14.3 C
Amposta

Alerta: Si se us posen els cabells de punta, busqueu ràpidament refugi

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) ha fet una guia amb un seguit de recomanacions per evitar situacions on hi ha risc de veure’s afectat per la caiguda d’un llamp. Si bé podem pensar que aquest risc és reduït, cal tenir present que els més de 65.000 llampecs que cauen de mitjana a Catalunya cada any, alguns no només causen problemes elèctrics, incendis i desperfectes, sinó que també causen la mort de persones, per impacte directe o proper.

Per reduir el risc, a banda de saber la previsió del temps, si se sent tronar o es veu llampegar, cal buscar refugi. Encara que no plogui, existeix el perill. Hi ha indicadors que el llamp és imminent, com el tenir els cabells de punta o bé sentir un brunzit com el que es percep si es passa per sota d’una línia d’alta tensió.

L’impacte d’un llamp implica una descàrrega que ens pot fer mal fins a 40 metres de distància del punt afectat. Cal desfer-se del material metàl·lic com piolets, bastons, motxilles amb carcassa i d’objectes que facin d’efecte punta.

La persona afectada per un llamp pot presentar cremades, tenir el sistema nerviós alterat i haver perdut la visió i l’audició. L’efecte més greu d’una exposició al llamp és una aturada cardiorespiratòria. Ens hem d’ocupar primer dels que han quedat inconscients, perquè segurament els podrem reviure amb tècniques de reanimació. Cal trucar al 112.

Des del Twitter Meteollac, associat a la Xarxa d’Observadors del Servei Meteorològic de Catalunya, expliquen un cas recent amb el qual s’han trobat. Mostren fotos d’una excursió durant la qual van experimentar un fet curiós i alhora molt perillós: els cabells llargs de dues de les noies es carreguen d’electricitat estàtica i es posen de punta.

La situació es deu al fet que la càrrega elèctrica en superfície ha augmentat. Un indicador que en tardes així la caiguda d’un llamp pot ser imminent. En aquests casos, cal buscar una zona segura on refugiar-se i, si convé, ajupint-se, posant els peus junts i tapant-se les orelles.

Els refugis més segurs son vehicles tancats, edificis amb les finestres tancades, electrodomèstics desconnectats i llars de foc apagades. En canvi, els vehicles oberts com una barca o un tractor no son segurs, així com les estructures obertes com una parada de bus, una piscina o una tenda de càmping. La guia remarca també que totes les activitats aquàtiques son perilloses.

Pel que fa al bosc, no és un lloc segur, però és millor que estar a camp obert o sota un arbre aïllat. Es recomana no deixar el refugi fins mitja hora després d’haver sentit l’últim tro. Cal evitar els espais oberts, com pistes d’atletisme, platges o parcs. També és millor estar lluny d’arbres aïllats, fanals o pals de llum. A la muntanya, es recomana evitar llocs alts com cims i carenes, però també fondalades on hi poden haver avingudes d’aigua. Cal girar cua i buscar refugi a cotes més baixes.

Redacció – T. R.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -