14.3 C
Amposta

Aquest és el tipus de nevera que t’has de comprar per disminuir el consum i afavorir el medi ambient

La nevera és l'únic electrodomèstic essencial que sempre està en funcionament

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

S’estima que el 15% del consum elèctric anual de casa prové de la nevera, així que minimitzem-ne al màxim el consum, ja que no la podem desconnectar en cap moment. Si tens una nevera amb més de 15 anys, el consum deu ser descomunal, possiblement el triple de les actuals A+++, així que no siguis nostàlgic i canvia-la tan aviat com puguis. La teva butxaca t’ho agrairà. Al programa Meteomauri de TV3, Manel Rivero, expert en eficiència energètica, afirma que les neveres A+++ es paguen soles.

Cost energètic i de compra de neveres A+, A++ i A+++

Ja no es venen frigorífics de categories inferiors a la certificació energètica A, però no miris només el preu. Les A+++ són més cares, però surten a compte per dues raons:

  • Perquè consumeixen molt menys i el kWh no para de pujar.
  • Perquè 1 kWh de consum és molt més segur i eficient que el que costa produir-lo.

Fem números

Prenem les dades de consum elèctric de referència que ofereix l’Institut Català de l’Energia per a les certificacions A+, A++ i A+++ i definim un preu de kWh de 0,148 €/kWh. Amb aquestes dades, el gràfic inferior mostra el consum energètic de cadascuna de les categories de nevera, el cost que tindria funcionant durant tot un any i el cost energètic de 15 anys, durada màxima que donem a l’aparell.

La factura de la llum baixa més de 20 € anuals si escollim una nevera d’A+++, una diferència que, al cap de 15 anys, supera els 300 €. A més a més, cal pensar que aquests són càculs fets amb el preu actual del kWh, Si tenim en compte que el preu de l’electricitat pujarà durant els propers anys, l’estalvi encara serà molt més gran.

Com hem dit abans, els aparells A+++ són més cars, però tot i així surten a compte. El preu d’una nevera amb congelador A+ costa uns 400 €; una A++, uns 600 €; i una A+++, 700 €. Si sumem el cost de compra i el consum energètic durant 15 anys, el resultat d’una A+++ és un cost de 1.088 €, i el de l’A+ és de 1.115 €. Potser semblarà ínfima, la diferència, però, com ja hem dit, el kWh no pararà de pujar i això farà que, any rere any, l’estalvi de diners sigui més i més gran.

Consells per minimitzar el consum elèctric

  • Afavoriu la circulació d’aire per darrere de la nevera i allunyeu-la de fonts de calor. No tenir-la ben ubicada pot incrementar-ne el consum un 15%.
  • Eviteu que hi hagi gel al congelador, ja que funciona com a aïllant. Amb només un gruix de 3 mil·límetres, el consum es dispara un 30%.
  • Abans d’obrir-la, rumieu quins seran els aliments que heu d’agafar de la nevera o del congelador. Les pèrdues de fred en fan incrementar el consum.
  • Descongeleu els aliments dins la nevera: així la nevera aprofitarà el fred.
  • En canvi, si heu cuinat i heu de desar el menjar fet a la nevera o al congelador, deixeu-lo refredar sobre el marbre de la cuina. Un cop fred, ja el podrem posar dins la nevera o el congelador.

Font: CCMA

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -