14.3 C
Amposta

Aprovació total de l’RD

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

L’electricitat és una propietat física que es manifesta a través de l’atracció o el rebuig que exerceixen entre si diferents parts de la matèria amb la presència de components de càrrega negativa i positiva. La manera d’obtenir-la es basa a transformar l’energia primària en energia mecànica a través de diferents processos i amb ajuda d’un generador convertir-la en electricitat. Aquestes centrals de generació són instal·lacions que a partir de diferents tipus d’energia obtenen electricitat. Fins ara l’energia que s’ha fet servir són no renovables, carbó, gas natural o gasoil.

“El primer semestre del 2019 els consumidors del nostre país han pagat el Mega Watt hora a raó de 240 euros, un 11,9% per damunt de la UE”

En el termini de deu anys (2009-2019) l’electricitat ha anat pujant any rere any per consums de 2,5 i 5 Mega Watts hora que són d’àmbit domèstic i petites empreses, el preu està dotze punts per sobre de la mitjana Europea i és la més alta dels països de l’entorn. Segons l’institut Eurostat el país ha pagat aquesta energia un 56,6% més cara. El primer semestre del 2019 els consumidors del nostre país han pagat el Mega Watt hora a raó de 240 euros, un 11,9% per damunt de la UE m’entres que el mateix semestre del 2009 era de 130 euros, la puja ha estat considerable amb un increment del 76%, mentre que a la UE era del 36%. Eurostat ens dóna una dada interessant i és que a l’euro zona i tenim quatre països que paguen l’electricitat més cara que nosaltres Alemanya, Irlanda, Dinamarca i Irlanda però l’SMI (Salari Mínim Interprofessional) d’aquests estan per sobre de 1500 euros. Al nostre país el govern actual ha posat l’SMI en menys de 1000 euros per tant ho tenim tot en contra, energia molt més cara i salaris molt més baixos.

Els consumidors poca cosa hi poden fer, doncs tampoc tenen la protecció de les administracions públiques en la qüestió del preu de la llum. Els gestors energètics són els que fan les puges de preus a la seva conveniència quan el govern hauria de posar-hi límits i control pel bé públic cosa que fins ara no han fet en canvi si han regulat les subhastes d’aquesta energia. Un altre punt fosc és el rebut de la llum que la gent no entén i realment són complicats, ja que es paguen més per coses alienes a l’electricitat que per aquesta. S’ha proposat des de Catalunya un altre tipus de rebut que sortirà d’aquí a poc temps i que esperem que sigui llegible i sobretot que l’entenguin els usuaris. Serà un bon canvi i el que estaria més bé és que el Reial Decret de febrer del 2016 de l’Eficiència Energètica que es va aprovar de manera parcial amb les pressions dels grans gestors que dominen el sector, tornés al congrés per ser aprovada completament com recomanava la CNMC (Comissió Nacional de Mercats i Competència), ja que d’aquesta manera tindríem el mateix tracte i preus de tota la UE. Pensem-hi.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -