14.3 C
Amposta

5,7 MEUR de suport als ens locals per l’erradicació de les violències masclistes

L'Institut Català de les Dones (ICD) ha presentat les noves Línies Estratègiques de País per a l'Abordatge de les Violències Masclistes en el període de desescalada i recuperació

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

La presidenta de l’Institut Català de les Dones, òrgan del Departament de Presidència, Laura Martínez, ha presentat avui les Línies Estratègiques de País que han de guiar l’acció en l’abordatge de les violències masclistes del Govern de la Generalitat i de la resta d’agents i organismes per poder garantir una estratègia d’acció comuna en el nou període de desescalada i recuperació.

Martínez ha fet aquest anunci davant representants d’una seixantena d’organismes de la Generalitat, institucions, organitzacions socials i professionals que formen la Comissió Nacional per a una Intervenció Coordinada contra la Violència Masclista (CNVM), màxim òrgan de coordinació interinstitucional en aquesta lluita.

La presidenta de l’ICD ha enumerat que “per a la recuperació de la crisi de la Covid19 cal especialment:

  1. Vetllar per un increment dels recursos habitacionals per a dones en situació de violència masclista, tant des dels recursos d’urgència fins a habitatges per a situacions de major autonomia.
  1. Prioritzar la capacitació, l’acompanyament i l’assessorament legal a les professionals dels serveis de la xarxa d’atenció integral.
  1. Treballar per garantir el sosteniment de les entitats especialitzades que atenen a dones en situació de violències masclistes i les seves filles i fills.
  1. Treballar per millorar les estratègies de prevenció i detecció de les violències masclistes en espais clau com l’atenció primària, els centres educatius i les empreses.
  1. Incorporar una perspectiva interseccional en l’abordatge de les violències masclistes per tal de tenir en compte les discriminacions múltiples que poden patir les dones per raó d’ètnia, origen, classe social, orientació sexual, edat, entre altres.
  1. Posar també el focus en les ciberviolències i les violències sexuals que afecten especialment les dones joves.
  1. Posar especial èmfasi en l’atenció a violències masclistes, com ara les mutilacions genitals o el tràfic d’éssers humans amb finalitat d’explotació sexual, que, sense dubte, s’han agreujat arrel de la situació de confinament que hem viscut.
  1. Superar les dificultats que es puguin produir en la represa dels procediments judicials suspesos durant la situació de confinament, i que garanteixi l’acompanyament a les dones en situació de violència.
  1. Garantir la igualtat en l’accés als serveis d’atenció a dones en situació de violències masclistes i els seus fills i filles arreu del territori català, superant dificultats com la llunyania o les dificultats de connexió i transport
  1. Abordar la violència institucional, d’acord amb la Declaració del Parlament de les Dones.
  1. Enfortir tant les estratègies com els recursos adreçats a la recuperació de les dones supervivents de situacions de violència masclista. En aquest sentit, el suport per a la inserció laboral és imprescindible”.

Increment inversió ens locals

La presidenta de l’ICD també ha destacat la importància de la signatura d’un conveni entre el Govern, a través de l’ICD, i la Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació Catalana de Municipis i Comarques de Catalunya, pel qual “l’ICD destinarà enguany 5,7 MEUR a donar suport als ens locals en el desplegament de les polítiques d’igualtat i l’erradicació de la violència masclista, inversió que representa un increment del 93,5% del pressupost adreçat als ens locals per a aquest objectiu. Enguany es fa un reforç del Contracte Programa a ens locals de més de 20 mil habitants i Consells Comarcals amb 2M€ més respecte la mateixa inversió en anys anteriors, quan s’havien destinat 3.085.500 € per a finançar els Serveis d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD)”.

També ha explicat que properament es publicarà una convocatòria d’ajuts per a ens locals de menys de 20 mil habitants per tal de realitzar actuacions adreçades a l’assistència i protecció de dones que han patit o pateixen violència masclista i els seus fills i filles, fer sensibilització i prevenció. Aquestes dues inversions suposen que l’ICD destinarà l’any 2020 un total de 5.785.500 euros per donar suport als ens locals en el desplegament de les polítiques d’igualtat i l’erradicació de la violència masclista.

Prevenció violència masclista entorns oci

La presidenta de l’ICD, Laura Martínez, també ha explicat l’evolució de les denúncies i atenció dels serveis a les dones en situació de violències masclistes al llarg del confinament fins a l’actualitat i ha exposat les actuacions que s’han dut a terme. Ha ressaltat la creació i implementació de campanyes adreçades a tota la població amb l’objectiu de fomentar la sensibilització i el suport a les dones en situació de violència durant l’estat d’alarma.

En concret s’ha referit a la difusió al llarg de tot l’estat d’alarma de l’espot del servei 900900120 per TV3, així com de la nova línia d’atenció per whatsapp habilitada; la implementació d’Establiment segur contra la violència masclista, i “#AgafaElGuant, adreçada a infants, adolescents i joves per tal d’augmentar la seva identificació en relació amb les violències que puguin estar patint, apropar-los als recursos existents i promoure un espai virtual de suport per trencar l’aïllament provocat pel confinament.

També ha anunciat “una quarta campanya de prevenció de les violències masclistes en entorns d’oci pensada per l’època d’estiu. Sobretot per sensibilitzar en relació a les violències sexuals que es puguin donar en festes de caire privat, ja que serà la modalitat estrella aquest estiu donada la regulació dels espais d’oci. Sovint es perceben aquests espais privats com espais de més seguretat, però les violències sexuals emergeixen de la mateixa manera”.

Abordatge transversal

En el plenari s’han presentat iniciatives de l’acció de Govern en l’abordatge de la violència masclista. Així i continuant en l’abordatge de les violències masclistes en la crisi post-COVID, Montse Pineda i Laia Rosich, vicepresidenta segona i coordinadora del Grup de treball per a l’Abordatge de les violències masclistes del Consell Nacional de les Dones de Catalunya, han abordat les conseqüències sobre la problemàtica, el model d’intervenció i el paper de les entitats.

Per altra banda, Aleix Villatoro, secretari general del Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència ha exposat el Pla de treball per prevenir, detectar i actuar contra l’assetjament sexual dins del Departament. Immaculada Reguant, subdirectora general d’Educació Inclusiva del Departament d’Educació, ha exposat el Programa Coeduca’t amb el currículum, i el Programa formatiu de prevenció de les violències masclistes que el completa.

Marta Ferrer, Subdirectora General de Reparació i Execució Penal a la Comunitat del Departament de Justícia ha posat sobre la taula el treball de la Unitat de valoració forense integral i la Intervenció amb agressors amb realitat virtual. Oriol Amorós, secretari d’Igualtat, Migracions i Ciutadania del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha explicat la situació pel que fa a matrimonis forçats.

El treball amb joves i violències masclistes de la direcció general de Joventut del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha estat exposat per la directora general Laia Girós; Mireia Mata directora general d’Igualtat del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha explicat el pla de treball del Grup de Treball de violències en l’àmbit laboral; i finalment, Montserrat Sánchez, subdirectora general de Lluita contra la violències masclista del mateix departament ha presentat el pla de xoc endegat en els serveis.

Redacció – J. V.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -