14.3 C
Amposta

[VÍDEO] L’aportació de 26.000 metres cúbics de sorra ajudarà a evitar la desaparició de l’Illa de Buda

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

La direcció general de Costa i Mar del Ministeri per a la Transició Ecològica treballa des del setembre a la zona del Migjorn i l’Illa de Buda, a Sant Jaume d’Enveja (Montsià) per pal·liar el trencament de la barra del front costaner d’aquesta zona per evitar que entri l’aigua de mar. Abans de Nadal, quinze dies més tard del previst inicialment, s’acabaran els treballs amb l’aportació de 26.000 metres cúbics de sorra. Les obres s’han fet enmig d’altres temporals i ha calgut tapar un gorg que es va obrir quan l’execució de l’obra estava a la meitat. Tot i això, com ha destacat l’alcalde de Sant Jaume, Joan Castor, els efectes d’aquest reforç de la barra ja s’han notat en les zones on ja s’havia aportat sorra.

El subdelegat del govern espanyol a Tarragona, Joan Sabaté, el cap provincial de Costa i Mar, Antoni Espanya, els alcaldes de Sant Jaume d’Enveja i Alcanar, Joan Castor i Joan Roig, han visitat les obres ha visitat les obres d’emergència que s’han portat a terme a dos punts de la costa de les Terres de l’Ebre, per pal·liar els efectes dels temporals del setembre passat.

Amb una inversió de 440.000 euros, 260.000 a Sant Jaume i 180.000 a Alcanar, s’ha reparat els efectes de les llevantades en aquests dos punts de la costa ebrenca. En l’obra de l’Illa de Buda, per evitar l’entrada d’aigua de mar, s’estan aportant 26.000 metres cúbics de sorra per restituir al litoral. La sorra es diposita a l’extrem nord de l’Illa de Buda, per augmentar la cota del cordó litoral que es va trencar.

A Alcanar s’ha treballat a les zones erosionades dels penya-segats amb el sanejament i arranjament de talussos i la millora de les baranes de protecció. S’han excavat les zones erosionades que presentaven un alt risc d’enfonsament i s’ha format un talús amb pedra d’Ulldecona, amb un peu d’escullera.

Els treballs en els dos casos van començar la primera setmana de novembre i s’acabaran aquest mes de desembre. En el cas de l’Illa de Buda, i havent de contrarestar els efectes d’altres temporals que s’han produït, l’obra s’ha retardat quinze dies. Com ha explicat el cap de Costa i Mar, Antoni Espanya, ha calgut tapar un gorg que es va obrir durant l’última llevantada però un cop reparat, es completarà l’aportació de sorra.

“És l’actuació més important històricament per protegir la barra de sorra que separa el calaix de l’Illa de Buda amb la mar. Les llevantades tendeixen darrerament a trencar aquesta barra fruit dels efectes del canvi climàtic i l’augment del nivell del mar que exigeix una actuació transportant sorra des de la platja del Serrallo, a quatre quilòmetres, fins a Migjorn”, ha explicat el subdelegat. Amb l’augment de la cota de la barra de sorra, s’evita l’entrada d’aigua marina. “La intrusió salina té efectes mediambientals greus per a la fauna i per a la flora”, ha afegit.

El trencament de la barra es produeix també per l’augment del nivell del mar dins de la llacuna. “Aquesta aportació de sorra possiblement necessitarà amb el pas dels anys manteniment però impedeix que la barra es trenqui perquè està dèbil. En principi, és una prova pilot i un assaig però crec que s’està valorant positivament també per les persones afectades, i amb el pas del temps notarem els efectes de l’increment de la cota de barra i els propers temporals ho podrem comprovar”, ha apuntat l’alcalde de Sant Jaume.

En l’última d’aquestes llevantades, la zona del Migjorn es va inundar, quan els treballs estaven a la meitat, però dins de l’Illa de Buda ja es va poder notar que on s’havia dipositat la sorra el mar no havia entrat. “Quan l’aportació de sorra es pugui completar serà un fre a la regressió que el mar fa a la barra. La pujada del nivell del mar veurem com gestionar-la però estic convençut que en l’obra acabada l’última trencada no s’hauria produït”, ha apuntat Castor.

L’alcalde de Sant Jaume d’Enveja, Joan Castor, detalla que en l’últim temporal, tot i les inundació, es va notar els efectes positius de l’aportació de sorra de la barra de l’Illa de Buda

El subdelegat del govern espanyol a Tarragona, el cap provincial de Costa i Mar i l’alcalde de de Sant Jaume d’Enveja, expliquen els avenços en les obres de reforç de la barra de l’Illa de Buda

Font: ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -