14.3 C
Amposta

Aprovada la planta solar fotovoltaica amb 43.680 plaques a Camarles

La ponència sí que ha descartat la construcció d'una planta fotovoltaica a Rasquera i Ginestar

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

La Ponència d’Energies Renovables ha aprovat el projecte d’una planta solar fotovoltaica de 17,93 MW al terme municipal de Camarles (Baix Ebre). En aquest cas el vistiplau definitiu està condicionat a una sèrie de canvis en el projecte que haurà de fer l’empresa promotora, Eguzki Baix Ebre S.L. La companyia preveu que la instal·lació s’ubiqui en cinc emplaçaments diferents, propers al nucli de Lligallo del Gànguil, amb una superfície total de 41,8 hectàrees i 43.680 plaques fotovoltaiques. De les cinc finques, quatre corresponen a zones on es feien activitats extractives o antics correus de secà, mentre que la darrera és una parcel·la agrícola de secà.

Segons ha acordat la ponència, Eguzki Baix Ebre S.L. haurà de buscar alternatives a la línia elèctrica aèria per reduir al màxim els riscos d’electrocució i col·lisió d’aus. Aquest és un dels aspectes que ha considerat el Gepec, ja que les finques es troben en una zona de protecció d’avifauna. L’entitat ecologista també ha alertat que un dels camps es troba en un espai que el plantejament municipal de Camarles impedeix que s’hi facin instal·lacions d’aquest tipus. Per això, la ponència considera que “hi ha certs aspectes que poden comprometre la compatibilitat d’alguna de les infraestructures previstes per afectacions urbanístiques”.

A banda, “alguns dels camps compten en el seu interior o en el seu perímetre amb petites zones qualificades de sistema hidrològic”, un fet que impedeix la col·locació de plaques solars. A més, Unió de Pagesos rebutja l’emplaçament proposat perquè no s’ha prioritzat la instal·lació de les plaques en teulades d’edificis ja existents i ha argumentat que el projecte comporta “la pèrdua de potencial i per a la producció agrària”.

Des de la ponència també es reclama a l’empresa que faci diferents estudis relacionats amb l’impacte que tindria el projecte en la fauna de la zona, sobre la compatibilitat amb la Reserva de la Biosfera de les Terres de l’Ebre, amb relació a la potencial generació de residus o respecte de la contaminació acústica, entre altres.

Dos projectes tombats

En la darrera reunió de l’organisme també s’ha acordat rebutjar el denominat Parc Solar Geoide II, un projecte que impulsava l’empresa Energia Geoide II als termes municipals dels Garidells, la Secuita (Tarragonès) i Vallmoll (Alt Camp). Tenia la intenció d’ocupar 73,8 hectàrees, amb 92.583 mòduls fotovoltaics, estructures de suport i centres de transformació, a més d’una línia d’evacuació d’energia.

Segons la ponència hi ha “elements determinants que, ja d’inici, es consideren insalvables i en desaconsellen la ubicació”. Entre aquests, que “se situaria en sòl de protecció especial, per la funció de connector biològic entre la Conca de Barberà i el Tarragonès, seguint l’eix del riu Francolí”. A banda, per l’Ajuntament de la Secuita “totes les parcel·les estan classificades com a sòl no urbanitzable agrícola on no és permès l’ús de plantes fotovoltaiques”. El mateix argument fan servir els consistoris dels Garidells i de Vallmoll. A més, tots tres han decidit suspendre l’atorgament de llicències per a parcs eòlics i fotovoltaics. També hi ha elements en contra per part del Servei Territorial d’Urbanisme, del Departament de Cultura i del Departament d’Agricultura.

Finalment, la ponència també ha descartat la construcció de la Planta Fotovoltaica FV Greentarraco 1, que promovia Sisener Ingenieros S.L. a Rasquera i Ginestar (Ribera d’Ebre). La companyia volia ocupar 86,8 hectàrees, amb 89.667 mòduls fotovoltaics i una subestació elèctrica. Igual que en el cas anterior, l’informe que emès és “desfavorable”, “atès que existeixen elements determinants que, ja d’inici, es consideren insalvables”. Entre aquests hi ha “l’afectació a espècies de fauna amenaçada i al patrimoni arqueològic”.

Paral·lelament, els ajuntaments de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Ginestar i Tivissa també havien alertat que el projecte perjudicaria “greument els actius turístics basats en el paisatge, el patrimoni cultural i natural locals”, a més de presentar incompatibilitats amb plantejaments municipals. Diferents departaments de la Generalitat, com el d’Agricultura, Urbanisme o Cultura també havien alertat que s’incomplirien normatives.

Font: ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -