La simbiosi entre les persones, la tecnologia, la salut i l’art, això és P≈ART. Un projecte innovador que pretén donar suport a les persones amb ansietat a través de l’art. Fa unes setmanes, Josep Lanau i Violeta Lleixà han iniciat una campanya de micromecenatge per impulsar l’app de P≈ART, amb diferents espais i utilitats per als usuaris.
Per conèixer de més a prop aquest projecte hem parlat amb els seus impulsors:
Primerament, per a la gent que no us coneix, qui sou?
Som Violeta Lleixà (23 anys) i Josep Lanau (21 anys).
Que és P≈ART?
P≈ART és un projecte sobre l’autogestió de l’ansietat a través de l’art. La simbiosi entre les Persones, la Tecnología, la Salut i l’Art. P≈ART es divideix en dos espais: el Punt Presencial i el Punt Virtual. El Punt Presencial és experiències, aprenentatge, compartir i descobrir. S’hi treballa a través de tallers vinculats a disciplines com la música, la pintura, la dansa, l’escriptura o el teatre. El Punt Virtual, en canvi, és una aplicació mòbil destinada a proporcionar un acompanyament. Aquesta conté un fòrum, un xat, un caendari, un apartat d’orientació personalitzada (on comptem amb dues psicòlogues i una educadora social) i, per últim, una Aula P≈ART, on trobarem contingut audiovisual on explicarem què és l’ansietat i com podem gestionar-la.
Com va començar el projecte?
P≈ART va començar quan tots dos estàvem realitzant Integració Social. Aquest va ser el
nostre projecte de final de grau. Tots dos volíem parlar de l’ansietat, però no sabíem cap a
quin camí enfocar-lo. Finalment, com tots dos fem ús de l’art per a autogestionar-nos
l’ansietat, en el nostre cas la música i la pintura, quina millor manera hi ha, què compartir
amb la resta del món allò que a nosaltres ens funciona. D’aquesta manera va sorgir P≈ART, l’autogestió de l’ansietat a través de l’art.
Creieu que al territori abunda l’ansietat?
Per desgràcia, l’ansietat ha augmentat molt després de la pandèmia. Segons la revista mèdica The Lancet, ha augmentat un 26% en la població Europea.
Per tant, sí, creiem que a les Terres de l’Ebre abunda l’ansietat.
Molta gent de l’area metropolitana catalana ve a l’Ebre per desconectar. Creieu que el territori que ens envolta ens ajuda a desconectar? Creieu que aquí hi ha un percentatge menys elevat d’ansietat que als altres territoris del país?
Sí que és veritat que l’entorn és un dels factors que afecta l’ansietat, i possiblement a la zona metropolitana de Barcelona o a les grans ciutats es trobi a faltar el moment de pau que podem trobar aquí al Delta. No hem trobat cap estadística que ho demostri, però viure entre camps d’arròs, el riu, la fauna i el contacte amb la naturalesa en general possiblement farà que els índexs d’ansietat disminueixin.
Qui pot participar en el vostre projecte i com ho poden fer?
Al nostre projecte podem participar totes les persones majors de 16 anys. Ho poden fer a través de l’APP (que sortirà sobre la primavera del 2023) o bé, participant en els tallers que anunciarem també sobre les mateixes dates que l’APP.
Quins objectius teniu a curt i a llarg termini?
El darrer dia 7 de novembre vam iniciar un Crowdfunding a través de la plataforma GoFundMe. Aquest consisteix en un mètode de finançament a través de donacions, on tenim un objectiu de 2500 €. Per tant, a curt termini tenim la finalitat d’aconseguir aquests 2500 € per poder finançar, en gran part, l’APP. Aquest finalitza, en un principi, el 17 de desembre.
D’altra banda, a mig termini tenim el propòsit de treure l’APP i fer els tallers presencials que hem mencionat anteriorment.
Per últim, podriem dir que de llarg termini tenim l’objectiu d’expandir el projecte per la resta de Catalunya i Espanya.
Dos espais focalitzats en la difusió i divulgació d’eines per entendre i aprendre a conduir l’ansietat d’un mateix. Com ho heu fet?
Després de la pandèmia, vam entendre que era necessari tant una part virtual com presencial. Juntament amb les dues psicòlogues i l’educadora social, hem elaborat els tallers de música, escriptura i dibuix, on podem aprendre i entendre les diferents emocions i com les sentim. Hem trobat oportú primer tenir una base sobre les emocions per a poder treballar amb elles. D’altra banda, també hem elaborat un taller de dansa/interpretació amb la tortosina Mar Grifoll Ginata i un taller de teatre amb Cia Sinergia, Aida Mayor i Clàudia Amela.
Heu creat un crowfunding, perquè heu optat per aquest mètode i on voleu arribar?
Creiem que un Crowdfunding, avui en dia és un bon mètode per a finançar el projecte. D’aquesta manera, podem arribar a més gent i és una manera de donar-nos a conèixer.
Com som una ràdio musical ens agradaria saber quina és la vostra cançó preferida i perquè.
Violeta: De petita escoltava les cançons que m’ensenyaven les meves germanes grans i sempre m’agradava molt Peter Pan – El Canto del Loco. A mesura que he anat creixent, irònicament, l’he anat entenent. M’ha acompanyat durant molts d’anys i, un cop passada l’adolescència, vaig tornar a l’època d’escoltar aquest tipus de música i de parar-me a escoltar i entendre les cançons que sentia quan era petita però no entenia.
Josep: Ara com ara jo crec que optaria per Neon de John Mayer. M’ha fet millor músic, cantant, compositor i guitarrista. M’ha acompanyat i m’ha fet créixer i, després d’haver-la escoltat infinites vegades encara em continua sorprenent cada vegada que l’escolto.
Redacció- Xavi Llambrich