14.3 C
Amposta

Alerten d’un estiu plegat per la mosca negra

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

L’Associació Nacional d’Empreses de Sanitat Ambiental (Anecpla) ha alertat aquest dijous d’una plaga de mosca negra en els municipis propers als rius aquest estiu, la mossegada pot provocar infeccions o reaccions al·lèrgiques.

El fet, és que la mosca negra té aterrats a molts d’ebrencs que viuen a la ribera del riu Ebre, i darrerament s’està convertint en un gran problema, no solament econòmic, sinó també de salut. Tot i que la Generalitat de Catalunya no para de fer campanyes de fumigacions al riu Ebre per controlar aquesta espècie de simúlids mitjançant el bacteri “bacillus thuringietis”, el qual, ataca a la larva de la mosca negra. Aquesta no acaba d’erradicar-se, a més a més, aquest any tot indicat que a causa de una sèrie de condicions adverses potser un any en què la mosca negra es faci notar més que mai: fortes calors, poca pluja, assecament del riu, aigües netes i transparents. Tot aquests factors són condicionant a la proliferació d’aquesta plaga. Que com diuen es diu popularment: no pica sinó mossega.

Davant d’aquests factors ve l’advertència de l’Anecpla perquè la població que viu a prop dels rius prenguin les màximes precaucions contra la mosca. I és que, segurament, amb la previsió del fort augment de temperatures per als pròxims dies s’espera un Sant Joan acompanyat per multitud de mossegades d’aquest dípter tan molest per als humans.

La directora general de Anecpla, Milagros Fernández de Lezeta, ha subratllat que “el problema fonamental d’aquest insecte és que no pica, sinó que mossega en forma de serra, generant una ferida de consideració important i podent donar lloc a infeccions i reaccions al·lèrgiques molt alarmants, que en alguns casos requereixen hospitalització“.

Aquest insecte, quan mossega, treu una mica de pell i s’inocula un anestèsic i una mica d’anticoagulant per poder estar una estona xuclant sense que l’individu afectat se n’adoni, però, sobretot, el que més afecta és la saliva de la mosca, que sol provocar fortes quadres d’al·lèrgia i dolors forts a la zona. Els efectes finals són una fava de diversos centímetres que sol fins i tot sagnar i una elevada inflor que pot arribar a durar fins a un mes.

Cal recordar, que la mosca negra no és una espècie invasora sinó autòctona, però no se sap per quin motiu de sobte va canviar el seu comportament i començà a picar als humans. De fet el primer cas a Catalunya que es té constància d’una picada de mosca negra a una persona és de l’any 1997. Però no fins a l’any 2003 que la Generalitat prengué mesures per controlar aquesta plaga.

Font: ebredigital.cat

Redacció – J. V.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -