El cuiner Alberto Montes Pereira, segon xef del Restaurant Atrio*** de Càceres, ha estat proclamat guanyador de la sisena edició del concurs gastronòmic professional Chef Balfegó que reconeix els cuiners que millor treballen i preparen tonyina roja. La final, en què han participat vuit xefs de restaurants espanyols, portuguesos, italians i alemanys, es va desenvolupar durant la jornada d’aquest dilluns i els guardons es van lliurar en una gala celebrada a la tarda, a la qual van assistir més de 400 persones.
Nascut a Plasencia el 1985 i format a l’Escola de Luis Irizar en aquesta mateixa localitat, Alberto és un cuiner experimentat que va començar treballant en restaurants humils, però aviat va apuntar a l’alta gastronomia. La seva cuina s’ha forjat al restaurant/Hotel Perelada***** (Girona) – 2007/2009, a l’Hotel Wine-spa & golf***** (Girona) – 2009 i a l’Hotel Vistabella*** ** (Roses) – 2010. Ha realitzat diversos stage en reconegudes sales com Mugaritz** (Renteria, Guipúscoa) – 2010/2011. També a Quique Dacosta Restaurante*** (Dénia, Alacant) – 2011 i a Skina* (Marbella) – 2011. Aquest mateix any es va incorporar a Atrio*** on continua avui com a sous xef i R+D. El campió del concurs va obtenir la distinció per “la seva tècnica impecable, originalitat, acurada presentació i per saber mantenir el protagonisme de la tonyina roja a les seves creacions”, segons ha dictaminat el jurat del concurs. En segon i tercer lloc figuren Aitor López Martínez, del restaurant Citrus d’Alcanar (Tarragona), i Jaume Marambio Cortés, del restaurant Alapar de Barcelona, respectivament.
Amb ells han competit el finalista lusità, Rafael Gomes, del restaurant Escama, de Porto (Portugal) país que ha participat per primera vegada en aquest certamen–; Alessandro Tormolino, del Sensi* d’Amalfi (Itàlia); Enrico Hirschfeld, del restaurant Schillingshof de Bon (Alemanya); Daniel Álvarez Quintans, del Restaurant Audrey’s* de Calp (Alacant), i Adam Cordero Lorenzo, segon xef del Restaurant Hotel St. Mauro, a Luxury Collection, de Madrid.
De la competició a la gala
El jurat encarregat de valorar la tasca dels xefs i els plats presentats al concurs ha estat conformat per professionals de reconegut prestigi entorn de la gastronomia i la restauració que sumen, en total, 15 estrelles Michelin. Els seus membres han estat: Martín Berasategui (Rt. Martín Berasategui*** Lasarte – Oria. Guipúscoa), en el paper de president; Fina Puigdevall (Rt. Les Cols** – Girona); Diego Guerrero (Rte. DStage** – Madrid); Benito Gómez (Restaurant Bardal** – Màlaga), i Erwan Poudoulec, xef i director tècnic de l’Escola d’Alta Cuina Le Cordon Bleu.
La jornada de competició s’ha desenvolupat a l’escola de cuina Le Cordon Bleu i l’anunci dels guanyadors, així com el lliurament dels premis, ha tingut lloc el mateix 23 d’octubre, a les 20.00 h, en una gala celebrada a L’Estació Gran Teatre CaixaBank Príncipe Pío (Costa de San Vicente, 44, de Madrid). A l’acte hi han assistit més de 400 persones entre les quals hi havia representants institucionals, grans figures de la cuina del nostre país i referents del periodisme gastronòmic i d’altres sectors professionals L’acte va acabar amb un sopar en format còctel de la Tunateca Balfegó (Barcelona), primer espai gastronòmic del món dedicat en exclusiva a la tonyina roja.
Els premis han repartit 10.000 € en metàl·lic, un viatge al Japó, ganivets japonesos, reportatges audiovisuals, presència a les millors revistes de cuina i la participació com a ponents a Madrid Fusión. La final va comptar amb la col·laboració de marques de primer nivell que van completar els premis, a més de ser una part important de la final: Fagor Professional, Cordon Bleu, Apicius, Pordamsa, Taittinger, Bodegas Gancedo i Tunateca Balfegó.

Redacció