14.3 C
Amposta

Aitor López del restaurant Citrus d’Alcanar opta al premi internacional de Balfegó que busca el millor xef de tonyina roja

Els cuiners Rafael Gomes, de Portugal; Alessandro Tormolino, d'Itàlia, i Enrico Hirschfeld, d'Alemanya, s'uneixen als cinc finalistes de l'estat espanyol

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El concurs internacional de gastronomia professional Xef Balfegó, que premia i reconeix els cuiners que millor preparen la tonyina vermella, ja té els vuit cuiners finalistes de la seva VI edició. Competiran pel guardó: Rafael Gomes, del restaurant Escama de Porto (Portugal) –país que competeix per primera vegada en aquest certamen–; Alessandro Tormolino, del Sensi* d’Amalfi (Itàlia); Enrico Hirschfeld, del restaurant Schi-llingshof de Bon (Alemanya); Alberto Montes Pereira, segon xef del Restaurant Atrio* de Càceres; Jaume Marambio Cortés, del restaurant Alapar de Barcelona; Aitor López Martínez, del restaurant Citrus d’Alcanar (Tarragona); Daniel Álvarez Quintans, del Restaurant Audrey’s* de Calp (Alacant), i Adam Cordero Lorenzo, segon xef del Restaurant Hotel St. Mauro, a Luxury Collection, de Madrid.

Aquesta nova edició de Xef Balfegó és la més internacional fins ara, ja que, per primera vegada, hi participen representants de la restauració portuguesa, juntament amb l’alemanya, que ja va competir l’any passat amb el seu primer semifinalista, Maximilian Krämmer, del restaurant Scheck-in Kochfabrik, i la d’Itàlia, país que hi participa per tercera vegada. Cal recordar que el finalista italià del 2022, Gianluca Monni, del restaurant La Dispensa d’i Balocchi, a Piacenza, va ser proclamat guanyador de la cinquena edició del concurs gastronòmic professional Xef Balfegó.

La selecció dels vuit candidats s’ha efectuat entre els més de 200 cuiners professionals en actiu dels quatre països inscrits al concurs. Tots treballen en restaurants ubicats en territori portuguès, alemany, italià o espanyol, i van presentar una recepta original i pròpia amb la tonyina vermella com a ingredient obligatori. L’originalitat, la presentació i les tècniques de cuina utilitzades a les seves receptes han estat la pauta seguida pels jurats encarregats de valorar les candidatures.

Gran final el 23 d’octubre

Els vuit aspirants seleccionats competiran a la final del VI Concurs de Cuina Professional Xef Balfegó, que se celebrarà aquest 23 d’octubre a l’escola internacional de cuina Le Cordon Bleu de Madrid. La prova final del concurs els permetrà mesurar-se davant d’un jurat compost per crítics gastronòmics i xefs professionals, amb dues receptes. La primera s’ha de fer amb llom de tonyina vermella, mentre que la segona es pot elaborar amb la part o parts d’aquest túnid que esculli cada xef.

El Xef Balfegó 2023, així com el segon i tercer classificat, es donaran a conèixer a la gran gala de lliurament de premis, que tindrà lloc avui mateix a les 20 hores a L’Estació Gran Teatre CaixaBank Príncipe Pío (Costa de Sant Vicent, 44, Madrid). El jurat presidit per Martín Berasategui –dotze Estrelles MICHELIN i ambaixador gastronòmic de Balfegó– integra diferents professionals: xefs que sumen un total de setze Estrelles MICHELIN i dues Estrelles Verdes, més un reconegut crític gastronòmic espanyol. Ells seran els encarregats de decidir els tres guanyadors de la V edició d’aquest Concurs de Cuina Professional que organitza Balfegó, empresa especialitzada en pesca, cura, estudi i comercialització de tonyina vermella, i més exportadora del món per la qualitat i excel·lència del seu producte.

Es valorarà per aquest ordre el sabor, aroma i textura de cada plat (40 punts), la presentació (30 punts), l’equilibri dels ingredients (15 punts), i l’elaboració i el tractament correcte del producte (15 punts). Els xefs participants podran comptar amb la col·laboració d’un ajudant de cuina del mateix restaurant on treballi el concursant. Més de 10.000 euros en premis Els premis pugen a més de 10.000 euros en metàl·lic, un viatge al Japó, la participació en un curtmetratge sobre els cuiners finalistes i altres importants recompenses.

A més del trofeu corresponent i d’una manta de ganivets japonesos especials per al tall de pescat, el xef guanyador rebrà 6.000 euros en metàl·lic i un viatge al Japó per a dues persones. Tota una setmana per conèixer la riquesa gastronòmica i cultural del país nipó. Per part seva, el xef que quedi en segona posició rebrà 3.000 euros de premi, i el tercer rebrà 1.000 euros. Al costat del ja citat Gianluca Monni, el cuiner italià que es va alçar amb el títol Xef Balfegó a l’edició del 2022, han estat guardonats amb aquest premi: Alejandro Pérez Polo, del restaurant Bardal (Ronda – Màlaga) que va ser proclamat guanyador de la quarta edició del concurs gastronòmic professional; Alexandre Serrano, Xef Balfegó 2019; Rafel Muria, guanyador el 2018, i Juan Carlos Reyes, guanyador de la primera edició, celebrada el 2017 representant el restaurant ABaC***.

Cal recordar que Alejandro Serrano i Rafel Muria van rebre després la seva primera Estrella MICHELIN. Xef Balfegó és un concurs que posa en valor el talent de joves promeses, xefs desconeguts o caps de cuina de restaurants amb estrella Michelin, la prestigiosa Guia dels quals compta amb Balfegó entre els seus partners oficials.

Redacció

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -