14.3 C
Amposta

Anul·len l’autorització administrativa del parc eòlic Els Pesells d’Horta de Sant Joan

Red Eléctrica de España denega el permís a l'empresa per connectar la central a la xarxa de transport

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

La direcció general d’Energia, Seguretat Industrial i Seguretat Minera ha deixat sense efecte l’autorització administrativa del parc eòlic Els Pesells d’Horta de Sant Joan (Terra Alta). L’empresa Orta Eòlica va tramitar el projecte fa 13 anys. Des de 2015 n’era titular Fercom Eòlica i a l’abril d’enguany va demanar la cancel·lació de l’aval per connectar el parc a la xarxa de transport després que l’operadora del sistema, Red Eléctrica de España, li denegués el permís. La central va ser rebutjada pel municipi en una consulta popular el 2008 i l’actual alcalde, Jordi Marín, ha celebrat que el projecte quedi finalment enterrat, així com la Plataforma en Defensa de la Terra Alta, que va portar la tramitació de la central als jutjats.

El passat 8 d’abril, Fercom Eòlica va demanar a la direcció general d’Energia la cancel·lació de l’aval, dipositat en concepte de garantia per sol·licitar l’accés i la connexió a la xarxa de transport, després que l’operadora del sistema, Red Eléctrica de España, li denegués el permís i deixés sense efecte els procediments d’accés i connexió iniciats del parc eòlic Els Pesells. L’article 53 de la Llei 24/2013 del Sector Elèctric, especifica que l’autorització administrativa de les instal·lacions de generació d’energia no pot ser atorgada si el titular no ha obtingut prèviament els permisos d’accés i connexió a les xarxes de transport o distribució corresponents.

L’autorització administrativa d’aquesta central, de 49,67 MW de potència, es van concedir el 3 de desembre del 2007 però el projecte havia començat a caminar el 2001. El març de 2008, l’Ajuntament d’Horta de Sant Joan va celebrar una consulta popular on una àmplia majoria dels veïns el va rebutjar. Urbanisme va donar llum verda al parc dels Pesells l’any 2010 i la plataforma en Defensa de la Terra Alta en va presentar un recurs contenciós administratiu on s’al·legava la falta d’informes ambientals en el procediment administratiu. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va emetre una sentència a favor de la plataforma el 2012 però Orta Eòlica la va recórrer i el Tribunal Suprem la va revocar a favor de l’empresa energètica.

Des de la Plataforma en Defensa de la Terra Alta celebren que finalment el projecte s’enterri. “És el resultat de molts anys de confrontació i lluita”, ha destacat Xavier Fortuño, portaveu de l’entitat. “És molt positiu que s’hagi arxivat perquè en el seu dia, amb la consulta que es va fer, va quedar clar que el poble no volia la implantació dels molins al terme municipal d’Horta. Estem contents que s’hagi acabat”, ha dit l’alcalde d’Horta de Sant Joan, Jordi Martín.

“Gairebé han passat 20 anys perquè poguéssim, per fi, alliberar-nos d’aquesta amenaça que era la central dels Pesells. És trist que tot i que el poble ja va manifestar el seu desacord, que els ajuntaments han anat canviant de color i s’hi han oposat sempre, que el projecte encara planegés”, ha lamentat Fortuño.

De fet, Fercom Eòlica es va interessar l’estiu del 2019 per tirar endavant la construcció del parc eòlic, però va topar de nou amb el rebuig del consistori. “A la comarca hem dit per activa i per passiva, a través del Consell Comarcal i dels ajuntaments, que estem farts de la massificació eòlica i de la forma en què s’ha implantat l’energia eòlica”, ha recordat Martín. L’alcalde ha apuntat que seguiran “alerta” i atents perquè poden aparèixer altres empreses que s’interessin per implantar centrals al municipi, com ha passat en altres municipis de la comarca des de l’aprovació del nou decret d’emergència climàtica. Per a Fortuño el cas dels Pesells, “és una prova” que l’oposició del poble i de tots els actors que poden intervenir-hi fan que “al final, les centrals no avancin”.

Font: ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -