14.3 C
Amposta

Xerta-Sénia, error de càlcul?

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Les comunitats de Regants, la Federació de Cooperatives de Catalunya amb el recolzament del Departament d’Agricultura, Ramaderia ,Pesca i Alimentació han donat el pas per tirar endavant les licitacions del reg del canal Xerta –Sénia per fer regadiu una superfície de 3.625 ha segons la DUN en parcel·les dels municipis de Santa Bàrbara, La Galera, Mas de Barberans o Roquetes que serien els primers en desenvolupar-se. Segons els promotors volen assegurar un model equilibrat de territori que garanteixi la continuïtat del sector agrari i també segons ells la continuïtat de la producció ja que el canvi climàtic la fet irregular amb la poca pluviometria que hi ha a la zona.

A més es farà un transvasament interior d’aigua del riu Ebre al canal que perjudicarà i molt el seu cabal molt malmès i la biodiversitat del espai natural del Delta. El territori fa anys que lluita pel cabal i que no hi hagi transvasaments foranis i resulta que ho volen fer desde dintre el territori amb el vist i plau de la Generalitat i les cooperatives. Un absurd total.

La globalització ha fet que els projectes que es fan tant a nivell local com nacional hagin deixat de ser estàtics per ser dinàmics, cosa que fa que en el moment en que es va projectar aquest canal fos una bona innovació i revitalitzador del territori, però que ara mateix sigui un error de càlcul que no es viable tot i tenint l’ infraestructura feta degut a què el sector esta malmès. No s’ha fet una feina sostenible desde les administracions per fer-lo atractiu a la gent jove, com el facilitar l’habitatge, l’assessorament agrícola o l’ajut econòmic per donar-li continuïtat. El sector primari del nostre territori que es un 5% del total la mitjana nacional,desde el 2011 enregistra any rere any un decreixement i una evolució negativa, l’última dada deia que era de 0,7 punts percentuals, aquesta tendència marca una bona projecció sobre el sector que es l’abandonament de les terres de seca. Les jubilacions degudes a que la gran majoria de productors son grans , la qüestió econòmica, els gastos superen els guanys i els preus que es cobren en son els principals factors.

Una qüestió important en el projecte ens diuen que es la Producció, amb el regadiu hi hauria més producció, però el que no diuen és que no es cobra per kg sinó per Rendiment que vol dir que si es porten 100 kg d’oliva hi el rendiment “ l’oli que se’n fa “es el 20% ,es cobrant els 20 litres d’oli, en les ultimes collites s’ha pagat a 0,20 cèntims d’euro,aquests preus venen fixats per el mercat global, uns preus precaris per els productors que nomes fant que invertir i posar-hi diners. Un altre factor important lligat a la producció amb regadiu es la Qualitat del fruit, l’olivera es un arbre de seca i amb una pluviometria de 500 a 600 mil·lilitres l’any aguanten la sequera , perquè fan reserva en els rails i el van consumint poc a poc fent que puguin aguantar 7 o 8 mesos sense pluja, quan es molt el fruit te un mosaic d’olors i sabors de la terra on esta l’arbre amb una DO de qualitat excel·lent sense cap emmascarament que el pugui espatllar.

El regadiu va contra natura i l’ únic que farà es apujar la producció i baixar la qualitat gastant l’aigua, recurs natural imprescindible per a viure. Per tant hem de ser fidels al Decreixement si primer no fem sostenible el sector, és una pèrdua de temps i recursos públics aquest projecte. Pensem-hi.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -