14.3 C
Amposta

La Biblioteca de Móra d’Ebre es va prestar a realitzar la presentació de la biografia de Martí Rouret

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -
La Biblioteca Comarcal de Móra d’Ebre va ser l’escenari, ahir divendres al vespre, de la presentació de la biografia «Martí Rouret. L’Escala, Móra d’Ebre, Barcelona, Mèxic», a càrrec de l’escriptor i polític gironí Rafel Bruguera i editada per la Fundació Josep Irla.
Es tracta d’una obra que també inclou articles i poemes del mestre i polític republicà que, des de Terres de l’Ebre, arribaria a ser sotssecretari de la Presidència de la Generalitat entre el 1936 i 1939. A Móra d’Ebre, Corbera d’Ebre, Tortosa -i també a El Catllar, al Tarragonès-, Rouret va exercir de mestre i va iniciar la que seria una fructífera carrera política.

La presentació del llibre, organitzada per l’Associació Cultural La Riuada i la Fundació Josep Irla, ha comptat amb la presència de Josep-Lluís Carod-Rovira, exlíder d’Esquerra Republicana de Catalunya i exvicepresident de la Generalitat; Joan Launes, president de l’Associació Cultural La Riuada; Cinta Agné, portaveu d’ERC a Móra d’Ebre; Joan Manuel Tresserras, president de la Fundació Josep Irla; i l’autor del llibre, Rafel Bruguera.

Bruguera ha explicat que “Móra d’Ebre va ser un punt clau per a la seva carrera fructífera, hi va arribar al 1926 per fer-se càrrec del Centre Instructiu Democràtic (CID), conegut popularment com La Democràcia; una escola laica fundada per la Joventut Democràtica. Més tard va impulsar i dirigir la publicació La Riuada, i al 1928, a Móra d’Ebre hi va néixer la seva única filla. Es va implicar amb les activitats del municipi ja que va jugar amb l’equip de futbol local, va ser president de l’Agrupació excursionista La Picossa i va impulsar el teatre”

L’autor del llibre ha afegit que Rouret “també va ser mestre a Corbera d’Ebre, Tortosa i el Catllar. Va fundar L’Ideal de L’Ebre i la Federació Republicana Federal Socialista de la Ribera d’Ebre, que després s’integraria a ERC. També va ser regidor i alcalde de Móra d’Ebre com a president de la gestora municipal. La carrera política la seguiria quan va ser escollit diputat a la Diputació Provisional de la Generalitat, que eren els encarregats de redactar l’Estatut de Núria, i després va ser diputat per Tarragona”

Seguint detallant la vida de Rouret, Bruguera ha afegit que “més tard va fer pràcticament tota la carrera política a Barcelona, on seguia com a diputat per Tarragona i s’ocupava de temes tarragonins; per aquest motiu els fets d’octubre del 34 l’agafen a Tarragona, és empresonat i detingut allà, en el vaixell ancorat Manuel Arnús”.
Redacció – C. M.
- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -