14.3 C
Amposta

Aragonès presideix a Tortosa l’acte d’inauguració dels 750 anys del Consolat de Mar

El president destaca que l'economia catalana bat rècords d'exportacions i inversions estrangeres

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha reclamat que Catalunya ha de ser “un país de ple dret” en construcció de “respostes als reptes globals” i que està preparat per “a la construcció europea com una nació lliure”. El president ha recordat que, com ja van demostrar fa 750 anys les Costums de Tortosa i el Consolat de Mar, el país és “obert al món i ple d’oportunitats” i que l’economia catalana ha de ser “conscient de què representa” sense “desmerèixer-se”, ja que bat cada any rècords en exportacions i inversió internacional –prop de superar les millors xifres de la sèrie històrica enguany- i s’ha preparat per ser referent en afrontar l’emergència climàtica, com a hub de l’hidrogen verd, o els reptes tecnològics.

El president de la Generalitat ha presidit a Tortosa l’acte d’inauguració de la commemoració dels 750 anys del Consolat de Mar, una institució pionera des de l’edat mitjana en la mediació i resolució dels conflictes comercials, i també dels 750 anys del Llibre de les Costums de Tortosa, el primer codi de comerç internacional escrit en català i que inclou els Costums de Mar, embrió del llibre del Consolat i considerat l’origen del dret marítim internacional.

Aragonès ha destacat el valor històric de les Costums de Tortosa que ja al segle XIII, “sense deixar espai a les arbitrarietats”, es va crear “per enfortir els drets i les llibertats de la ciutadania”. El president ha apuntat que el Consolat és “una eina per a potenciar el paper de Catalunya al món, especialment en l’àmbit europeu, per a constituir solucions efectives”.

També ha defensat que el país “ha de treballar en xarxa amb un paper de lideratge des de les institucions, l’àmbit civil i el teixit empresarial i econòmic”, així com “projectar-se”, potenciar el paper de Catalunya al món i “sumar amb altres països de l’entorn”. “No podem fer front sols als reptes globals com el canvi climàtic o les dinàmiques econòmiques globals”, ha defensat.

L’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, i el president de la Generalitat, Pere Aragonès, aplaudint al final de l’espectacle de celebració dels 750 anys del Consolat de Mar al Teatre Auditori Felip Pedrell. ACN

Mediació i drets

Tortosa ha acollit 3/4 de Mil·lenni del Consolat de Mar i de la recopilació de Llibre de les Costums de Tortosa, que inclou els Costums de la Mar, i que és el primer text jurídic en llengua catalana. Aquelles normes són un llegat en matèries com el dret marítim internacional, el llenguatge administratiu, la funció de l’advocacia o la protecció dels drets de la ciutadania.

La institució va ser pionera en la creació de la mediació i la resolució alternativa de conflictes, va ser la primera estructura diplomàtica del planteta, i els acords dels Costums els van adoptar molts altres països – i se’n manté bona part vigent-, com ha destacat l’alcaldessa de Tortosa, Mertixell Roigé.

Fins a final del 2023 es farà difusió del text i la institució. Tortosa editarà el Llibre de les Costums traduït en la llengua actual “perquè sigui referent i es conegui”. El cònsol major del Consolat de Mar ha detallat també que es prepara una exposició itinerant, un congrés, una acció gastronòmica, un documental, material pedagògic per a les escoles o la creació d’un videojoc interactiu per acostar el Consolat de Mar als més joves.

La celebració del primer acte al Teatre Auditori Felip Pedrell ha estat conduït per l’actriu ebrenca Carol Rovira i ha fet una “viatge musical” pels Països Catalans i la Mediterrània. “La capitana” de l’espectacle ha estat Marina Rossell que ha interpretat tonades icòniques acompanyada del tortosí Arturo Gaya, el valencià Carles Dénia, la mallorquina Joana Gomila, l’alguerès Davide Casu o el trio araboccità Anda-lutz.

El tortosí Arturo Gaya canta amb el trio araboccità Anda-lutz en l’acte dels 750 del Consolat de Mar i el Llibre de les Costums de Tortosa. ACN

ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -