14.3 C
Amposta

El documental “A les fosques” en obert per recordar els bombardejos sobre Tortosa del 15 d’abril de 1938

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Aquest dimecres es compleixen vuitanta-dos anys d’un dels principals bombardejos de la capital del Baix Ebre durant la Guerra Civil. Per això, Terra Enllà i Bluverd Comunicació oferiran la possibilitat de visionar en obert el documental ‘A les fosques. La memòria de la Tortosa bombardejada‘ que recull una dotzena de testimonis directes d’aquells esdeveniments. El film es podrà veure només aquest dimecres (durant 24 hores) a través d’aquest enllaç: https://vimeo.com/407115699. Amb aquesta iniciativa els autors se sumen a les propostes culturals que s’han programat durant el confinament.

Entre el 23 de febrer de 1937 i el 30 de desembre de 1938, en plena Guerra Civil, Tortosa va patir una vuitantena d’atacs aeris de l’Aviació Legionària Italiana i la Legió Còndor. Els tortosins van haver d’adaptar-se a aquesta tragèdia i es van refugiar a les zones muntanyoses de l’entorn, on van sobreviure en condicions miserables. Finalment, la ciutat seria completament evacuada l’abril de 1938. Vuitanta anys després, el documental ‘A les fosques. La memòria de la Tortosa bombardejada‘ recull la memòria i les històries de vida dels qui van viure aquell dramàtic episodi.

El projecte —impulsat fa dos anys per Terra Enllà (empresa de serveis turístics especialitzada en guiatges pels escenaris de la Guerra Civil i la Segona Guerra Mundial) i Bluverd Comunicació— va nàixer amb la voluntat de registrar el testimoni d’alguns dels supervivents del bombardeig que van participar en l’acte commemoratiu del vuitantè aniversari dels bombardeigs, que es va celebrar a Tortosa el 15 d’abril de l’any 2018. L’any passat, el treball va ser guardonat amb el V Premi Terres de l’Ebre de Periodisme que atorga la demarcació de les Terres de l’Ebre del Col·legi de Periodistes de Catalunya. També va rebre el Premi a Millor Producció de les Comarques de Tarragona en la darrera edició del Festival Internacional de Cinema de Català (FICCAT) – Costa Daurada.

L’Observatori de l’Ebre, testimoni dels bombardejos

El documental s’estructura a partir de tres fragments del Diario en tiempo de guerra: 20 de julio de 1936-22 de octubre de 1938, del Pare Lluís Rodés Campderà, director de l’Observatori de l’Ebre de Roquetes entre 1920 i 1939. En plena Guerra Civil, aquest astrònom de reconegut prestigi internacional va denunciar les atrocitats de tots dos bàndols, que es van acarnissar en els seus companys jesuïtes. Des del seu espai de treball, ubicat en un dels edificis més alts de l’Observatori, va ser testimoni directe dels bombardejos de Tortosa. De fet, va ser un home destrossat per la guerra i pel saqueig de l’Observatori de l’Ebre el 15 d’abril de 1938 per l’exèrcit republicà en retirada, tal com explica en el seu diari. El film no incideix tant en l’estratègia militar i les relacions polítiques sinó en el dia a dia dels ciutadans atrapats en el conflicte.

El relat de 12 supervivents

Aquests són els supervivents dels bombardejos que apareixen en el documental: Jordi Mayor (1937), Cinta Duran (1929), Joan Duran (1922), Francisa Mascarell (1932), Teresa Subirats (1927), José Rodríguez (1925), Pepita Grego (1920), Tomàs Carot (1927), Maria Teresa (1930) , Teresa Gerona (1928), Maria Cinta Llasat (1930). A més, en el film també ha comptat amb la participació d’Albert Curto, director de l’Arxiu Comarcal del Baix Ebre, i la Maria Genescà, responsables de la Biblioteca de l’Observatori de l’Ebre durant 35 anys.

En el procés de documentació s’han consultat els arxius —principalment fotogràfics— de l’Arxiu Comarcal del Baix Ebre, el Centre d’Història Contemporània de Catalunya, la Biblioteca Josep Benet-Centre CCCH, el Archivo General Militar de Ávila, el Archivo Histórico del Ejército del Aire y la Biblioteca Nacional de España. El projecte ha comptat amb el patrocini de la Generalitat de Catalunya – Departament de Cultura; Diputació de Tarragona i Ajuntament de Tortosa.

https://vimeo.com/407115699

Font: Ebredigital

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -