El curs escolar 2022-2023 arrenca amb 27.004 alumnes a les Terres de l’Ebre aquest dilluns. Són 300 escolars més respecte a l’any passat arran de l’augment dels estudis postobligatoris. El curs comença amb normalitat, sense restriccions després de dos anys de pandèmia, i marcat per l’avançament del calendari escolar. Pel que fa al professorat, des del Departament d’Educació han explicat que el curs comença amb 2.505 docents i amb 23 escoles bressols rurals, que augmenten en onze més a les comarques ebrenques. També s’ha incrementat l’oferta formativa dels ensenyaments de Formació Professional, amb el grau mitjà de Construcció a l’Institut de Deltebre i el de Gestió Administrativa en àmbit sanitari a l’Institut de l’Ebre de Tortosa.
Enguany, el curs acadèmic s’inicia amb la baixada de ràtios, concretament, es fa al cicle d’Infantil 3, que passa a 20 alumnes per aula respecte als 25 que hi havia fins ara als centres públics. En el cas de les escoles concertades de Tortosa també reduiran les ràtios gràcies a un acord pres en la taula de planificació de la ciutat. Des dels serveis territorials d’Educació de l’Ebre, han destacat la gratuïtat del P2 de totes les llars d’infants públiques del país amb 1.600 euros per alumne. A les Terres de l’Ebre hi ha 29 llars públiques -totes de titularitat municipal- i vuit de privades, les quals rebran una subvenció universal de 800 euros per alumne i 800 més pels infants en situació de vulnerabilitat.
Pel que fa a les escoles bressols rurals, augmenten en onze més respecte al curs anterior i seran 23, en aquelles poblacions menors de 2.500 habitants que han signat conveni amb el Departament. Això possibilita que aquest alumnat pugui quedar-se a l’escola del seu poble des d’Infantil1. Segons el Departament, es tracta d’una mesura important per combatre la fugida d’escolarització fora del mateix municipi, que ha fet que les Terres l’Ebre tinguin el percentatge més alt d’implantació d’aquestes llars rurals a les escoles respecte a la resta de serveis territorials de Catalunya.
Quan al professorat i personal d’atenció educativa, el curs s’engega amb 2.505 docents i gràcies a un programa per a tres anys, es manté el personal d’atenció educativa -tècnics d’educació infantil, d’integració social o educadors socials- en els centres de més complexitat, o s’incrementen els tècnics d’educació infantil per l’augment de les llars rurals a les escoles.
Més oferta formativa a l’FP
L’increment de l’oferta en FP es concreta en novetats en cicles formatius, com els de grau mitjà de Construcció a l’Institut de Deltebre i el de Gestió Administrativa en àmbit sanitari a l’Institut de l’Ebre de Tortosa; els de grau superior d’Animacions 3D, Jocs i Entorns Interactius a l’institut Montsià d’Amposta, el de Vitivinicultura amb adaptació d’Olis a l’escola agrària de Gandesa i el de Projectes i Direcció d’Obres de Decoració amb Adaptació en Bioconstrucció a l’escola ESARDI d’Amposta. També hi ha un augment en l’FP de Grau Bàsic a l’Institut dels Alfacs de la Ràpita amb Serveis Administratius i a l’Institut Julio Antonio de Móra d’Ebre amb Informàtica d’Oficina. A més, des dels serveis territorials ebrencs, també destaquen els nous Certificats de Professionalitat i els nous Cursos d’Especialització.
La directora territorial d’Educació, Montserrat Perelló, en la presentació divendres de les novetats del curs escolar, va assenyalar que en els centres educatius ebrencs no hi ha cap sentència judicial que afecti la llengua vehicular d’aprenentatge de l’alumnat. A banda, també va explicar que aquest any s’han destinat 500.000 euros en obres de reformes menors en centres educatius i 1,5 milions d’euros en ampliacions acabades i en curs, de les quals destaquen les actuacions a l’escola Sant Salvador de Godall (345.000 euros), l’ampliació de dues aules verticals a IE Agustí Barberà d’Amposta (424.000 euros) i l’ampliació de dues aules a l’Institut Julio Antonio de Móra d’Ebre (280.000 euros).
ACN