14.3 C
Amposta

Aire brut

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Els límits que marca la UE en partícules en suspensió i ozó són molt més generoses que les de l’OMS (Organització Mundial de la Salut) que alerta de manera regular dels greus perills que la contaminació de l’aire provoca. Els límits de la UE són molt més polítics que els de l’OMS, que són mediques i rigoroses aquesta se la diferencia. La contaminació provoca molts morts i malalts cada any i té un alt cos de diners públics. A Catalunya hi ha 127 punts d’observació amb mes del 60% de la població afectada i se segueix incomplint la normativa Europea sobre contaminació de l’aire que supera els límits de Diòxid de Nitrogen (NO2),d’Ozó (03) i partícules en suspensió (PM10) hi cada punt del territori pertany a una zona de qualitat d’aire (ZQA) que es caracteritza en cada àrea per una tipologia determinada.

“L’OMS ens adverteix que la contaminació de l’aire la tenen en la llista del primer grup per produir càncer”

Aquesta distribució permet extrapolar dades de forma fiable d’immissions enregistrades sense necessitat de disposar d’un punt a cada nucli de població o municipi. L’incompliment dels límits d’ozó està relacionat a les zones rurals, a les ciutats i pobles on es concentra el principal precursor d’aquest, en el cas del Diòxid de Nitrogen es relaciona a les aglomeracions urbanes i al transport associat a la mobilitat de persones o industrials s’enregistren valors molt alts. Al Baix Ebre sobrepassa el límit de manera regular d’Ozó i clorur d’Hidrogen (HCI) a l’última lectura de les dues estacions de qualitat d’aire (ZQA) que tenim al territori i les principals fonts són productes de neteges, adobaments de la pell, incineradores i refineries en exposicions curtes. La llei diu que quan se sobrepassa els límits d’aquests gasos s’ha d’informar a la població per prevenir, reduir i evitar els efectes nocius per la salut humana i el medi ambient. Al territori se n’ha informat d’alguna?

L’OMS (Organització Mundial de la Salut) ens adverteix que la contaminació de l’aire la tenen en la llista del primer grup per produir càncer i el centre d’investigació Epidemiològica recorda que ens afecta igual que el fet de fumar. La Generalitat admet que incompleix de manera reiterada els límits de la qualitat de l’aire per això va ser sancionada dues vegades per contaminació de Diòxid de Nitrogen i partícules. Per aquesta qüestió es va posar en marxa El Pla d’Actuació per la Millora de la qualitat de l’aire (Horitzó 2020) amb una sèrie de mesures per corregir el que fins ara s’ha fet malament o simplement no s’ha fet, mesures que l’ONG Plataforma en Defensa de la Qualitat de l’aire reclama que siguin més dràstiques per neutralitzar el problema i donar més qualitat de vida als ciutadans. Pensem-hi.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -