14.3 C
Amposta

Àlvar Calvet denuncia la degradació del Delta en la seua intervenció al certamen d’art efímer XYZ

"Guanyar terreno" denuncia la fragilitat de l'espai amb una proposta d'art efímer a l'espai públic

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Dos monticles de sediments amb 33 monedes de ceràmica incrustades a cadascun. Una gerra i una palangana amb aigua del canal de la Dreta just al costat. L’artista Àlvar Calvet, guanyador de l’última convocatòria del certamen XYX del Centre d’Art de les Terres de l’Ebre – Lo Pati, vol plantejar, així, una reflexió sobre l’actitud davant del problema de la manca de sediments que pateix al delta de l’Ebre. L’obra efímera ‘Guanyar terreno’, instal·lada a Amposta, proposa a reflexionar a través d’una acció interactiva: a canvi d’agafar una moneda de terra cuita de la zona de la Pobla de Segur i Tremp, demana que s’emportin cinc quilos de sediment a un punt fràgil del Delta. Si consideren que el problema no va amb ells, poden rentar-se les mans.

Calvet, originari de la zona del Pallars Jussà on des de gairebé sis dècades es troben alguns dels embassaments més importants de la conca de l’Ebre, ha analitzat la seva experiència personal quan, des de petit, ha anat veient com s’ha anat reduint el nivell de l’aigua i s’han creat illes al mig dels pantans cada cop més grans. “He anat veient com aquestes illes fan mal a algun lloc i treuen el sentit als pantans i aquell sediment no baixa. Aquesta reflexió de 56 anys l’he volgut traslladar amb l’obra”, ha apuntat.

La seva obra ‘Guanyar terreno’ impel·leix la ciutadania a actuar davant dels greus problemes que genera al delta de l’Ebre la manca crònica de sediments. Els monticles, situats en ple centre d’Amposta, al costat del pas del canal de la Dreta, contenen les 33 monedes que es poden agafar a canvi de portar cinc quilos del sediment allí acumulat al Trabucador o qualsevol espai del Delta que ho necessiti.

Al terra, ha inscrit la frase “Lo Delta sense sediments és la mort del Delta”. En un plantejament carregat també de simbolisme religiós, Calvet ofereix també la possibilitat de rentar-se les mans amb aigua del mateix canal. “Hi ha gent que fa acció directa i n’hi ha que no vol veure el problema quan el té al davant. En la reflexió dels sediments tothom tenim una part més activa, més passiva, ho entenem i no sabem com actuar. Es tracta de pensar cadascú en el seu nivell i el seu lloc”, ha precisat. Considera que el plantejament de ‘Guanyar terreno’ combina les seues dos facetes de donar visibilitat a problemes socials i també la reivindicació política, de protesta.

Comissariada per Antònia Ripoll i Eva Cajigos, el certamen XYZ organitzat per Lo Pati compleix ja cinc edicions amb voluntat d’apropar l’art contemporani a la ciutadania. “No fa falta que els ciutadans vagin a un museu o una galeria. Els portem l’art contemporani perquè l’entenguin, que sàpiguen que existeix, que té un missatge i que transmet”, ha subratllat Cajigos.

ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -