Pla d’Acció Municipal (PAM), Marta Blanch, i del diputat delegat del Servei d’Assistència Municipal (SAM), Enric Adell.

D’altra banda, la distribució dels recursos inclou a partir d’ara, com a factor determinat, la superfície del terme municipal i l’existència o no de nuclis agregats o d’entitats singulars dins del municipi. Així, la major grandària del terme o el fet que inclogui aquests altres nuclis poblats representarà una major inversió per a aquestes àrees. En aquest sentit, cada km2 representarà 538,98€, i cada entitat singular 1.759,83€.

Una altra modificació destacada és la incorporació d’un nou programa d’ajuts, el Programa de Sanejament de les finances municipals, específic per a aquest àmbit i que s’afegeix als tres programes ja existents fins ara: Inversions, Despeses corrents i Secretaria-Intervenció.

La diputada delegada del PAM ha ressaltat la utilitat del Pla per garantir els serveis bàsics dels municipis de la demarcació de Tarragona, alhora que ha posat de manifest la contribució de les inversions a la lluita contra el despoblament de les zones rurals. De la seva part, el diputat delegat del SAM ha posat de manifest el treball conjunt amb els municipis per tal de tirar endavant mesures encaminades a la millora del territori i dels serveis per a les persones.

Més de 1.200 actuacions en el PAM 2017-2019

En el període anterior, el conjunt dels municipis van destinar el 68.98% de la dotació econòmica del PAM a inversions i el 31,01% a funcionament i personal (despeses corrents i programa de secretaria-intervenció). En concret, les inversions més sol·licitades van estar relacionades amb els següents àmbits, per aquest ordre: intervencions en vies públiques i accés als nuclis de població; equipaments socials, culturals i turístics; instal·lacions esportives; equipaments per a serveis generals; enllumenat públic exterior; abastament i distribució d’aigua potable; adquisicions de béns inventariables; sanejament; reducció de deute municipal; cementiris i edificis complementaris, i gestió de residus.

Els municipis van realitzar un total de 1.256 actuacions durant el període 2017-2019 a través del PAM de la Diputació de Tarragona.

La presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, apunta que en el nou PAM els municipis podran planificar a quatre anys vista

La presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, exposa que es tindrà en compte la superfície dels municipis a l’hora de repartir el pressupost del PAM

Redacció – N. A.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -