14.3 C
Amposta

A l’Ametlla de Mar ja viuen la Festa Major de la Candelera 2024

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Tot i l’època de l’any en la que se celebra, la Festa Major de la Candelera a l’Ametlla de Mar està pensada per viure-la al carrer, amb actes majoritàriament populars que s’arrosseguen tradicionalment des de fa molts anys. Aquesta se celebra del 27 de gener al 4 de febrer. Aquest cap de setmana amb el preludi i a partir de dimecres amb la festa més intensa, els caleros i caleres es preparen per viure un intens programa d’activitats.

Podeu consultar el programa sencer aquí.

La Candelera és quelcom més que una celebració religiosa en honor a la patrona de l’Ametlla de Mar. La festa s’ha convertit en una eina de retrobament, no només per a la gent que viu a la població, sinó per als molts caleros i caleres que per feina, estudis o altres motius, viuen allunyats del seu poble. També per a la molta gent i amics de les Terres de l’Ebre que aprofiten aquests dies per compartir l’hospitalitat calera.

Més enllà de les innovacions, que n’hi ha, la Festa Major de l’Ametlla se suporta en els actes més tradicionals i populars, la majoria dels quals, es viuen al carrer. Cercaviles diàries de capgrossos i xarangues, concert de xarangues per bars i cafès la nit de la vigília o el ball de la darrera coca de l’últim dia de festa en són alguns exemples.

Menció especial tenen els tres grups de joves protagonistes de les festes, les pubilles i damisel·les, els hereus i els quintos i quintes, aquest any del 2004. Cadascun d’aquests grups aporta a la festa el seu granet de sorra, recordant que aquests darrers són els que porten a les seves espatlles la imatge de la Verge Candelera durant la solemne processó de les espelmes del dia 2 de febrer, a la qual no manquen cada any milers de caleros i caleres que segueixen aquesta manifestació ancestral, sigui per devoció o per tradició.

Aquest any el Pregó de la Candelera serà protagonitzat per la Banda de la Cala, una entitat musical que aquest 2024 compleix 40 anys d’activitat. Serà dimecres dia 31 de gener durant l’acte que obrirà oficialment la Festa Major.

Els actes musicals també són majoria durant la Candelera, amb sessions de ball de tarda i nit. Orquestres com Atalaya, Centauro, Akelarre, Nueva Etapa o Di-Versiones actuaran aquests dies a l’Ametlla de Mar i es complementaran amb les sessions de reconeguts DJ’s pels més joves a la matinada, destacant la Festa Happy Star Tour o el concert Tribut a Queen “Show Must Go on”.

La gastronomia juga un paper destacat durant les festes, ja que no hi ha casa ni bar o restaurant que no tingui a sobre de la taula els tradicionals pastissets i corassons. Dijous la tonyina pren protagonisme amb una degustació que s’ha convertit en un clàssic, gentilesa de Grup Balfegó i un maridatge de vins de la Terra Alta.

Preludi

La gran quantitat d’activitats que ja s’han convertit en tradicionals durant la Candelera, fa necessari que s’hagin de programar més enllà dels dies de Festa Major, per evitar que s’hagin de simultaniejar i coincidir en dies i hores.

Aquest any la Candelera s’inicia el dimecres dia 31 de gener amb el Pregó i clourà el diumenge dia 4 de febrer amb els focs d’artifici. Així i tot, des d’aquest divendres 26 de gener ja es podrà començar a agafar el pols a la Candelera amb els actes del preludi i algunes de les activitats més esperades.

Aquest any la representació teatral del Grup Escènic de la S.C.E.R de l’Ametlla de Mar de l’obra “La casa de Bernarda Alba” de Federico García Lorca, tindrà dues actuacions els dies.

Dissabte 27 de gener també s’organitza, per una banda, la IV trobada de Gegants, i per l’altra, el Correbars amb la xaranga Suquet Calero dels Quintos i Quintes del 2004.

De cara a diumenge dia 28 s’ha organitzat el Concert Ballador de Festa Major de la Banda de la Cala.

Al llarg d’aquests tres dies previs, també tindran lloc altres activitats musicals, espectacles de nit que començaran el divendres 26 amb un concert gratuït de Som Rock i el Tribut a Lady Gaga. Dissabte dia 27 hi haurà concert de The Baldats i Tokyo Band, que anirà seguit d’una sessió de la Dj. Mireia DG.

Finalment, l’Institut Candelera acollirà dissabte a partir de les 09.00 h la III Final del Campionat de Morra i a la Rambleta Cala Joanet a la mateixa hora tindrà lloc una botifarrada popular i a continuació una gimcana per equips.

Redacció

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -