14.3 C
Amposta

Alcanar forma el jovent per prevenir els contagis de covid en un projecte pioner al país

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

L’Ajuntament d’Alcanar (Montsià) ha impulsat un projecte pioner a Catalunya per formar el jovent com a agents cívics anticovid. Una tècnica de Salut del Consell Comarcal del Montsià ha impartit als 450 estudiants de l’Institut Sòl de Riu una formació, curta i pràctica, sobre com actua el virus i què poden fer per prevenir contagis. “Ens ha explicat coses que són útils i la majoria no sabíem. Hem vist que no érem conscients del que estava passant”, ha apuntat l’alumna Ariadna Nolla. “No havíem rebut fins ara una formació tan completa, només les mesures bàsiques”, ha afegit Clàudia Fibla. El jovent s’ha empoderat per poder alertar els veïns i familiars si detecten males praxis, per evitar-les ells i protegir els seus, sobretot els avis.

L’Institut Sòl de Riu d’Alcanar és el primer de Catalunya en formar tots els seus estudiants com agents anticovid, un projecte pilot engegat per l’Ajuntament d’Alcanar, els departaments de Salut i Joventut de la Generalitat, el Consell Comarcal del Montsià i l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT). La formació ha consistit a explicar-los com actua el virus i donar-los indicacions per a prevenir contagis. “Per exemple, no sabíem que els aerosols podien arribar tan lluny o ens van donar tècniques per estar en contacte amb el virus el menys temps possible. Va estar molt bé conscienciar-nos del que estem vivint”, ha explicat Ariadna Nolla, de 14 anys.

Els joves han resolt i han après tots els usos de les mascaretes, les tipologies, les recomanacions de ventilació, la importància del distanciament social, i l’assessorament per no exposar-se al virus, per protegir-se i protegir els seus familiars, sobretot els avis. Ara saben respondre a qualsevol dubte sobre prevenció del coronavirus i estan decidits i encoratjats a difondre tot aquest aprenentatge i aplicar-lo al seu dia a dia i en la quotidianitat dels seus. “Si veiem alguna persona amb la mascareta mal posada, els ho hem de dir encara que ens responguin malament, hem d’anar dient a la gent què han de fer”, ha apuntat Clàudia Fibla, que també té 14 anys.

Els joves han admès que evitar el contacte físic és una de les mesures que se’ls fa més difícil de complir quan es reuneixen. “La resta ho portem bé”, ha assegurat Fibla. “Això de no abraçar-nos i no tocar-nos ens costa. Som molt d’abraçades i petons i també ser menys de sis, que és una mesura molt important, de vegades costa”, ha afegit Nolla.

La iniciativa va sorgir de l’Ajuntament d’Alcanar. Després d’una formació de la Creu Roja a l’estiu per fomentar els bons comportaments en l’oci nocturn, la regidoria de Joventut i Participació Ciutadana va constatar que els joves es percebien a ells mateixos com uns dels principals portadors del virus i se sentien criminalitzats. “No tota la culpa la tenim els joves. Més de la meitat ha fet el que tocava”, ha reivindicat Fibla.

“Va ser davant l’inici del curs que vam pensar a portar la mateixa formació a tots els joves de l’institut”, ha explicat la regidora Meritxell Remolins, una formació s’ha preparat per ells, com a col·lectiu majoritàriament asimptomàtic i després de ser assenyalats com el grup de població que més propagació fa de la covid. “La importància era fer partícip al jovent, en primera persona. Que coneguin el virus, com funciona, les mesures per tallar les cadenes de contagi i sobretot no estigmatitzar-los com s’ha fet públicament. Hi ha maneres d’actuar millors i pitjors, però s’ha de treballar des de la pedagogia”, ha demanat Remolins.

La regidora ha destacat que des que han fet la formació, el comportament i les bones pràctiques s’han estès entre els més joves. “Ara els veu sempre amb la mascareta i és important que tinguin autoconsciència perquè així l’apliquen entre ells, la portaran dins les famílies i tindran cura sobretot dels més grans”, ha dit l’edil. La regidoria de Joventut ha entregat una carta d’agraïment a cada estudiant i una xapa #STOPCOVID.

La tècnica del Consell Comarcal del Montsià que ha impartit els cursos, va rebre informació específica de l’ASPCAT. Ara el Departament de Salut està treballant per implementar aquesta formació a altres instituts del territori i de Catalunya.

Ariadna Nolla i Clàudia Fibla, alumnes de l’Institut Sol de Riu d’Alcanar, valoren la seva experiència com a agents aticovid. La regidora de Joventut d’Alcanar, Meritxell Ulldemolins, explica l’objectiu de la formació de l’alumnat.

Font: ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -