14.3 C
Amposta

Agraïment als donants, un gest que salva vides

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

La Regió Sanitària Terres de l’Ebre, conjuntament amb l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT), el Banc de Sang i Teixits, i l’Institut Català de la Salut Terres de l’Ebre ha celebrat avui la Jornada del Dia del Donant a les Terres de l’Ebre “La donació, un gest per la vida, un gest per agrair”.

Durant el 2018 pel que fa a l’obtenció i trasplantaments d’òrgans a les Terres de l’Ebre hi va haver 3 donants vàlids als quals se’ls van extreure 10 òrgans. Pel que fa al trasplantaments d’òrgans, cal dir que el 2018 es van realitzar en pacients de les Terres de l’Ebre 29 trasplantaments dels quals 1 va ser cardíac, 6 hepàtics, 1 pulmonar i 21 renals. Pel que fa a aquestes dades, en el període de l’1 de gener al 31 de maig de 2019 a pacients de les Terres de l’Ebre hi ha hagut 13 trasplantament dels quals 10 han estat renals, 2 hepàtics i 1 pancreàtic.

Pel que fa a la donació de teixits, a l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa, l’únic autoritzat del territori per l’extracció d’òrgans el 2018 es van donar 24 còrnees, 12 músculs esquelètics, 2 vàlvules i 2 donacions de pells.

El director de Organització Catalana de Trasplantaments, Jaume Tort, ha destacat que “la donació es realitza amb criteris clínics i que per sort ens trobem en un país on la probabilitat de ser trasplantat és de les més altes del món”.

Per la seva part, Enric Contreras, director dels serveis hospitalaris del Banc de Sang i Teixits ha posat en valor el fet que “en 25 anys les Terres de l’Ebre han passat en estar a la cua de la donació a trobar-se entre les 3 primeres maratons de donació del país, on se’n fan anualment 60 maratons”.

La directora dels Serveis Territorials de Salut, Mar Lleixà ha destacat que “la jornada d’avui és per donar visibilitat al fet de la donació. Un fet que sovint es produeix en un moment traumàtic però que, per sort, i parlant-ne cada cop les famílies prenen decisions de donació quan la persona mai s’havia manifestat al respecte”.

Desenvolupament de la Jornada

Aquesta jornada ha comptat amb la participació d’Enric Contreras, director dels serveis hospitalaris del Banc de Sant i Teixits i de Núria Vilanova, responsable de donació del Banc de Sang de Tarragona-Terres de l’Ebre amb la conferència “De les persones per a les persones”. També amb, Jaume Tort, director de l’OCATT i Joana Domingo, coordinadora de trasplantaments a l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta que han parlat sobre “La donació d’òrgans i teixits a Catalunya i a les Terres de l’Ebre”. Roser Vallès, de Donor Center, i Assumpció Pons, supervisora d’infermeria de l’Hospital Verge de la Cinta han parlat sobre “Donar per millorar la qualitat de vida”.

Finalment, s’ha realitzat una taula d’experiències dels receptors en òrgans, teixits i sang i familiars de donants d’òrgans i teixits. Aquesta taula ha estat moderada per Ramon Claramonte, excoordinador de trasplantaments de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta. Un col·loqui finalitzarà aquesta trobada d’agraïment i de reconeixement als donants de les Terres de l’Ebre.

Redacció – J. V.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -