14.3 C
Amposta

Aproparan l’artesania professional i contemporània a joves del Montsià

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

La directora territorial de Cultura de les Terres de l’Ebre, Victòria Almuni, ha presentat el projecte Artesania 360º. Aquest és un projecte formatiu i de caire actiu que es durà a terme a tots els instituts del Montsià durant el curs 2022-2023, i que implica 12 municipis, 9 centres educatius i aproximadament uns 700 alumnes de tercer d’ESO. Es tracta d’una iniciativa que es presenta com una prova pilot amb intenció professionalitzadora i que en properes edicions es vol fer extensiva a la resta de Catalunya.

Els objectius del projecte son, d’una banda, evitar que desapareguin més oficis artesans sense relleu generacional i, de l’altra, que els joves que estan a punt de decidir el seu futur professional coneguin, de manera atractiva i des d’una perspectiva contemporània, les diferents especialitats artesanes del territori i les opcions formatives que existeixen a Catalunya vinculades a l’artesania. La iniciativa vol generar noves oportunitats laborals a les Terres de l’Ebre, reforçar la identitat cultural i apostar per un territori viu i jove.

Una acció de caràcter experimental, inclusiu i treballada des de la coeducació i la igualtat de gènere, que es farà en horari lectiu i que es presentarà vinculada al currículum escolar dels diferents instituts implicats. L’alumnat coneixerà l’artesania de primera mà a través de tallers participatius amb els diferents artesans i artesanes, visites als espais de treball dels professionals i debats pedagògics als propis centres educatius, en els quals s’acompanyaran les inquietuds derivades del projecte i es facilitarà la informació necessària sobre les formacions d’ofici que poden cursar-se a Catalunya.

El curs passat, en el marc de Tortosa Capital de la Cultura Catalana, es va dur a terme una versió embrionària d’Artesania 360º, exclusivament de caràcter lúdic i dirigida a 400 infants de primària de la ciutat. En una mateixa direcció, el Departament de Cultura va finançar 12 tallers a escoles de poblacions de les Terres de l’Ebre, amb la voluntat d’apropar el patrimoni a l’educació d’infants i joves. L’edició actual incorpora a més una visió formativa, laboral i professionalitzadora de l’artesania a secundària. Artesania 360º s’inicia així com una prova pilot que en les properes edicions, a més de realitzar-se a la resta de comarques de l’Ebre, s’ampliarà progressivament a la resta del país.

Artesania 360º és una iniciativa organitzada per Artra i compta, de moment, amb el suport dels departaments de Cultura, Educació, Igualtat i Feminismes, Empresa i Treball, Artesania de Catalunya, la Diputació de Tarragona, el Museu de les Terres de l’Ebre, el COPATE, l’Escola d’Art de Tortosa, els ajuntaments del Montsià i diferents entitats culturals, socials i educatives de les quatre comarques de les Terres de l’Ebre, com l’Associació Tataküa, l’IRMU, Prisma Cultural o Obre’t Ebre.

La presentació del projecte Artesania 360º s’ha dut a terme en una jornada que ha comptat també amb la participació de Marc Ballester i Maite Mestre d’ARTRA; una taula de debat institucional “Artesania, un tema transversal”, moderada per la periodista Júlia Albacar, a càrrec de les directores territorials de Cultura, M. Victòria Almuni; d’Igualtat i Feminismes, Mar Lleixà i d’Educació, Montserrat Perelló, i del director territorial d’Empresa i Treball, Adam Tomàs. I, una taula de debat d’artesanes “L’artesania als centres educatius”, moderada per la periodista Neus Barberà.

Redacció

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -